آموزش برق ساختمان, مقالات برق

جدول لومن لامپها و مشخصات لامپ led

روی جعبه لامپهای ال ای دی و دیگر لامپ ها، بعضی پارامترها مانند میزان روشنایی بر حسب لومن ، ضریب قدرت، شاخص نمایش رنگ و … نوشته شده اند که توضیح آنها را در این صفحه میبینید. این محتوا برای کسانی ساخته شده است که به دانستن اطلاعات فنی لامپهای led علاقه مندند. برای خرید لامپهای ال ای دی، نیازی به خواندن این محتوا نیست. علاوه بر تفسیر مشخصات لامپ های led ، جدول لومن لامپها نیز برای مقایسه راندمان لامپها در این نوشته آمده است.

میزان نوردهی لامپ ال ای دی یا میزان روشنایی بر حسب لومن Lm

شار نوری ، میزان روشنایی یا میزان نوردهی لامپ ال ای دی را بر اساس لومن یا Lumen ، شمع یا Candela ، لوکس یا lux بیان میکنند. در واقع برای لامپها، آنچه که مهم است، میزان نوردهی آنهاست و برای این نوردهی، هرچقدر که برق کمتری مصرف شود، به نفع مشتری است. شما باید در خرید لامپ برای لومن پول بدهید، نه برای وات.

برای اندازه گیری میزان نوردهی یک لامپ، ابزاری به نام lux meter یا lumen meter وجود دارد. اما به دلیل گران بودن، معمولا میزان نور لامپها را با توان لامپ رشته ای مقایسه میکنند. مثلا میگویند یک لامپ LED با توان 9 وات، به اندازه یک لامپ 60 وات رشته ای نور میدهد. یعنی هر دو لامپ، با یک لومن روشنایی میدهند.

بهره نوری یا راندمان بر حسب Lm/W

یکی از معیارهای دیگر برای راندمان لامپها، نسبت میزان نوردهی به مصرف برق است که، با واحد لومن بر وات بیان میشود. یک لامپ به ازای هر وات مصرف برق، چند لومن نور میدهد؟ یا به عبارت ساده تر سوال مهم این است که هر لومن چند وات است ؟ این نسبت هرچه بیشتر باشد، یعنی شما برای روشنایی بیشتر، پول کمتری پرداخت میکنید. نسبت نوردهی به مصرف برق را، بهره لامپ نیز میگویند.

مقایسه میزان نوردهی لامپ‌های مختلف

در جدول زیر میزان نوردهی لامپهای مختلف با هم مقایسه شده است. لامپهای رشته ای که به تنگستن یا التهابی نیز معروفند، کمترین نوردهی را به ازای هر وات انرژی مصرفی دارند و در مقابل لامپهای بخار سدیم با فشار پایین، بیشترین بهره را دارند. جدول زیر را، جدول لومن لامپها نیز میگویند. لومن لامپ کم مصرف، لومن لامپ ال ای دی و لومن لامپ رشته ای را تقریبا میتوان از این جدول استخراج کرد. محدوده بیان شده، نشان دهنده این است که کیفیت لامپهای کارخانجات مختلف و تکنولوژی های مختلف، با هم متفاوت است. مثلا امروزه لامپهای ال ای دی ، در محدوده 90 لومن بر وات یا حتی بیشتر نیز عمل میکنند.

جدول مقایسه میزان نوردهی لامپ‌های مختلف

 

زاویه نور را از جدول لومن لامپ ها می شود فهمید که لامپ 100 وات رشته ای تقریبا 1500 لومن روشنایی دارد و با روشنایی لامپ ال ای دی 15 وات برابر است. یکی از سایتهایی که در زمینه مشخصات فنی لامپهای ال ای دی برندهای مختلف بازار میتوانید به آن مراجعه کنید، فروشگاه لاله زار است. در سایت لاله زار مشخصات فنی محصولات ال ای دی ، انواع سیم و کابل ، تجهیزات ابزار دقیق و تجهیزات برق صنعتی برای برندهای مطرح در ایران و جهان، گردآوری شده است. مثلا در مورد لامپها به راحتی می توانید میزان روشنایی، توان مصرفی ، زاویه تابش و سایر ویژگیهای لامپهای ال ای دی ، پروژکتورهای ال ای دی ، چراغ سقفی و … را باهم مقایسه کنید.

زاویه نور

زاویه ای که یک لامپ، نور خود را با آن، منتشر می کند هرچه این زاویه بزرگتر باشد، وسعت روشنایی بیشتر است. البته، این بزرگتر بودن زاویه همیشه خوب نیست. مثلا اگر در یک سوله با سقف بلند، بخواهید کف سالن را روشن کنید، نیاز به لامپهای با زاویه نور کم دارید. چون اگر زاویه نور زیاد باشد، میزان بسیار زیادی از نور در فضای بالای سالن به هدر میرود. اما اگر برای پذیرایی منزل، یا برای لوستر، نیاز به لامپ دارید، باید لامپهای با زاویه بالاتری انتخاب کنید.

زاویه نور را با یک عدد به تنهایی نمیتوان نشان داد. یک منبع نور، در زاویه های مختلف، شدتهای مختلفی را از خود تابش میکند. آنچه که به عنوان یک عدد در نمایش زاویه نور نشان می دهند، میانگین زاویه نور است.

دمای رنگ نور CCT

رنگ نور لامپها را با عددی موسوم به دمای رنگ نور، بیان می کنند. مثلا عدد 3000 کلوین یا همان 3000K، مربوط به نورهای نزدیک به نور خورشید است. در شکل زیر، محدوده های رنگ نور و عدد دمای مربوط به آنها، نشان داده شده است. این عدد هرچه کمتر باشد، رنگ نور، زردتر است و هرچه به سمت 6000 کلوین و 7000 کلوین پیش برود، رنگ نور به سفید نزدیک تر میشود. لامپهایی با دمای رنگ 6500K، به سفید مهتابی یا سفید یخی معروف هستند. دمای رنگ نور را با CCT یا Correlated color temperature نشان میدهند.

چرا رنگ نور لامپ را با عدد کلوین که یکی از واحدهای دماست، مقایسه میکنند؟ به زبان ساده، یک توپ را در نظر بگیرید که بدنه آن به هیچ عنوان نور را از خود عبور نمی دهد. یک سوراخ در بدنه این توپ ایجاد میکنیم. حالا شروع به گرم کردن آن میکنیم. هنگامی که این توپ را گرم میکنیم، مانند هرجسم دیگری، از خود نور میتاباند. اگر نوری که از سوراخ توپ به بیرون میتابد را ببینیم، رنگ آن نور، برای هر دمایی، یکتاست. این توپ را در علم فیزیک، جسم سیاه میگویند و تابش نور از داخل سوراخ آن را، تابش جسم سیاه می گویند. بنابراین، هر رنگ نوری که از جسم سیاه به بیرون میتابد، متناظر با دمای داخل جسم سیاه است. پس می توانیم هر رنگی را با یک عدد دما نشان دهیم. معمول این است که دمای جسم سیاه را برحسب کلوین نشان می دهند. وقتی می گوییم دمای رنگ لامپ ال ای دی ، 3000K است، یعنی اینکه رنگ این لامپ، همان رنگ نور تابیده شده از جسم سیاه است در حالی که دمای جسم سیاه، 3000K است.

شاخص نمایش رنگ یا شاخص نمود رنگ CRI

شاخص نمایش رنگ یا همان Color Rendering Index، عددی بین 0 تا 100 است و می گوید وقتی که منبع نور به یک جسم می تابد، رنگ آن جسم در چشم انسان، چگونه به نظر می رسد؟ هرچه این عدد بزرگتر باشد، نمایش رنگ در چشم، بهتر خواهد بود. در میان لامپها، لامپهای رشته ای و هالوژن، عدد CRI نزدیک به 100 دارند و در تولید لامپهای ال ای دی، تلاش برای رسیدن به CRI بالاتر است. در هنگام خرید به CRI لامپ حتما توجه کنید. زیرا یک لامپ با شاخص نمایش رنگ یا همان CRI پایین، رنگ اشیا را به خوبی نمایش نمی دهد و شما از خریدتان حتما پشیمان خواهید شد. در ضمن، CRI یا شاخص نمایش رنگ، با CCT یا دمای رنگ نور متفاوت است.

ضریب قدرت

Power Factor، یا ضریب قدرت در هر وسیله الکترونیکی، نسبت توان مصرفی واقعی آن به حاصل ضرب ولتاژ و جریان آن است. یعنی اگر یک لامپ ال ای دی داشته باشیم که جریان مصرفی آن، 30 میلی آمپر بود و ضریب قدرت آن 0.5:

حاصلضرب 30 میلی آمپر در 220 ولت برابر با 6.6 وات توان واقعی مصرفی این وسیله نیست بلکه، 30 میلی آمپر در 220 ولت در 0.5 برابر با 3.3 وات، توان واقعی مصرفی این وسیله است.

محدوده ولتاژ ورودی

این همان ولتاژی است که لامپ با آن روشن می شود. با توجه به نوسانات برق، معمولا دستگاهها و تجهیزات برقی را به صورتی می سازند که با یک محدوده ولتاژ، بتواند کار کند. کمترین محدوده این ولتاژها معمولا 220 تا 240 ولت است. اما در میان لامپ های مختلف می توان لامپ هایی را هم یافت که محدوده ولتاژ آنها بین 100 تا 125 ولت است.

سایز سرپیچ لامپها

سایز سرپیچ لامپها سه دسته معروف دارد:

E14 : که به سرپیچ شمعی معروف است و بیشتر در لوسترها و آباژورها به کار میرود. قطر این سرپیچها 14 میلی متر است.

E27 : که به سرپیچ معمولی معروف است و بیشترین مورد مصرف را در میان لامپها دارد. قطر این سرپیچها 27 میلیمتر است.

E40 : که به سرپیچ صنعتی معروف است و برای لامپ های وات بالا، در صنایع و کارخانجات استفاده می شود. قطر این سرپیچها 40 میلی متر است.

 

لامپ ال ای دی در مقایسه با لامپهای دیگر

لامپ ال ای دی، بهترین و تنهاترین جایگزین لامپهای کم مصرف و پرمصرف قدیمی است. هزینه برق بسیار پایین، قیمت مناسب و طول عمر زیاد، این محصول را به یکی از پرفروشترین محصولات بازار بدل کرده است. ارتباط این محصول با سلامتی در محیط زندگی و کار نیز، یکی دیگر از برتریهای لامپ ال ای دی نسبت به نسل قدیم لامپ هاست.

 

این نوشته یک ریپورتاژ آگهی از طرف وبسایت لاله زار است

دیدگاهی در مورد “جدول لومن لامپها و مشخصات لامپ led

  1. سلطانی گفت:

    سلام ایا برای اتاق خواب 9 متری و داری نور طبیعی مناسب، لوستر 100 واتی ال ای دی مناسب میباشد؟

    1. سلام و درود
      بله مناسبه

  2. شفیعی گفت:

    ممنون
    اطلاعات سایت شما خیلی عالی و کاربردی هست

  3. آرا پارسانژاد گفت:

    با سلام و تشکر از مقاله مفیدتان ؛
    سوالی از حضورتان داشتم . می خواستم بدانم پیشنهاد شما چه مارک و مدل مناسب و پر نوری برای چراغ اضطراری که بتوانیم در راهروهای آپارتمان و داخل آسانسور به کار بگیریم چیست ؟ با تشکر

    1. سلام و درود
      لامپ های شارژی سرپیچ دار رو پیشنهاد میکنم

  4. ترانه گفت:

    سلام
    میلی آمپر لامپ های خانگی ال ای دی اسم ام دی رو چگونه باید بفهمیم؟

    1. سلام و درود
      با مولتی متر

  5. سجاد گفت:

    سلام ممنون از مقاله خوبتون من میخواستم چهار نوع لامپ ال ای دی رو در محدوده پارامتر های مختلف با هم مقایسه کنم ممنون میشم اگر بتونید کمکم کنید لامپ های مد نظر
    LED /SMD/POWER/COB در پارامترهای توان الکتریکی (w)/شار نوری (lm)/ نمود رنگ/ رنگ نور (سفید گرم،سفید خنثی و سفید daylight)/طول عمر (hrs)/ ملحقات ( لوازم جانبی مورد نیاز)

  6. پیمان گفت:

    متوجهم مهندس.منظورم برقرسانی به این دستگاهها بود که لطف کردید راهنمایی کردید.گویا کتاب برق ساختمان رو باید تهیه کنم..همینطور دوست دارم ایفونها رو هم یاد بگیرم که اون هم کتاب داره…باید تهیه کنم..بازم تشکر

  7. پیمان گفت:

    سلام.قبلا سوالاتی کرده بودم که جواب نگرفتم.هدف من برای یادگیری برق صنعتی فقط در حوزه کاری خودم فقط میتونه برام مفید باشه.من تعمیرکار سیستمهای برودتی هستم و برای تغذیه برق کولر گازی دوست دارم حرفه ای تر انجام بدم.اگه مجموعه ای دارید ویا میتونید فراهم کنید که در این قسمت کار منو راهنمایی کنه شدیدا طالب هستم.

    1. سلام دوست عزیز در مورد سیستم های برودتی به صورت اختصاصی اموزشی رو ارائه نکردیم با عرض پوزش

  8. ملک قاسمی گفت:

    ممنون از سایت مفیدتون
    خیلی عالیه

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *