آموزش برق ساختمان, مقالات برق, ویدیو های آموزش برق

سیم کشی راه پله هوشمند (روشن شدن نور هر پله با گذاشتن پا روی پله اول)

سیم کشی راه پله هوشمند

راه پله هوشمند ایده جذاب و خلاقانه‌ای است که در این ایام مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. این ایده برای طراحی دیزاین داخلی فضاهای خانگی استفاده می‌شود و عموماً مناسب طراحی راه‌پله‌های داخلی ساختمان است. سیم کشی راه پله هوشمند ساده است و جذابیت خاص خودش را دارد.

ایده راه پله هوشمند برای ایجاد روشنایی‌های کوچک اما زیبا در هر یک از پله‌های ساختمان است. به ‌این ‌ترتیب که با عبور افراد از روی پله‌ها چه به سمت بالا و یا به سمت پایین، آن پله روشن می‌شود و تا مدتی پس ‌از عبور فرد روشن باقی می‌ماند. این ایده‌ی ساده باعث خلق جلوه‌ای زیبا از رقص نور در محیط ساختمان می‌شود. زیرا با عبور فرد از روی راه‌پله فضای هر پله پس‌ از پله‌ای دیگر روشن خواهد شد.

در ویدیوی زیر به نحوه سیم کشی راه پله هوشمند پرداخته‌ایم. در عین ‌حال برای دسترسی به تمامی مدارات استاندارد برق صنعتی و ساختمان می‌توانید از دوره های آموزشی کالنجی استفاده کنید.

ماژول هوشمند کنترل راه‌پله چیست؟

برای سیم کشی راه پله هوشمند باید از ماژول تخصصی آن استفاده کنید. این قطعه الکترونیکی را با نام ماژول هوشمند کنترل راه‌پله (کنترلر هوشمند راه پله) معرفی می‌کنند. این ماژول در مدل‌های گوناگون توسط برندهای متنوع طراحی‌ شده است. اما در تمامی مدل‌ها سازوکار یکسانی وجود دارد و در کل روش سیم‌بندی همگی آنها به یک شکل انجام می‌شود.

تنها نکته هنگام خرید ماژول هوشمند کنترل راه‌پله بررسی پشتیبانی از حداکثر تعداد پله است. قاعدتاً در سیم کشی راه پله هوشمند هر پله باید نورپردازی مستقل داشته باشد و مانند چشمی راه پله نباشد که صرفاً یک لامپ کفایت کند و به ماژولی نیاز داریم که تعداد پلکان ساختمان ما را پشتیبانی کند. معمولاً این ماژول‌ها را با قابلیت پشتیبانی از ۳۲ پله و با ولتاژ خروجی ۱۲ الی ۲۴ ولت طراحی می‌کنند.

روش سیم‌بندی راه‌پله هوشمند

در این ایده هر یک از پله‌های ساختمان دارای نورپردازی مستقل است. این نورپردازی به شکل مخفی انجام خواهد شد. از لامپ‌های متنوعی برای این کار استفاده می‌کنند که لامپ‌های نواری و یا لامپ‌های کناری متداول هستند. تمامی این لامپ‌ها با اتصال برق ۲۴ یا ۱۲ ولت DC کار می‌کنند و با استفاده از یک زوج سیم مثبت و منفی به پورت خروجی ماژول هوشمند کنترل راه‌پله متصل می‌شوند. ترتیب اتصال الکتریکی لامپ پلکان باید با ترتیب ترمینال‌ها در پورت خروجی ماژول هماهنگ باشد. در این ‌صورت روشنایی پله‌ها به‌ ترتیب با عبور افراد روشن و خاموش می‌شود.

در تصویر زیر نقشه سیم بندی ماژول را مشاهده می کنید:

سیم کشی راه پله هوشمند

برای تغذیه ماژول هوشمند کنترل راه‌پله نیز به اتصال الکتریکی برق ورودی ۱۲ و یا ۲۴ ولت DC نیاز داریم که با استفاده از آداپتور از طریق برق ۲۲۰ ولت AC تأمین می‌شود.

سیم‌بندی سنسورها در راه‌پله هوشمند

نورپردازی پلکان راه پله هوشمند قرار است تا با عبور افراد روشن شده و تا مدتی روشن باقی بماند. ماژول هوشمند کنترل راه‌پله با فرض عبور افراد است که روشنایی ترتیبی پله‌ها را مدیریت می‌کند. همین ماژول نیز در پایان به‌ ترتیب روشنایی پله‌ها را خاموش خواهد کرد. اما در قدم اول به تشخیص عبور افراد نیاز دارد. سیم‌بندی سنسورها برای این منظور انجام می‌شود.

برای سیم کشی راه پله هوشمند به نصب دو عدد سنسور PIR نیاز داریم. این سنسورها از نوع نوری هستند که می‌توانند وجود اجسام را در مقابل خود شناسایی کنند. در ماژول هوشمند کنترل راه‌پله دو عدد سوکت A و B جهت اتصال این دو سنسور تعبیه شده‌ است. موقعیت نصب یکی از سنسورها در پایین و دیگری در بالای راه‌پله است. به ‌این ‌ترتیب با عبور افراد از روی راه‌پله چه به سمت بالا و یا به سمت پایین، سنسورها فعال می‌شوند. حالا بسته به اینکه سنسور پایین و یا بالا اول فعال شده باشند، ترتیب روشنایی پلکان از پایین به بالا و یا از بالا به پایین انجام خواهد شد.

تنظیمات ماژول هوشمند کنترل راه‌پله

برای راه‌اندازی راه‌پله هوشمند باید مراحل تنظیمی ماژول را تکمیل کنید. این ماژول‌ها عموماً با تعریف حداکثر ۳۲ پله طراحی شده‌اند. اما می‌توانیم تعداد پلکان را در عملکرد ماژول تنظیم کنیم. دقت کنید که صرفاً با قرار دادن پا بر روی هر پله، لامپ مربوط به آن روشن نمی‌شود. چرا که این سیستم عملکرد تایمری دارد و با فرض سرعت متعادل عبور افراد از روی پلکان، به ترتیب پله‌ها را روشن می‌کند. در واقع با عبور فرد از کنار سنسور اول برنامه زمان‌بندی روشن شدن ترتیبی پلکان فعال می‌شود. روش تنظیم ماژول در هماهنگ شدن سرعت عبور افراد با تایم بندی روشن شدن پلکان تأثیرگذار است. در تنظیمات ماژول می‌توانید تعداد پله‌ها، مدت زمان روشن شدن پله‌ها، مدت زمان روشن ماندن پله‌ها و… را مدیریت کنید. برای تنظیم ماژول کافی است مدت زمان طبیعی عبور افراد از روی راه‌پله را محاسبه کنیم. سپس می‌توانیم مدت زمان عبور هر پله را تعیین نماییم. مثلاً با فرض اینکه مدت زمان عبور هر پله ۲ ثانیه است، فعال شدن لامپ پلکان در بازه‌ی 2 ثانیه ترتیبی انجام می شود. در پایان این تایم نیز لامپ‌های پلکان به‌ ترتیب از اول تا آخر خاموش خواهد شد. به‌ این ‌ترتیب مراحل سیم کشی راه پله هوشمند کامل شده و تنظیمات آن مطابق با نوع پلکان و سلیقه شما در ترتیب روشن شدن هر پله انجام شده ‌است.

دیدگاهی در مورد “سیم کشی راه پله هوشمند (روشن شدن نور هر پله با گذاشتن پا روی پله اول)

  1. میثم گفت:

    سلام امکانش هست در مورد نحوه لوله گذاری قبل از اجرا و سیم‌کشی یه توضیح بدین چگونه برای اجرای چنین سیستمی باید لوله های برق رو کارگذاری کرد تا بعد برای سیم کشی مشکلی نداشته باشیم و اینکه معمولا محلی رو که برای جایگذاری ماژول در نظر میگیرن معمولا کجاست ؟

    1. سلام و درود از اونجایی که رشته‌های سیم این ماژول خیلی نازک هست صرفاً یک لوله به صورت سری بین هر لامپ برده می‌شه و اینکه ماژول رو می‌تونید زیر راه پله در یک باکس قرار بدید

  2. امین دهقانی گفت:

    سلام
    اگر تعداد پله کمتر از ۳۲ پله بود چکار کنیم؟
    تنظیم کجاش قرارداره کا زمان طول نکشه از بالا به پایین شخصی میاد؟

  3. مهدی گفت:

    با دورد فروان بهترین جای که ماژول قرار بگیره کدوم قسمت راه پله میشه لطف میکنی جواب بدین ضمنا ویلا که کار میکنم هوشمند نیست فقط،برای راه پله این کار میخوام انجام بدم

    1. سلام و درود بهترین جا، گذاشتن ماژول زیر راه پله هست که اگر در یک باکس پلاستیکی قرار بدین مناسب خواهد بود

  4. محمد خواجوی گفت:

    سلام خسته نباشین .من برای سیم کشی سنسورها از سیم دو رشته استفاده کردم مشکلی نداره؟؟؟

    1. سلام نه مشکلی نداره

  5. حجت الله محسنی گفت:

    سلام
    ۱_ آیا برای هر پله نصب سنسور لازم است .یا فقط سنسور اولین پله و آخرین پله را نصب میکنیم ؟
    ۲_ در صورتی که افراد توقیف داشته باشند در پله های وسط آیا مدت زمان آن پله با توجه به وجود سنسور اضافه میگردد .؟

    1. سلام کلا ۲ سنسور داره یکی بالا و یکی پایین
      اگه توقفی باشه چون سنسور در حالت تایمری عمل میکنه کاری با توقف ما نخواهد داشت

  6. مهدی گفت:

    سلام نحوه لوله گذاری روی پله ها و باکس رو هم بگید ممنون میشم

  7. جعفر نجفی گفت:

    خیلی عالی لطفاً قیمت را بفرمائید متشکرم

    1. حدود ۴ تومنه ما فقط آموزش دادیم و موجود نداریم

    2. محمدی گفت:

      سلام استاد غفاری،با تشکر فراوان از مطلب مفید وآموزندتون

  8. علی آقا گفت:

    دستت درد نکنه مطلبت جدید و قشنگ و توضیحات عالی کاش رنج قیمتش رو هم میگفتید برای ۳۲ کانال‌ه مثلا چقد . البته میشه با یه سرچ ساده بدست آورد ولی من گوشیم خرابه سخته اینم بزور نوشتم . سپاس

  9. فریدون گفت:

    خسته نباشید از برنامه مفیدتون .

    1. کاربر مهمان گفت:

      عالی بود ممنون از اینکه مطالب جالب و جدیدی را بیان می‌کنید

  10. امین دهقانی گفت:

    عالی و مفید

  11. خسرو‌ گفت:

    عالی بود توضیحاتتون.ممنون

  12. بهمن گفت:

    درود بر شما ‌ خلاصه و فشرده و مفید .

  13. Ali zahiri گفت:

    سلام عالی توضیح دادین و. کاملا مفید هست

    1. سلام و درود
      سپاس ازهمراهی تون دوست عزیز

  14. رضا گفت:

    سلام باتشکر از زحمات شما از این مطالب بیشتر نشر دهید ویا اگه پیچی دارید معرفی کند ممنون میشم

    1. سلام و درود و درود دوست عزیز
      ممنون از همراهی تون
      مطالب بیشتر در پیج اینستاگرام کالنجی ارائه میشه
      کافیه در اینستاگرام سرچ کنید کالنجی.

  15. علی گفت:

    سلام عالی اما کامل نیست در سرعت افراد بالاخره راه حلی ارزان وجودداره که زمانبندی حذف بشه

  16. بهروز گفت:

    سلام زنده باشید خیلی واضح و کامل توضیح دادید.

    1. سلام و درود سپاس از همراهی تون دوست عزیز

  17. محسن گفت:

    عالی بود

  18. رسول گفت:

    سلام این کارها خیلی جالبه ممنون. تا این که عکس همسر فلان گلر که چه لباسی پوشیده

    1. سلام و درود
      سپاسگزارم از همراهی تون

  19. عربکری گفت:

    ممنون من با دقت گوش دادم و جوابم رو گرفتم

    1. سپاسگزارم از همراهی تون

  20. عربگری گفت:

    سلام ممنون از مقالتون
    یک سوال
    چون نسبت به زمانی که تعریف شده پله ها به سمت بالا روشن می شود و به ترتیب از عقب خاموش می شود اگر نفر به هر دلیلی وسط راه پله توقف ١٠ ثانیه ای داشته باشه و مخصوصا در شب که روشنایی دیگر نیست به مشکل بر می خورد؟

    1. سلام
      این مدل نور پردازی بیشتر جنبه زیبایی داره و به صورت تایمری کار میکنه و برای توقف حالتی نداره

    2. امید خمامی گفت:

      عجببببب

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *