آموزش برق صنعتی, مقالات برق, ویدیو های آموزش برق

انواع سنسورها و کاربرد آنها در برق صنعتی

انواع سنسورها و کاربرد آنها

انواع سنسورها و کاربرد آنها در برق صنعتی موضوعی است که در این آموزش در کالنجی مورد بحث قرار خواهیم داد و پس از مطالعه این آموزش به انواع سنسورها و کاربرد آنها آشنا خواهیم شد.

قبل از این که به انواع سنسورها و کاربرد آنها بپردازیم یک تعریف از سنسور ها را با هم یاد خواهیم گرفت تا مطلب برای ما ملموس تر شود.

سنسور چیست ؟

در صنعت برای این که یک فرایند به انجام برسد و یا یک محصول در خط تولید به مرحله نهایی برسد، برای سرعت بخشیدن و دقت بخشیدن به این فرایند درکارخانه جات و… نیاز هست که تجهیزاتی که تولید را انجام می دهند یا فرایندی را انجام می دهند به صورت اتوماتیک و به ترتیب و دقتی که می خواهیم کار را برای ما انجام دهند، از این رو سنسور ها یا حسگر ها در جاهای مختلف دستگاه ها قرار می دهیم تا کاری که می خواهیم طبق نیاز ما انجام شود.

نقش سنسور در صنعت ورودیِ فرمان هست یعنی به محض این که دستگاه دریک حالتی قرار گرفت یک فرمان به پردازنده که شامل plc ها، شمارنده ها ،کنترل کننده های دما و… می دهد و پردازنده هم در خروجی یک فرمان را به کنتاکتور یا رله می دهد تا مثلا آن الکترو موتور در آن لحظه عمل کند و این دقت و سرعت را برای ما به وجود می آورد.

انواع سنسورها و کاربرد آنها

انواع سنسورها و کاربرد آنها در برق صنعتی چیزی است که در ادامه یاد خواهیم گرفت، همانطور شما هم می دانید سنسور ها در انواع و مدل های گوناگون هم در بحث الکترونیک و هم دربحث برق ساختمان و برق صنعتی و شاخه های دیگر موجود هست و به دلیل گستردگی این موضوع، همانطور که گفتیم انواع سنسورها و کاربرد آنها در برق صنعتی را به صورت ساده مورد بررسی قرار خواهیم.

در ابتدا انواع سنسورهای پر کاربرد را نام می بریم و سپس به صورت خلاصه، کاربرد آنها را در برق صنعتی یاد خواهیم گرفت.

سنسور تشخیص موقعیت مجاورتی

سنسور مجاورتی مغناطیسی

سنسور مجاورتی القایی

سنسور مجاورتی خازنی

سنسور مجاورتی نوری

سنسور مجاورتی نوری با کابل فیبر نوری

سنسور مجاورتی اولتراسونیک

سنسور دیجیتال تشخیص موقیت الکترو مکانیکی

انواع سنسورها و کاربرد آنها در برق صنعتی

سنسور تشخیص موقعیت مجاورتی

این سنسور تشخیص  می دهد شیئی جلو آن وجود دارد یا نه و این کار را بدون تماس مستقیم برای ما انجام می دهد(سنسور های با تماس فیزیکی از قبیل لیمیت سوئیچ ها اغلب برای محدود کرد حرکت به کار برده میشوند)

سنسور مجاورتی مغناطیسی

این نوع سنسور به میدان الکترو مغناطیسی اعم از الکتریکی یا دائمی عکس العمل نشان می دهد، و اگر مثلاً آهن ربا جلو آن قرا دهیم عمل خواهد کرد و این سنسور جهت نمایش عملکرد خود، یک led  هم روی آن نصب است.

از سنسور های مغناطیسی اغلب در پروژه های نیوماتیکی استفاده می شود.

سنسور مجاورتی القایی

این سنسور در مقابل اجسام رسانا از خود عملکرد نشان می دهد و هر فلز رسانایی را جلو آن قرار دهیم، سنسور در خروجی یک پالس می دهد

این حسگر نیز روی خود یک LED جهت نمایش عملکرد دارد.

سنسور مجاورتی خازنی

با حسگر  مجاورتی خازنی می توان همه اجسام فلزی و غیر فلزی را تشخیص داد، این سنسور یکی از پرکاربرد ترین سنسور ها است و فقط یک محدودیت دارد و آن هم این است که این سنسور حد اکثر می تواند تا فاصله 60 میلی متری عمل کند و به این فاصله، مسافت کلید زنی می گویند.

سنسور مجاورتی نوری

این سنسور به منظور ردیابی از تجهیزات الکترونیکی استفاده می کند و به این منظور از نور مادرون قرمز یا قرمز استفاده می کند، این سنسور ها دارای طول عمر بالایی می باشند، از مزیت های این سنسور محکم بودن آن، برد وسیع و موقعیت یاب دقیق است و معایب آن هم عدم تشخیص اجسام شفاف هست.

سنسور مجاورتی نوری با کابل فیبر نوری

همانند سنسور نوری که در بالا توضیح داده ایم هست ولی با این تفاوت که دو سر سنسور به وسیله کابل فیبر نوری به بدنه سنسور متصل میشود و معمولا جاهایی استفاده می شود که فضای کافی برای گذاشتن سنسور نوری نیست.

سنسور مجاورتی اولتراسونیک

این نوع سنسور اساس کار آن امواج صوتی است و براساس ایجاد صوت فعال یا غیر فعال می شود، اساس کار این سنسور هوا است و این سنسور زمان رفت و برگشت صدا که توسط هوا انتقال پیدا می کند را محاسبه و اندازه گیری می کند.

سنسور دیجیتال تشخیص موقیت الکترو مکانیکی

همانطور که از نام این سنسور مشخص است، این  سنسور از دو نیروی مکانیکی و الکتریکی استفاده می کند، نیروی مکانیکی جهت تشخیص موقعیت و نیروی الکتریکی جهت ایجاد فرمان جهت عکس العمل دستگاه، این سنسور همان میکرو سوئیچ ها یا لیمیت سوئیچ ها است.

پارامتر های مهمی که هنگام انتخاب سنسور باید مد نظر داشته باشیم

قبل از خرید سنسور های صنعتی باید یکسری پارامترهای مهم را بدانیم تا بتوانیم انتخاب صحیحی را انجام دهیم که در ویدیوی پایین پارامترهای مهم سنسور های صنعتی را بررسی کردیم.

دیدگاهی در مورد “انواع سنسورها و کاربرد آنها در برق صنعتی

  1. ممنون از مقاله خوبتون در زمینه انواع سنسور

  2. mg گفت:

    نحوه شناسایی سنسور دوسیمه npn و pnp

  3. Ali گفت:

    سلام
    آقای غفاری این روش پیشنهادی شما واسه زمانی هست که برق قطع شد آلارم بده ولی مشکل ما اینه که درصورت وصل بودن برق اگه فقط آبی که درحال چرخش هست به دلایلی قطع شد(مثل مسدودشدن مسیریاقطع ازکنتوراصلی و…)چطوری آلارم داده بشه تااپراتور متوجه بشه؟

  4. Ali گفت:

    سلام وقت بخیر
    واسه خنک کردن یاتاقان چندتا دستگاه از آب استفاده میکنیم ونبایددرزمان روشن بودن دستگاه آب قطع بشه، میخواستم ببینم سنسور یا روشی هست که بشه قطع شدن آب خروجی رو آلارم بده؟ باسپاس

    1. سلام از شیر برقی و رله استفاده کنین و با قطع شدن برق، رله تغییر وضعیت میده و الارم روشن میشه

  5. علیرضا گفت:

    سلام برای شمارش کیسه های مصالح(سیمان و گچ) روی نوار نقاله از چه سنسوری بهتره استفاده کنم

    1. سلام سنسور نوری رو پیشنهاد میکنم

    2. کاربر مهمان گفت:

      سلام لود سل

    3. شین زه گفت:

      سلام من یک قطعه ای میخام که دوتیکه باشه وموقع فاصله گرفتن از هم ونزدیک شدن به هم پالس بده فرمان بده وحدود فاصله 3، 4 متری باشه

  6. محمد رضا گفت:

    بیشتر اشتراک بگذارید

  7. farzin گفت:

    از سخاوت شما بسیار بسیار ممنونم و سپاسگزارم . سلامتی سعادت و بهروزی برای شما خوبان و تمام عزیزانی که دوستشان دارید را از حضرت احدیت خواستارم . با احترام

    1. سپاس از همراهی شما دوست عزیز

  8. رضا گفت:

    سلام ممنون از سایت خوبتون . اگه امکان داشته باشه روش تنظیم اینورتر مثلا مدل LS رو پله به پله بگید . ممنون

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *