آموزش برق ساختمان, آموزش برق صنعتی, مقالات برق, ویدیو های آموزش برق

کنتاکتور چیست ؟ وچه کاربردی دارد

کنتاکتور چیست

کنتاکتور چیست ؟ در این مقاله از آموزش برق یاد خواهیم گرفت که  کنتاتور چیست ، در هنگام  استفاده از وسایل برقی ما نیاز داریم تا هر وقت که خواسیم آن وسیله را قطع یا وصل کنیم ، در هنگام استفاده از وسایل صنعتی مانند موتور ها یا لامپ ها و… یک نوع ابزار قطع وصل وسیله های برقی کنتاکتور ها است.

کنتاکتور چیست ؟

در تقسیم بندی  کنتاکتور ها به عنوان یک کلید وابسته به فرمان معرفی شده است چون عمل قطع و وصل کنتاکت های کنتاکتور توسط مدار فرمان انجام میشود و به عبارتی میتوان کنتاکتور ها را کلید های مغناطیسی وابسته به برق معرفی کرد.

انواع کنتاکتورها

در ویدیوی زیر تفاوت کنتاکتور قدرت، کنتاکتور فرمان و رله شیسه ای را مورد بررسی قرار داده ایم، برای درک بهتر این مقاله مشاهده ویدیوی زیر را پیشنهاد میکنم:

کنتاکتورها در اندازه های مختلف و ولتاژ های مختلف طراحی می شوند

از کنتاکتورهای 24 ولت که بسیار کوچک هستند که توانایی قطع و وصل یک آمپر را دارند  وبه راحتی میتوانیم آن را در مشت بگیریم که به آنها رله می گویند تا کنتاکتورهایی که در طول و عرض یک متر وجود دارند و توانایی قطع و وصل چند هزار آمپر را دارند و کنتاکتور ها عموماٌ در تابلو برق صنعتی کاربرد زیادی دارند ولی در برق ساختمان هم کاربرد دارند چون می توانیم به وسیله کنتاکتور و یک محافط از کل وسایل برق منزل محافطت کنیم پیشنهاد میکنم این مقاله را که در این باره توضیح دادیم مطالعه کنید محافظت از برق منزل با یک کنتاکتور .

انواع کنتاکتور های AC بر اساس تیپ

انواع کنتاکتور های AC بر اساس تیپ آنها و مشخص کردن کاربرد شان در مصرف کننده های مجاز را در تصویر زیر مشاهده کنید:

انواع کنتاکتورانواع کنتاکتور های DCبر اساس تیپ

انواع کنتاکتور های DC بر اساس تیپ آنها و مشخص کردن کاربرد شان در مصرف کننده های مجاز را در تصویر زیر مشاهده کنید:

انواع کنتاکتور

 

ساختمان داخلی کنتاکتورها :

کنتکاتور چیست

داخل کنتاکتورها از سیم پیچ یا بوبین و هسته ی مغناطیسی تشکیل شده است ، هسته ی مغناطیسی در کنتاکتورها دو تکه هستند که شامل یک هسته ی ثابت ویک هسته ی متحرک است و بوبین روی قسمت ثابت هسته نصب میشود اما قسمت متحرک هسته به وسیله ی فنر از کنتاکت های ثابت جدا نگه داشته شده است.

ساختمان بیرونی کنتاکتور ها:

کنتاکتور چیست

در نمای بیرونی کنتاکتورها تعدادی پیچ وجود دارد که سیم های برق به این پیچ ها متصل میشود روی قسمت پلاستیکی نارنجی رنگ در وسط آن وجود دارد وبه بوبین متحرک متصل است که رنگش با بدنه ی کنتاکتور متفاوت ست این قسمت یک نشانگر است که مشخص میکند وقتی کنتاکتور وصل است پایین میرود و وقتی هم سطح بدنه ی کنتاکتور باشد یعنی  قطع است.

طرز کار کنتاکتور:

حالا که فهمیدیم کنتاکتور چیست ، به طرز کار این تجهیز می پردازیم:

وقتی بوبین ثابت  به وسیله ی کلید فرمان برق دار میشود خاصیت مغناطیسی به خود میگیرد و مانند یک آهن ربا قسمت متحرک هسته را جذب خود میکند از آنجایی که کنتاکت هایی در محل جذب قرار دارد که عمل قطع و وصل برق را برعهده دارد ، هنگام جذب دو هسته این کنتاکت ها به هم متصل میشود وکنتاکتور در حالت وصل قرار میگیرد.

تا اینجا کنتاکتور وصل شد از خاطر تان باشد در بالا گفتیم فنر هایی بین دو هسته وجود دارد کاربرد این فنر ها در هنگام قطع کنتاکتور است به این صورت که وقتی بوبین از طرف مدار فرمان تغدیه نشود برقش قطع میشود و فنر دو هسته را از یکدیگر جدا میکند تصور بکنید اگر فنری بین دو هسته وجود نداشته باشد هسته ی متحرک روی هسته ثابت باقی می ماند وبه همین ترتیب کنتکات هایی که به هسته متصل هستند هم وصل بودند وقطع نمی شدند .

مزایای استفاده از کنتاکتورها به جای کلیدها:

کنتاکتور ها قابلیت قطع وصل در دفعات زیاد را دارند و به همین ترتیب طول عمر بیشتری نسبت به کلید ها دارند

امکان صدور فرمان از چند محل به طوری که به تعداد نامحدود میتوان شستی های قطع و وصل برای یک کنتاکتور طراحی ونصب کرد

کنتاکتورها قابلیت طراحی مدار های فرمان اتوماتیک دارند نمونه ی بارز و ساده ی آن تایمر ها یا فتوسل ها است که بعد از نصب بدون دخالت انسانی عمل قطع و وصل برق انجام میشود.

سرعت قطع و وصل زیاد

امکان کنترل از راه دور و…

برای اطلاعات بیشتر و کامل تر در مورد کاربرد کنتاکتور هابه مقاله ی زیر مراجعه کنید.

راه اندازی موتور های سه فاز به وسیله کنتاکتور 

 

دیدگاهی در مورد “کنتاکتور چیست ؟ وچه کاربردی دارد

  1. رضا گفت:

    سلام مهندس خسته نباشید
    کنتاکتوری که دائم در طول سال در مدار باشد (برای قرار گرفتن بعد از محافظ ولتاژ برای ساختمان) برایش مشکلی پیش نمی آید؟ بدین منظور از چه نوع و چه تیپی باید استفاده کرد؟ اگر امکان دارد چند برند مطمئن در بازار ایران را معرفی نمایید؟با تشکر از لطف جنابعالی

    1. سلام چون در خونه مصارفی مثل کولر و پخچال و… هست تیپ ac3 مناسبه و برند اشنایدر، abb، لگراند، زیمنس مناسبه

  2. سلیمان گفت:

    کانال شخصی برای دنبال کردن .دارم هم برق خانگی هم قدرت میخونم ازاموزگاه خصوصی میخواستم کنتاکتور واجزای ان بصورت تصویری داشته باشم ممنونم باتشکر

  3. arash گفت:

    سلام با تشکر از سایت خوبتون
    میخواستم بدونم پس از تحریک بویین اول کنتاکت باز، بسته میشود یا کنتاکت بسته، باز میشود؟

    1. سلام همزمان تغییر وضعیت میده

  4. mohammad گفت:

    سلام.خسته نباشید.من ی مدت برق صنعتی و برق ساختمون کار کردم.رشته ام برق نیست.شنیدم کنتاکتور هنوز تو ایران ساخته نشده.تقریبا در مدتی که کار کردم دیدم خیلی نیاز صنعت هست.و قیمتش هم بالاست.میخواستم بدونم برای ساختش به چه امکاناتی نیاز هست؟چرا هنوز تو ایران تولید نمیشه؟واسه تولید کردنش باید چیکار کرد؟اگر در این زمینه راهنماییم کنید ممنون میشم

    1. سلام در ایران ساخته میشه توسط شرکت هایی مثل پارس فانال و نمونه های خارجیش هم به وفور در ایران هست و یکی از پرکاربرد ترین تجهیزات در تابلو برق ها محسوب میشه

  5. علی اکبر گفت:

    سلام آقا محمود،شما خودتون تدریس میکنید؟

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *