آموزش برق ساختمان, آموزش برق صنعتی, مقالات برق, ویدیو های آموزش برق

انواع روش های نصب محافظ کلی برق ساختمان

محافظ کلی برق ساختمان

از کل وسایل برقی ساختمان محافظت کنید !!!!  شاید این موضوع عجیب به نظر برسد اما شدنی است فقط با یک محافظ معمولی مانند محافظ کولر، یخچال، تلویزیون و.. یا یک محافط کنتاکتوری به همراه یک کنتاکتور، میتوان محافظ کلی برق ساختمان را اجرا کرد.

اگر می خواهید بدانید که چطور می توانیم محافظت کل لوازم برقی منزل با یک محافظ را انجام دهیم در این آموزش کاربردی با ما همراه باشید. 🙂

استفاده از محافظ کنتاکتور برای این کار واقعا یک گزینه عالی است، این وسیله می تواند کار ما را ساده کند در ابتدا از شما می خواهم  که مقاله ی روش نصب کنتاکتور را مطالعه کنید تا توضیحاتی که در ادامه می دهم را بهتر درک کنید.

در مقاله ای که بالا معرفی کردیم روش نصب کنتاکتور تک فاز و سه فاز توضیح داده شده است. پس پس فرض را بر این میگیریم که شما با کنتاکتور آشنا هستید.

روش های اجرای محافظ کلی برق منزل

در ابتدا روش هایی که برای اجرای محافظ کلی برق ساختمان نیاز هست بدانید را به صورت تیتروار خدمت تان معرفی می‌کنیم و سپس نحوه سیم بندی و اجرای هر کدوم از این روش‌ها را به صورت عملی توضیح خواهیم داد.

روش اول: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ تابلویی به همراه یک کنتاکتور

روش دوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ معمولی مانند محافظ یخچال به همراه یک کنتاکتور

روش سوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با صرفا با یک محافط پا کنتوری دارای رله داخلی قوی و بدون نیاز به کنتاکتور

در ادامه توضیحاتی که برای هر بخش نیازه بدونید به همراه ویدیوی مربوط به همون روش رو خدمتتون توضیح میدیم

روش اول: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ تابلویی به همراه یک کنتاکتور

در این روش که صرفاً از یک محافظ مخصوص که داخل تابلو برق نصب می‌شود مثل محافظ کنتاکتوری شیوا امواج به همراه یک کنتاکتور استفاده می‌کنیم.

این مدل محافظ از لحاظ ساختار داخلی مانند محافظ‌های معمولی مثل محافظ تلویزیون، کولر و… است اما از لحاظ شکل ظاهری طوری طراحی شده که داخل تابلو برق روی ریل نصب شود و خروجی این محافظ به کنتاکتور فرمان میدهد و زمانی که افت ولتاژ یا افزایش ولتاژ داشته باشیم بلافاصله محافظ عمل کرده و فرمان کنتاکتور هم قطع می‌شود؛ در نتیجه جریان اصلی برق منزل از قسمت مدار قدرت کنتاکتور رد می‌شود و اگر این محافظ، برق کنتاکتور را قطع کند در نتیجه برق اصلی که از مدار قدرت کنتاکتور می‌شود نیز قطع می‌شود.

در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و اجرای این مدار را خدمت شما آموزش دادیم.

مدار فرمان ( سیم های نازک)

برای این کار یک سیم فاز به PH محافظ می دهیم و یک نول هم به N، پس از این کار یک سیم فاز به 15 که پایین محافظ است وصل می کنیم و یک سیم هم از A1 کنتاکتور به 18 محافظ وصل می کنیم  سپس یک نول هم به A2 می بریم، به همین سادگی مدار فرمان محافظ به کنتاکتور وصل می شود.

مدار قدرت(سیم های ضخیم)

برای این که مدار قدرت کنتاکتور را وصل کنیم، کافیست سیم فاز از کلید مینیاتوری زیر کنتور به ورودی کنتاکتور یعنی 1-3-5 کنتاکتور وصل کنیم و از 2-4-6 کنتاکتور هم به جعبه داخل واحد می بریم و در نهایت از جعبه فیوز به کل برق ساختمان.

روش دوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ معمولی مانند محافظ یخچال به همراه یک کنتاکتور

در روش دوم به این صورت عمل می‌کنیم که از یک محافظ معمولی که داخل پریز می‌زنیم به عنوان محافظ کلی استفاده می‌کنیم و در کنارش همانند روش اول از یک کنتاکتور هم برای این کار استفاده خواهیم کرد.

در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و توضیحات کامل‌تر را خدمتتان آموزش دادیم.

اساساً محافظ های معمولی یک ورودی و یک خروجی دارد که ورودی ما دوشاخه ی محافظ است که داخل پریز می زنیم و خروجی هم پریزی است که روی محافظ نصب است، برای نصب این مدل هم کافیست برق به ورودی محافظ بدهیم تا محافظ روشن شود و خروجی هم که پریز روی محافظ است را به کنتاکتور وصل میکنیم.

برای برق ورودی محافظ در تابلو برق، یک پریز تابلویی نیز نیاز داریم تا محافظ معمولی به راحتی روی ریل داخل تابلو نصب شود.( برای این کار یک محافظ کامپیوتر کافی است و زمان آن هم 30 ثانیه باشد خوب است)

و اما دو شاخه: یک قطعه نیم متری سیم به دوشاخه متصل می کنیم و دو شاخه را به پریز روی محافظ وصل می کنیم و آن سر دیگر سیمی که به دو شاخه وصل کردیم را به کنتاکتور متصل می کنیم، یک رشته به A1 و یک رشته هم به A2، به همین آسانی این محافظ هم می توانیم به کنتاکتور متصل کنیم.

در تصویر زیر یک مدل از این محافظ که داخل تابلو نصب شده را مشاهده می کنید.

محافظت از برق کل ساختمان با یک محافظ

در تصویر زیر یک پریز تابلویی را مشاهده می کنید که روی ریل داخل تابلو نصب می شود.

محافظت از برق کل ساختمان با یک محافظ

روش سوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافط پا کنتوری دارای رله داخلی قوی و بدون نیاز به کنتاکتور

این روش به کنتاکتور نیاز ندارد چون محافظ دارای یک رله ی به نسبت قوی هست و صرفاً در مسیر برق اصلی قرار می‌گیرد. یعنی فازونول خروجی کنتور، به ورودی محافظ وصل شده وخروچی محافظ به مصرف کننده‌ها متصل می‌شود.

در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و توضیحات کامل‌تر این روش را خدمتتان توضیح دادیم.

البته در مدار بالا پیشنهاد میشه کلید جریان باقی مانده (کلید نشتی جریان) بعد از محافظ نصب شود.

نتیجه گیری

هر کدام از این سه روش که معرفی کردیم در نهایت یک کار را انجام می‌دهند یعنی وقتی افزایش یا کاهش ولتاژ داشتیم بلافاصله برق را قطع می‌کنند. روش آخر که از محافظ بدون کنتاکتور استفاده کردیم قابلیت‌های بیشتری دارد؛ مثلاً می‌توانیم مقدار حداقل و حداکثر ولتاژ جهت قطع را تنظیم کنیم. همچنین می‌توانیم زمان قطع و وصل محافظ را تنظیم کنیم.

همانطور که گفتیم محافظ‌ها صرفاً برق را قطع می‌کنند و اگر شما می‌خواهید در زمان افزایش یا کاهش ولتاژ یا حتی نوسان برق، برق شما ثابت شود و هیچ قطعی نداشته باشید یشنهاد می‌کنیم از استابلایزر استفاده کنید.

دیدگاهی در مورد “انواع روش های نصب محافظ کلی برق ساختمان

  1. مرصاد گفت:

    سلام
    احتیاج نیست که اینقدر کار رو پیچیده کنید
    برای برق تکفاز ساختمان میشه از یه برد محافظ معمولی و یه رله ۴۰ آمپر استفاده کرد .
    برای برق سه فاز هم بجای اون رله یه کنتاکتور مناسب با آمپر مورد نیاز استفاده میکنیم . البته اگه یه کنترل فاز هم داشته باشیم بهتره
    هم ارزونتر در میاد هم مطمئنتره
    نظر شما چیه؟

    1. غفاری گفت:

      سلام مورد اول خوب کنتاکتور همون رله هست
      مورد دوم هم کنترل فاز در مدار تکفاز نصب کردن اشتباه هست و عملکرد صحیحی در برابر حفاظت مصارف تک فاز نخواهد داشت

  2. محمد رضا گفت:

    سلام
    ببخشید مزاحم شدم
    جهت استفاده مسکونی تک فاز چه مارک محافظ و کنتاکتور بخریم
    آیا فیوز محافظ جان هم لازم است
    ممنون میشم راهنماییم کنید

    1. غفاری گفت:

      سلام مارک ال اس و هیوندا خوبه و قیمت شون هم مناسب هست
      بله نیاز هست

  3. ابراهيم گفت:

    با سلام. از انجايي كه كنتاكتور ها به صورت ٢٤ ساعت و تمام روز سال در مدار قرار دارد ايا مشكلي از نظر داغ كردن يا به مرور فرسوده شدن ايجاد نميكند، منظور نياز مند تعمير و تعويض مكرر نيست؟

    1. غفاری گفت:

      سلام از کنتاکتور های ac3 استفاده کنید

  4. میثم گفت:

    سلام مهندس چطور باید کنترل فازو سر راه کنتور قرار داد لطفا راهنمایی کنید نقشه بستنش چطوره؟

    1. غفاری گفت:

      سلام نصب کنترل فاز رو در سایت اموزش دادیم

  5. علیرضا گفت:

    سلام مهندس. وقتتون بخیر
    برق خونه مون سه فازه، یه محافظ سه فاز میخواستم بذارم بعد از کنتور. سرچ کردم “محافظ برق سه فاز ۶۰ آمپر مارک تااوکه” رو تو اینترنت دیدم. ساخت بوشهره و قابل استفاده برای مناطق گرمسیر. خواستم ببینم در مورد این محافظ اطلاعاتی دارین؟ و مناسبه برای نصب بعد از کنتور؟
    با تشکر

  6. پارسا گفت:

    باسلام و احترام
    جناب مهندس برای برق سه فاز آپارتمان اگر سه عدد کنتاکتور استفاده کنم، مشخصات کنتاکتور برای خرید باید حداقل چند آمپر باشد؟
    سپاسگزارم از شما

  7. سعید گفت:

    ممنونم از اطلاعات مفیدی که به رایگان در اختیارمون گذاشتین.

  8. امیر گفت:

    بسیار عالی

  9. سجاد گفت:

    با سلام ببخشید اقای مهندس من از برق خیلی سر در نمیارم خونه من دوبلکسه و کنتر برق من 32 امپره محافظ ولتاژ شیوا 20 امپره با توجه به اینکه کولر گازی و ابی و… هست مشکلی پیش نمیاد؟؟ کنتاکتور چند امپر بگیرم؟؟؟ ممنونم. لطفا اگه امکانش هست اون چیزایی که لازم دارم رو بهم بگید چون منطقه ما رعد و برقای خطرناکی میزنه ایا لازم هست محافظ جداگانه هم تهیه کنم برای وسایل برقی

    1. سلام مشکلی نداره از این محافظ به همراه یک کنتاکتور 40 امپر استفاده کنین و نیاز به محافظ جدا گانه ندارین

  10. پاک راد گفت:

    سلام و روز بخیر
    من یه کلید سه پل دارم که یک پلش موردی نداره و درست عمل میکنه ولی دوپل دیگه باهم در تضادن یعنی یکی از دوپل ها سالم عمل میکنه ولی اون یکی با خاموش شدن پل سالمه روشن میشه و برعکس
    ممنون میشم لطفا راهنمایی بفرمائید

    1. سلام احتمال زیاد برق ورودی کلبد تون رو استباهی وصل کردین، سیم بندی کلید تون رو بررسی کنین درست وصل شده باشه

  11. علیرضا گفت:

    سلام.
    الان جدیدا تو جعبه کنتور های منازل میبینم که از کلید اتوماتیک (mccb) استفاده میکنن.
    آیا میشه بجای مثلا سه کنتاکتور برای برق سه فاز خانگی، از یک mccb استفاده کرد؟ ممنون میشم در زمینه نصب و استفاده mccb ها برای منازل توضیح بدین.
    با تشکر

    1. سلام اگر برای مدار محافظ میخواین خیر نمیشه استفاده کرد ولی صرفا جهت قطع و وصل میشه استفاده کرد

  12. علی بهمنش گفت:

    سلام به نظر بنده بهتره فاز محافظ را از فاز خروجی کلید مینیاتوری ویا بهتره از خروجی کلید نشت میگرفت در شکل مشخص هست.برای جلوگیری از برق گرفتگی.

  13. فرشید گفت:

    باسلام.دلیل اینکه تمام ورودی و خروجی کنتاکتور یا مثلا تمام پایه های ترانس و دیگر المان ها رو با سیم یا با شینه به هم متصل میکنن چیه؟

  14. فرررررررررررررررررررررررررری گفت:

    با سلام .در حالت تک فاز ک از یک محافظ و کنتاکتور استفاده میشه و یه هزینه ای داره.ولی تو سه فاز باید هزینه تک فاز رو ضربدر سه کنیم.ایا راهی هس ک بشه این هزینه رو کمترکرد؟؟میشه ایا مثلا سه فاز رو روی یه کنتاکتور( حالا نسبت به حالت تک فاز قوی تر و گرونتر )گذاشت ولی با یه کنتاکتور و یه محافظ خونه های سه فاز رو براشون این مدارو نصب کرد؟؟ اگه راه دیگه ای هم هس لطفا بگین

    1. سلام حتما باید سه مدار مجزا اجرا بشه ولی اگر میخواین هزینه کمتر بشه تنها راهش اینه که بجای کنتاکتور سه فاز، کنتاکتور تک فاز بذارین

  15. پیریان گفت:

    باسلام خدمت استاد بزرگوار در مورد این محافظ شیوا امواج عرض کنم که دو نوع دارد .که یکی زمان وصل مجددش ۱ثانیه است ودیگری ۱۸۰ ثانیه اینرو در مطلبتون ذکر بفرمائید که دوستان استباه نکنن ونمونه مورد نیاز رو استفاده کنن

    1. سلام دقیقا
      سپاس از توجه شما به این نکته

  16. حمید گفت:

    سلام من یک تابلو برق با متعلقات ( کنتاکتور – فیوزها – کلیدها – کابل ورودی سه فاز ، برای برق سه فاز دارم میخوام در خانه باغ که برق تک فاز دارد استفاده کنم . چی باید بکنم . ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. سلام اموزش مونتاژ تابلو برق صنعتی در لینک زیر رو پیشنهادم میکنم
      https://kalengi.ir/product/assembl/

  17. مهران گفت:

    با سلام ، با عرض خسته نباشید فراوان ، امکانش هست مشخصات کنتاکتور را هم بفرمایید استاد

    1. سلام اگر کنتاکتور 25 کفایت میکنه

    2. سلام اگر کنتاکتور 25 کفایت میکنه

  18. محمدرضا گفت:

    سلام مهندس، خسته نباشید
    اینجوری که من توی کاتالوگ محافظ دیدم ماکزیمم جریانش 5 آمپر بود. حالا برای یک منزل مسکونی که کنتورش 25 آمپره و با فرض اینکه کل وسایل خونه مثلا 20 آمپر رو استفاده کنند آیا این محافظ جواب میده؟

    1. سلام محافظ به تنهایی جوابگو نیست و اگر با کنتاکتور ببندین جوابگو هست

    2. حسین داداش زاده گفت:

      سلام . مهندس گرامی.من یه محافظ برق کل ساختمان خریدیم کنتاکتوری هست مارک ipp توی قابش یه کنتاکتوری گذاشتند ال اس ۲۲ امپر سه فاز حالا اومدن کل سه پلش هم اتصال دادن. شده ۶۳ امپر اینو من منزلمون نصب کردم کمی صدا داره و یه کمی هم همیشه داغ میکنه علتش چیه .ممنون از راهنماییتون

    3. سلام صدا کنتاکتور بخاطر شل بودن یا کثیف بودن هسته فلزی هست
      و داغ شدن هم بستگی داره چقدر دارین ازش جریان میکشین

  19. علی گفت:

    سلام خسته نباشید.
    چرا وقتی که محافظ روی تایمره یعنی هنوز برق وصل نشده با فاز متر که چک میکنم پریزهای محافظ برق دارن و وقتی که دو شاخه محافظ را بر عکس میکنم پریزها برق ندارن تا زمانی که مدت زمان تایمر تمام بشه و برق وصل بشه. بنظر شما علت چیست؟

    1. سلام بررسی کنین سیم نول تون برق دار هست یا خیر

  20. پیمان گفت:

    سلام وقتتون بخیر من یه سوال داشتم .من سوپر مارکت دارم که وقتی یخچال مغازه روشن میشه به دوربین یه شکو وارد میکنه که تصویر دوربین ثابت میشه وبرق دوربین حتی از یه کنتور دیه گرفتم باز فشار میاره بنظر شما چیکار باید کرد تشکر

    1. سلام میباسیت به صورت حضوری عیب یابی بشه

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *