آموزش برق ساختمان, مقالات برق

داکت سیم و کابل چیست؟ + بررسی انواع داکت برق

داکت برق چیست؟

پیشرفت فناوری باعث شده تا محصولات زیادی به عنوان کالاهای الکتریکی و الکترونیکی طراحی و تولید شده و توسط کاربران مورد استفاده قرار بگیرند. بدون شک درصد زیادی از این محصولات برای کار کردن نیاز به انرژی الکتریکی یا برق دارند و این انرژی از طریق سیم و کابل فراهم می‌شود. سیم‌کشی‌های متعدد برای اتصال دستگاه‌های مختلف در منازل و ادارات ظاهر ناپسندی ایجاد می‌کند و از طرفی حتی امنیت افراد و سیستم‌ها را نیز به خطر می‌اندازند. اما خوشبختانه محصولاتی به عنوان مکمل به بازار عرضه شده‌اند که می‌توانند در نظم‌دهی و مرتب کردن سیم‌ها نقش مهمی داشته و ظاهر ناپسند آن‌ها را از بین ببرند. بهترین وسیله برای رفع این مشکل در منازل و ادارات خرید داکت برق یا داکت سیم و کابل است. در ادامه بیشتر با این وسیله آشنا می‌شویم.

داکت برق چیست؟

داکت یک کانال پلاستیکی یا فلزی است که می‌توان آن را بر روی سطوح مختلف نصب کرد. از داخل داکت انواع سیم برق ساختمان و کابل عبور می‌کند. داکت‌ها به نوعی طراحی شده‌اند که می‌توان آن‌ها را بر روی هر سطحی مانند دیوار، سقف یا کف ساختمان‌ها نصب کرد و سیم برق و کابل‌های مختلف را از داخل آن‌ها عبور داد.

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های داکت، غیر از نظم‌دهی و زیبایی ظاهری، جلوگیری از وارد شدن آسیب به کابل‌ها و سیم‌هایی است که از داخل آن عبور کرده‌اند. داکت برق این قابلیت را فراهم می‌کند که انواع سیم برق و کابل های مختلف از جمله کابل تلفن، کابل فیبر نوری، کابل شبکه و غیره را بر روی سطوح مختلف از داخل آن عبور دهید و ضمن نظم‌دهی و زیباسازی، از آن‌ها در برابر آسیب‌ها و صدمات مختلف در محیط‌های مسکونی، اداری، ورزشی و غیره محافظت کنید.

در تولید داکت برق معمولا از مواد پلاستیکی و PVC استفاده می‌کنند اما داکت‌های فلزی نیز در بازار به فروش می‌رسند. داکت‌ها معمولا در طول 2 متر و با عرض‌های مختلف در دسترس قرار دارند که کاربران بنا به نیاز خود می‌توانند داکت مورد نیاز را با عرض مناسب خریداری کنند.

انواع داکت برق

داکت‌های برق در انواع مختلفی تولید می‌شوند.  هر محصول با توجه به نوع طراحی می‌تواند در محیط‌های خاصی مورد استفاده قرار بگیرد. انواع داکت برق پرفروش به شرح زیر است.

1- داکت ساده

ساده‌ترین نوع داکت برق است که یک کانال پلاستیکی بوده و در اغلب ساختمان‌ها برای نظم‌دهی به سیم‌ها و کابل‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در صورتی که به ماژول‌هایی مانند کلید پریز نیاز ندارید، داکت ساده بهترین انتخاب برای سیم‌های برق هستند. این نوع داکت‌ها را بر اساس عرض و ارتفاع در سایزهای مختلفی دسته‌بندی می‌کنند که کاربران می‌توانند بر حسب نیاز سایز مورد نظر خود را خریداری کنند. این محصول می‌تواند به صورت پشت چسب‌دار نیز تولید شود.

2- داکت شیاردار

ساختار کلی داکت برق شیاردار مشابه با داکت ساده است با این تفاوت که بر روی بدنه این داکت‌ها شیارهایی وجود دارد. از داکت‌های شیاردار به طور معمول برای تابلوهای برق فشار قوی و فشار ضعیف استفاده می‌شود. در داکت‌های شیاردار قابلیت قفل شدن دارد، در نتیجه امکان باز شدن آن به راحتی وجود نداشته باشد. یکی از ویژگی‌های مهم این نوع داکت برق، مقاومت بسیار خوب آن در برابر عوامل محیطی مختلف است. معمولاً این نوع از متریال فلز تولید می‌شود.

3- داکت قرنیزی

این نوع داکت‌ها کاملا مشابه قرنیز هستند با این تفاوت که دارای فضای خالی برای عبور انواع سیم برق و کابل‌های مختلف هستند. این داکت‌ها از طول عمر بالایی برخوردار بوده و در برابر عوامل محیطی مختلف نیز مقاومت بالایی دارند.

4- داکت کف خواب (زمینی)

داکت کف‌خواب یا زمینی نوعی از داکت برق است که که به طور کامل بر روی سطح زمین نصب می‌شود. این داکت‌ها دارای ظاهر نیم‌دایره هستند که می‌توان چند نوع سیم را از داخل آن‌ها عبور داد. طراحی این نوع داکت به شکلی است که برای عبور سیم از روی سطح زمین مناسب بوده و در صورت قرار گرفتن در زیر پا و محل عبور و مرور،‌ آسیبی به آن‌ها وارد نمی‌شود. این داکت‌ها کاملا ضد ضربه بوده و در برابر اشتعال نیز مقاوم هستند.

کاربرد‌ها و مزایای داکت برق

داکت برق در انواع مختلفی تولید و ساخته می‌شود که تفاوت آن‌ها از نظر شکل ظاهری و مواد به کار رفته برای ساخت بدنه است. همین تفاوت‌ها باعث می‌شود که هر یک از انواع داکت برق برای استفاده در محیط‌های مختلف مناسب باشد. از جمله مهم‌ترین مزایا و کاربردهای داکت برق می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت نظم بخشیدن به انواع سیم و کابل‌ها روکار
  • قابلیت محافظت از سیم برق و کابل‌های مختلف در برابر عوامل محیطی
  • کمک به زیباسازی فضای خانه و ادارات
  • کاهش قابل توجه احتمال برق گرفتگی
  • پیشگیری از وقوع آتش‌سوزی ناشی از اتصال سیم‌های برق
  • افزایش قابل توجه طول عمر کابل‌ها و سیم‌های مختلف و تأخیر در روند پوسیدگی آن‌ها
داکت برق

نکات مهم در زمان خرید و انتخاب داکت مناسب

داکت برق در انواع مختلفی تولید می‌شود که هر کدام از آن‌ها برای استفاده در محیط‌های مختلفی کاربرد دارند. به همین دلیل کاربران در زمان اقدام برای خرید داکت مناسب دچار سردرگمی می‌شوند. اما با توجه به یک سری نکات ساده در زمان خرید داکت،‌ می‌توان بهترین و مناسب‌ترین نوع داکت برق را برای خرید انتخاب کرد:

  • جنس داکت: معمولا در ساخت داکت‌های برق از مواد پلاستیکی و PVC استفاده می‌شود اما همه این مواد از کیفیت یکسانی برخوردار نیستند و ممکن است بعد از مدتی استفاده، دوام و استحکام و انعطاف‌پذیری خود را از دست بدهند. به همین دلیل در زمان خرید باید داکت‌هایی را انتخاب کرد که از مواد با کیفیت بالا ساخته شده باشند.
  • اندازه داکت: تعداد و قطر سیم‌ها و کابل‌هایی که قصد عبور آن‌ها از داخل داکت دارید تعیین کننده اندازه مناسب برای داکت است. تولید کنندگان داکت‌ها را در اندازه‌های مختلفی تولید می‌کنند تا کاربران بتوانند بر اساس قطر و تعداد کابل، بهترین داکت برق را از نظر سایز انتخاب کرده و خریداری کنند. داکت‌های معمولا در شاخه‌های 2 متری با عرض و عمق‌های مختلف تولید و عرضه می‌شوند که این اندازه‌ها از یک استاندارد خاص پیروی می‌کند.
  • درب داکت: یکی دیگر از نکات مهمی که در زمان خرید داکت برق مناسب باید مورد توجه قرار بگیرد، درب است. درب داکت باید به نوعی طراحی شده باشد که در صورت نیاز به ایجاد تغییر یا تعمیر سیم‌ها و کابل‌ها بتوان آن را به راحتی باز و بسته کرد.

جمع‌بندی

امروزه در خانه‌ها و محیط‌های اداری از وسایل و دستگاه‌های الکتریکی و الکترونیکی زیادی استفاده می‌شود که برای کار کردن نیاز به انرژی الکتریکی دارند. با توجه به اینکه این انرژی از طریق سیم‌های برق تأمین می‌شود در برخی موارد تعدد سیم‌ها و کابل‌ها در یک قسمت منظره ناپسندی را به وجود می‌آورد. داکت برق ابزاری است که می‌تواند این مشکل را به راحتی حل کرده و ضمن نظم‌ بخشیدن به کابل‌ها و سیم‌های مختلف و زیباسازی آن‌ها، می‌تواند از کابل‌ها در برابر عوامل محیطی مختلف به خوبی مراقبت کرده و طول عمر آن‌ها را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.  

این نوشته یک ریپورتاژ آگهی است. انتشار رپورتاژ آگهی در کالنجی 

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *