نصب کلید بالابر ساختمانی تک فاز موضوع این آموزش برق صنعتی در کالنجی است و میخواهیم نحوه سیم بندی کلید های بالابر برای موتور های تک فاز را یاد بگیریم.
در آموزش های گذشته مدار چپگرد راستگرد تک فاز با شستی استپ استارت و همچنین مدار بالابر های سه طبقه و چهار طبقه را خدمت تان ارائه کردیم که بیشتر برای بالابر های فروشگاهی مورد استفاده قرار میگیرد و این آموزش بیشتر برای بالابر های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد که تصویر این مدل بالابر ها و کلیدی که میخواهیم نصب کنیم را در بالا مشاهده میکنید.
فهرست مطالب
ساختار کلید بالابر
اگر قاب کلید را باز کنیم و دسته کلید را در دست راست خود قرار دهیم با 8 عدد پیچ مواجه خواهیم شد که از بالا سمت چپ هر کدام از این پیچ ها را شماره گذاری میکنیم تا سیم بندی آن راحت تر باشد.
دقیقاً عین تصویر زیر:
حالا که هر پیچ کلید یک شماره دارد، در سه مرحله سیم بندی آن را انجام خواهیم که و متوجه خواهید شد که نصب کلید بالابر ساختمانی تک فاز اونقدر هم که فکر می کنیم سخت نیست و راحته 🙂
نحوه سیم بندی و نصب کلید بالابر تک فاز
شش رشته سیم به صورت کلی به کلید می آید که دو رشته مربوط به برق ورودی است و چهار رشته سیم هم از سمت الکتروموتور به کلید وصل می شود که از این چهار رشته، دو رشته مربوط به سیم پیچ کمکی است و دو رشته مربوط به سیم پیچ اصلی
اگر در الکتروموتور شما مشخص نبود سیم پیچ اصلی و کمکی کدام هست، با یک مولتی متر میتوان تشخیص داد، کافیست که مولتی متر را در حالت اندازه گیری مقاومت قرار دهید و دو به دو تست کنید، دو سیمی که مقاومت کمتر داشت سیم پیچ اصلی و دو سیمی که مقاومت بیشتر داشت سیم پیچ کمکی ما است.
نکته:
قبل از این که سیم بندی کلید را انجام دهید مطمئن شوید دو رشته سیم روی کلید وصل باشد که وقتی کلید را نو تهیه میکنید این دو رشته وصل هست:
پیچ شماره 2 و 8 به وسیله یک رشته سیم وصل باشد.
پیچ شماره 3 به 7 به وسیله یک رشته سیم وصل باشد.
این دو سیم در تصویر بالا قابل مشاهده است که با رنگ مشکی و قرمز از پشت کلید رد شده است.
مرحله اول نصب کلید بالابر تک فاز
در مرحله اول چهار رشته سیم الکتروموتور را عین تصویر شماره 1 به کلید متصل می کنیم؛ به عیارتی U2 و U2 الکترو موتور به 4 و 5 کلید وصل میکنیم و Z1 و Z2 الکتروموتور هم به 7 و 8 کلید وصل میکنیم.
مرحله دوم نصب کلید بالابر تک فاز
در مرحله دوم کافیست به وسیله یک رشته سیم، پیچ شماره 4 را به پیچ شماره 6 وصل کنیم.
مرحله سوم نصب کلید بالابر تک فاز
و در مرحله سوم هم کافیست فاز و نول را به پیچ 1 و 5 متصل کنیم و به همین راحتی سیم بندی کلید ما به اتمام خواهد رسید.
اگر طبق این سه مرحله که گفتیم سیم بندی را انجام دهید وقتی کلید در حالت بالا باشد، بالا بر به سمت بالا حرکت کرده و اگر کلید به سمت پایین باشد بالا به به پایین حرکت کرده و اگر در حالت وسط باشد بالا بر توقف می کند.
نکته:
موتور بالا بر چون در لحظه استارت زیر بار است و علاوه بر زیر بار بودن جریان لحظه راه اندازی هم دارد و جریانی به مراتب بیشتر از جریان نوشته شده روی پلاک میکشد، به همین خاطر رنج انتخابی کلید را دست بالا بگیرید، پیشنهاد من کلید 25 آمپر است و مدل 16 آمپر برای بالابر ممکن است کار کند و بعد از ده پونزده روز بسوزد(تجربه شده) و علت هم این نکته است که رنج کلید را دست پایین گرفته اند.
نحوه سیم بندی و نصب کلید بالابر سه فاز
حالا می پردازیم به سیم بندی همین کلید برای الکترو موتور های سه فاز:
به صورت کلی سیم بندی برای موتور های سه فاز آسان تر از موتور های تک فاز است
امیدوارم از این آموزش نهایت استفاده رو ببرید. 🙂
سلام خیلی خوب بود فقط یک نکته داره اینکه وقتی موتور نو میخرید اگر میخواهید با کلید گردان چپگرد و راستگرد کنید ۲ تا پل بین پیچهای تخته کلم رو باز کنید. این اتفاق واسه من افتاد که گفتم به درد کسی بخوره.
سلام خداقوت مهندس
بی زحمت راه اندازی دینام سه فاز با برق تکفاز در حالت ستاره رو میفرمایین،البته با کلید چپگرد راستگرد بالابری
سلام و درود بستگی داره بار موتور چی هست اگر در حد بار فن هست که میتونید با گذاشتن خازن راهاندازی کنید ولی اگر بار سنگینی روی موتور هست حتماً باید از درایو تک فاز به سه فاز استفاده کنید
لطفا بستن موتور بالابر با کلید سه فاز هم توضیح دهید
سلام داخل همین مقاله موزش دادیم ویدیوش رو میتونید مشاهده کنید
خیلی خوب بود ممنون
عالی بود