آموزش برق ساختمان, آموزش برق صنعتی, مقالات برق, ویدیو های آموزش برق

محافظت از برق کل ساختمان

محافظ برق ساختمان

محافظت از برق کل ساختمان با یک محافظ و یک کنتاکتور:

از کل وسایل برقی ساختمان محافظت کنید !!!!  شاید این موضوع عجیب به نظر برسد اما شدنی است فقط با یک محافظ و یک کنتاکتور، میتوان این کار را انجام داد اگر می خواهید بدانید که چطوری می توانیم محافظت از برق کل ساختمان با یک محافظ  را انجام دهیم این مقاله را دنبال کنید.

استفاده از محافظ کنتاکتوری شیوا امواج برای این کار واقعا یک گزینه عالی است، این وسیله می تواند کار ما را ساده کند در ابتدا از شما می خواهم  که مقاله ی روش نصب کنتاکتور را مطالعه کنید تا توضیحاتی که در ادامه می دهم را بهتر درک کنید.

در مقاله ای که بالا معرفی کردیم روش نصب کنتاکتور تک فاز و سه فاز توضیح داده شد پس پس فرض کنید این مقاله ادامه ی مقاله ی روش نصب کنتاکتور است.

محافظ برق کل منزل – حفاظت از جان و وسایل برای کنتور تک فاز و سه فاز

 
 
محافظ برق کل ساختمان
 
 
 
 
 
محافظ برق کل ساختمان

استفاده از محافظ شیوا امواج و یک کنتاکتور:

محافظ برق ساختمان

توضیح عکس:

این مدار برای برق تک فاز خانگی مناسب است و اگر بخواهیم برای برق سه فاز این کار را انجام دهیم نیاز است سه محافظ و سه کنتاکتور مجزا نصب کنیم و از این نقشه استفاده کنیم با این تفاوت سیمی که به PH میرود هر بار از یک فاز مجزا بگیریم.

مدار فرمان ( سیم های قهوه ای و آبی)

برای این کار یک سیم فاز به PH محافظ می دهیم و یک نول هم به N، پس از این کار یک سیم فاز به 15 که پایین محافظ است وصل می کنیم و یک سیم هم از A2 کنتاکتور به 18 محافظ وصل می کنیم  سپس یک نول هم به A1 می بریم، به همین سادگی مدار فرمان محافظ به کنتاکتور وصل می شود.

مدار قدرت(سیم های سبز)

برای این که مدار قدرت کنتاکتور را وصل کنیم هم کافیست سه سیم از فیوز زیر کنتور به ورودی کنتاکتور یعنی 1-3-5 کنتاکتور وصل کنیم و از 2-4-6 کنتاکتور هم به جعبه فیوز می بریم و در نهایت از جعبه فیوز به کل برق ساختمان.

 

استفاده از محافظ معمولی و متصل کردن آن به کنتاکتور

محافظت از برق کل ساختمان با یک محافظ

این مدل که ما سال های قبل آن را اجرا می کردیم و محافظ های تابلویی مثل شیوا امواج موجود نبود استفاده می شد و لی اگر خواستید میتوانید از این مدل نیز استفاده کنید.

اساساً محافظ های معمولی یک ورودی و یک خروجی دارد که ورودی ما دوشاخه ی محافظ است که داخل پریز می زنیم و خروجی هم پریزی است که روی محافظ نصب است، برای نصب این مدل هم کافیست برق به ورودی محافظ بدهیم تا محافظ روشن شود و خروجی هم که پریز روی محافظ است را به کنتاکتور وصل میکنیم.

محافظت از برق کل ساختمان با یک محافظ

برای نصب ورودی در تابلو برق یک پریز تابلویی نیز نیاز داریم تا داخل تابلو نصب کنیم تا محافظ معمولی به راحتی روی ریل داخل تابلو نصب شود.( برای این کار یک محافظ کامپیوتر کافی است و زمان آن هم 30 ثانیه باشد خوب است)

و اما دو شاخه: یک قطعه نیم متری سیم به دوشاخه متصل می کنیم و دو شاخه را به پریز روی محافظ وصل می کنیم و آن سر دیگر سیمی که به دو شاخه وصل کردیم را به کنتاکتور متصل می کنیم یک رشته به A1 و یک رشته هم به A2 ، به همین آسانی این محافظ هم می توانیم به کنتاکتور متصل کنیم.

 
 

دیدگاهی در مورد “محافظت از برق کل ساختمان

  1. علی گفت:

    سلام جناب مهندس وقتتون بخیر خیلی ممنون از راهنمایتون انشاءالله خدا خیرتان بدهد جناب مهندس یک سوالی که زهنم رو مشغول کرد وقتی که از شما سوال پرسیدم که برای زمانی که بفهمیم در برق سه فاز اگر یک موقع نشتی جریان داشته باشیم از کجا مشخص میشود که نشتی برای کدام فاز است راحل پیشنهادیتون این بود که با کلید نشتی جریان تک فاز تست بکنیم تا مشخص شود از کدام فاز نشتی داریم اما مشکلی که وجود دارد این است که ما سیم های نول مان مشترک است و برای تست به مشکل میخوریم آیا راهی جایگزین بهتری وجود دارد یا خیر ممنون میشوم راهنمایی بفرمایید.

    باتشکر از زحمات شما

  2. امین گفت:

    با سلام و تشکر
    آقای مهندس لطفا به این سوالات به صورت شفاف پاسخ دهید واقعا گیج شدم

    1) انتخاب فیوز مناسب ( که معمولا فیوز قشنگی است ) که در عمل پاسخ گو باشد و استاندارد هم باشد بعد از کنتور اصلی برای برق تک فاز و سه فاز رو بفرمایید

    2)فیوز مناسب که قبل از فیوز حفاظت جان برای برق سه فاز و تک فاز چگونه انتخاب میشود
    دوست بنده برقکار است و میگوید اکثر اوقات با مکان هایی که فیوز محافظ جان در جعبه فیوز وصل است مشکل دارد یعنی مشتری به دلیل پریدن بیش از حد فیوز محافظ جان درخواست میکند که آن را از مدار خارج کند از طرفی فیوز محافظت جان قطعا برای حفاظت از جان افراد کاربرد دارد میخواستم بدانم دلیل پریدن بیش از حد این فیوز حفاظت جان چیست ( بنده ساکن شهر اهواز هستم )

    3 ) در مدار بالا برای برق سه فاز فیوز های مینیاتوری که قبل از حفاظت جان نصب شده اند از نظر تیپ و آمپر یکسان اند؟؟؟

    با تشکر

    1. سلام این موارد به جریان مصرفی و نوع مصرف کننده بستگی که هر چه قدر مصرف کننده تون جریان میکشه نزدیک ترین رنج به بالا رو انتخاب میکنید
      مثلا کولر شما 12 امپر جریان میکشه شما مینیاتوری 16 امپر تیپ c میزارین
      یا اگه لامپ بود و 8 امپر جریان مصرفی لامپ هاتون بود کلید مینیاتوری10 امپر تیپ b میزارین
      – محافظ جان یا همون کلید نشتی جریان حساسه و میپره برای حل این مشکل باید سیم کشی تون استاندارد باشه و معمولا منازل قدیمیاین اتفاق میوفته مثلا وقتی ابسرد کن خونگی رو دبه روش میزارین و احتمال دارهاب روی ابسردکن بریزه و اینجا ممکنه نشتی جریان پیش بیاد و کلید قطع کنه

      سوال اخر یکسان هست

  3. مهدی گفت:

    سلام .میشه بازه حفاظت ولتاژی از 175 تا 250 رو تغییر داد به 195 تا 245 ؟

    1. سلام بازه ولتاژ از سمت شرکت سازنده قطعات انتخاب میشه و قابل تغییر نیست

  4. غلامرضا گفت:

    سلام جناب مهندس بزرگوار و صبور
    برای ایمنی برق آپارتمان
    چه راهکاری برای یک واحد دستور میدهید
    متشڪرم

    1. سلام در کتاب شوک الکتریکی آموزش دادیم
      http://kalengi.ir/product/shokbook/

  5. علی گفت:

    با درود فراوان .افرین بر شما

    1. خواهش میکنم – موفق باشید

  6. علی گفت:

    سلام جناب مهندس خیلی ممنون از راهنمایی و لطفتون فقط جناب مهندس برای بنده بعد از دیدن پاسخ های شما چندتا سوال دیگر برایم پیش آمده ممنون میشوم آنها را هم پاسخ دهید.

    سوال اول) اگر آمپر ورودی کنتور ساختمانمون برقش 25 آمپر باشه و بعد از اون ما بخواهیم مداری که شما طراحی فرمودید کنتاکتور ها و کلید میناتوری که قرار میدهیم در مدار شما آمپرش بیشتر باشد دچار مشکل میشوم یا خیر و یا اصلا این کار درست است یا خیر؟

    سوال دوم ) بعد از اینکه سیستم مداری که شما جناب مهندس طراحی فرمودید رو ما اجرا کردیم و از خروجی آن آوردیم داخل ساختمان چنانکه ما به جای استفاده از کلیدبرق معمولی برای استفاده از روشنای و دیگر مصارف به اجای آن از یک جعبه تابو برق فرعی استفاده کردیم و در داخل آن با فیوز های مختلف با آمپر های کمتر و بیشتر از کنتور برق اصلیمان استفاده شده است آیا مداری که شما طراحی فرمودید دچار مشکل میشود یا خیر و یا ایرادی ندارد.

    سوال سوم ) برای محافظ کنتاکتور شیوا امواج سوالی که برایم پیش امد دوباره پس میتوان گفت که آن یک رله کنترل ولتاژ است یا خیر ؟

    سوال چهارم ) اگر طوری که من متوجه شدم که محافظ کنتاکتوری شیوا امواج همان رله کنترل ولتاژ باشد می توان از رله کنترل ولتاژ آمپر بالا استفاده کرد که دیگر نیازی به کنتاکتور نباشد.

    سوال پنجم ) آیا میشود در مداری که شما طراحی فرمودید به جای استفاده از کنتاکتور از رله ssr استفاده کرد یا خیر و کدام یک استفاده شود بهتر است.

    خیلی ممنون از زحمات شما انشاء الله خداوند خیر دنیا و آخرت به شما عطا کند.

    1. سلام خواهش میکنم
      1مشکلی پیش نمیاد ولی بهتره 25 در نظر بگیرین
      2خیر مشکلی نیست
      3بله
      4بله
      5بله میشه استفاده کرد – اگر قیمت براتون ملاک نباشه ssr بهتره

  7. علی گفت:

    سلام جناب مهندس وقتتون بخیر بنده چهار تا سوال برایم پیش آمده ممنون میشوم راهنمایی بفرمایید
    سوال اول) برای کنتور های سه فاز وقتی که کلید نشتی جریان عمل کرد از کجا باید بفهمیم نشتی برای کدام فاز بوده است آیا راهی دارد.
    سوال دوم ) میخواستم بدونم آیا این محافظ کنتاکتور شیوا امواج همام رله کنترل فاز است یا تفاوت خاصی دارد.
    سوال سوم ) آیا می شود این مداری که شما طراحی برمودید با استفاده از یک رله کنترل بار و آمپر متر و یک نمایشگر دیجتال ترکیب کرد که متوجه شویم از کدام فاز دارد جریان بیشتر کشیده میشود و همچنین متوجه نشتی جریان هم شویم یاخیر.
    سوال چهارم ) آیا برای کنتور های سه فاز میشود از یک کنتاکتور فقط استفاده کرد و هر فاز رو داخل یکی از ورودی های کنتاکتور بست یا خیر و بهتر این است که که برای هر فاز کنتاکتور مجزا داشته باشیم ممنون میشوم دلیلش را بفرمایید.

    و در نهایت ممنون میشوم هر چه سریعتر بنده رو راهنمایی بفرمایید چرا که برای مسجد محلمون خواهان پیاده سازی این سیستم هستیم .

    باتشکر

    1. سلام
      1مشخص نمیشه اگه میخوانی مشخص بشه میبایست کلید نشتی تک فاز بزارین
      2خیر فرق میکنه این محافظ شیوا مثل محافظ برق خونگی هست منتهی در تابلو برق نصب میشه و با ابعاد کمتر
      3میتونین یک کنترلبار دیجیتال بزارین و و خودش نمایشگر داره و جریان رو نمایش میده
      4اگه میخواین محافظ بزارین که کل برق تون محافظت بشه خیر باید از سه کنتاکتور استفاده بشه

  8. گودرز گفت:

    با سلام
    آقای مهندس ممنون از سایت خوب و اطلاعات جامعتون
    می خواستم از شما سوال کنم که برای یک واحد مسکونی با کولر گازی :
    1- استفاده از کنتاکتور 32 آمپر با ولتاژ بوبین 220 ، بصورت نرمال کلوز مناسب می باشد؟
    2- با توجه به تابلوهای پلاستیکی داخل واحدها آیا حرارت بوبین مشکلی ایجاد نمی کند؟
    3- بجای محافظ شیوا امواج آیا مدلی که نمایش و تنظیم دیجیتال داشته باشد از برندهای خارجی در بازار وجو دارد؟ چه مدلی پیشنهاد می کنید؟
    تشکر

    1. سلام خواهش میکنم
      1به جریان مصرفی کل بستگی داره، واحد مسکونی معمولا 25 کفایت میکنه ولی 32 هم بزارید جهت احتیاط موردی نیست
      2خیر مشکلی نیست، طراحی تابلو طوری هست که در برابر حرارت مقاوم هست و پلاستیک معمولی نیست
      3من ندیدم ولی در لاله زار بگیردین ممکنه مدل های دیگه هم پیدا بشه
      موفق باشین

  9. حسین گفت:

    با سلام
    بنده طبق مدار بالا عمل کردم. ولی با وصل برق محافظ کنتاکتور عمل کرده و خروجی میدهد و بلافاصله کلید محافظ جان نیز عمل میکند و اجازه عبور جریان برق را از خود نمیدهد. با خارج کردن محافظ کنتاکتور از مدار مشکل کاملا حل میشود.
    لطفاًَ بفرمایین که اشکال مدار بنده چیست؟ در صورتی که دقیقا مثل مدار بالا سیم کشی را انجام دادم.
    با تشکر

    1. سلام
      فاز و نول تغذیه محافظ کنتاکتور رو از خروجی کلید نشتی جریان بگیرین و چک کنین مشکل برطرف میشه یا خیر

  10. مجید گفت:

    با سلام و خسته نباشید.من 3عدد محافظ شیوا از سایت خریداری نمودم.باتوجه ب اینک در منطقه شرجی و گرم چابهار هستیم برای هر واحد ساختمان3طبقه یک فاز جداگانه میخام اختصاص بدم.خانه در مرحله سیم کشی و لوله گذاری هست.یک تابلوی 30*40برای طبقه همکف اختصاص دیدم که باتوجه ب نقشه شما پیاده‌سازی کنم.در هر واحد میانگین 4کولر استفاده میشه.اولین سوالم این هست که چه کنتاکتوری استفاده کنم.و اگر عکسی از تابلویی که حضرتعالی درست کردید بفرستید ممنون میشم تا ب همون روش آماده کنم.

    1. سلام کنتاکتور 25 نرمال هست و با توجه به گرمای محیط بهتره 32 بزارین و
      متاسفانه عکسی نگرفتم که براتون بفرستم

  11. صمد اساسی گفت:

    سلام ممنون از اطلاع رسانیتان،1_مهندس جان فرق این کار با محافظ آماده بازاری که رو کنتور نصب میشه و کل برق و وسایل برقی ساختمان رو محافظت میکنه، چیه؟کدومش بهتره؟؟2_ این تابلو یا محافظ آماده بازاری چه مقدار وات خروجی رو ساپورت میکنه؟اگه تمام وسایل برقی خونه کار کنن محافظ نسوزه؟؟3_ترانس افزاینده و کاهنده مناسبه یا محافظ آماده یا تابلوی فوق؟؟ممنون از جوابتان

    1. سلام محافظ اماده تا ی سری جریان های محدود تولید میشه و کنتاکتور در رنج های مختلف هستو میتوتیت هر جریانی که داتشتید این مدار رو اجرا کنین
      کار ترانس و محافظ کلا با هم فرق میکنه
      در ضمن دراین مدار در یک تابلو کوچک هم محافظت از جان هست و هم وسایل برقی و محافظ اماده فقط برای وسایل هست

  12. امیر سجاد منصوری گفت:

    با سلام. مهندس میشه رله 12ولت 6آمپر داخل محافظ برق را در اورد به جاش یک رله 12ولت 16و25و32 آمپر کذاشت تا کل برق ساختمان محافظت کنه؟

    1. سلام به سایت شیوا امواج برین محافظ با رله جریان بالا هم داره

  13. نادر گفت:

    سلام.یه انبار دوطبقه مواد غذایی با یه مغازه دارم بابرق ورودی سه فاز.براطبقه اول بعد از تابلوی کنتور. یهتابلوبا کلید جاقویی ساده ویک ست فیوز مینیاتوری تعبیه کردم واز خروجی جاقویی به تابلو ی طبقه بالا هم ورودی دادم وباز یک ست منیاتوری که برا روشنایی ودو کولر دوتیکه است البته یه سردخانه تو طبقه اول دارم که اون تابلوش جداست و(بانصاب سردخانه اس )فقط ورودی از تابلوی طبقه اول گرفته.ایا این تجهیزات کافیه یا لازمه مجهزتر کنم.تشکر.

  14. حبیب گفت:

    بسیار بسیار ممنونم

  15. حبیب گفت:

    سلام مهندس .لطفا کمک بفرمایید
    مداری رو طراحی کنم که در صورت رفتن برق و آمدن مجدد برق ۳۰ ثانیه طول بکشد تا برق دوباره وصل شود

    1. سلام مدار خاصی نیاز نیست از یه کنتاکتورو یه تایمر استفاده کنین و رنج تایمر رو روی 30 ثانیه بزارین

  16. حامد گفت:

    سلام.۱۴ تا لامپ irهزار تابشی حرارتی دارم که باعث میشه کابل دستگاه خشک کنم داغ بشه اگر بخوام قبل از این که کابل به کنتور برسه حرارت کابل کم بشه بین راه دستگاه و کنتور چه چیز نصب کنم.ممنون.

    1. پیشنهاد میکنم سطح مقطع کابل رو افزایش بدین

  17. danial گفت:

    پس پيشنهاد شما نصب محافظه ؟

  18. danial گفت:

    سلام ببخشيد كنترل فاز بهتره نصب كنيم يا محافظ روي كل برق ساختمان

    1. سلام کنترل فاز مخصوص مصرف کننده های 3فاز هست

  19. میلاد گفت:

    سلام ، در نصب کنتاکتور فرق ترمینال A1 با ترمینال A2 چیست؟
    کار این دو ترمینال چیست؟
    آیا میشه به هرکدام که خواستیم سیم فاز یا نول وصل کنیم یا خیر؟
    در آموزش های بالا یکبار سیم نول خورده به A1 و یکبار خورده به A2 ، گیج شدم ممکنه واضح تر توضیح بفرمایید با تشکر
    آیا محصولات شیوا امواج در اهواز نمایندگی دارد؟ ودر چه سطح کیفیتی می باشند؟
    می خواستم یه محافظ کنناکتور تکفاز بزارم سر راه برق خونه ،

    در ضمن آموزش های خوبی درسایت هست
    لطفا آموزش های بیشتری در سایت بگذارید به همراه فیلم آموزشی با تشکر

    1. سلام فرقی نداره چون بوبین هست
      -بله میشه
      در اهواز اطلاع ندارم ما بندرعباس هستیم
      باشه- متشکرم

  20. شهروز گفت:

    سلام
    تشکر بابت پاسخکویی به سوالات مختلف
    1- آیا فرقی هست که اول کلید نشت جریان نصب بشه یا کنتاکتور ها و محافظ ها یا نه؟
    2- آیا نیاز به استفاده از کلید چاقویی توی جعبه فیوز هست؟ اگر نیاز هست کجای تابلو کنتور نصب بشه؟ قبل کلید نشت جریان قبل کنتاکتور ها یا بعد از اونا؟

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *