آموزش برق ساختمان, آموزش برق صنعتی, مقالات برق, ویدیو های آموزش برق

انواع روش های نصب محافظ کلی برق ساختمان

محافظ کلی برق ساختمان

از کل وسایل برقی ساختمان محافظت کنید !!!!  شاید این موضوع عجیب به نظر برسد اما شدنی است فقط با یک محافظ معمولی مانند محافظ کولر، یخچال، تلویزیون و.. یا یک محافط کنتاکتوری به همراه یک کنتاکتور، میتوان محافظ کلی برق ساختمان را اجرا کرد.

اگر می خواهید بدانید که چطور می توانیم محافظت کل لوازم برقی منزل با یک محافظ را انجام دهیم در این آموزش کاربردی با ما همراه باشید. 🙂

استفاده از محافظ کنتاکتور برای این کار واقعا یک گزینه عالی است، این وسیله می تواند کار ما را ساده کند در ابتدا از شما می خواهم  که مقاله ی روش نصب کنتاکتور را مطالعه کنید تا توضیحاتی که در ادامه می دهم را بهتر درک کنید.

در مقاله ای که بالا معرفی کردیم روش نصب کنتاکتور تک فاز و سه فاز توضیح داده شده است. پس پس فرض را بر این میگیریم که شما با کنتاکتور آشنا هستید.

روش های اجرای محافظ کلی برق منزل

در ابتدا روش هایی که برای اجرای محافظ کلی برق ساختمان نیاز هست بدانید را به صورت تیتروار خدمت تان معرفی می‌کنیم و سپس نحوه سیم بندی و اجرای هر کدوم از این روش‌ها را به صورت عملی توضیح خواهیم داد.

روش اول: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ تابلویی به همراه یک کنتاکتور

روش دوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ معمولی مانند محافظ یخچال به همراه یک کنتاکتور

روش سوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با صرفا با یک محافط پا کنتوری دارای رله داخلی قوی و بدون نیاز به کنتاکتور

در ادامه توضیحاتی که برای هر بخش نیازه بدونید به همراه ویدیوی مربوط به همون روش رو خدمتتون توضیح میدیم

روش اول: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ تابلویی به همراه یک کنتاکتور

در این روش که صرفاً از یک محافظ مخصوص که داخل تابلو برق نصب می‌شود مثل محافظ کنتاکتوری شیوا امواج به همراه یک کنتاکتور استفاده می‌کنیم.

این مدل محافظ از لحاظ ساختار داخلی مانند محافظ‌های معمولی مثل محافظ تلویزیون، کولر و… است اما از لحاظ شکل ظاهری طوری طراحی شده که داخل تابلو برق روی ریل نصب شود و خروجی این محافظ به کنتاکتور فرمان میدهد و زمانی که افت ولتاژ یا افزایش ولتاژ داشته باشیم بلافاصله محافظ عمل کرده و فرمان کنتاکتور هم قطع می‌شود؛ در نتیجه جریان اصلی برق منزل از قسمت مدار قدرت کنتاکتور رد می‌شود و اگر این محافظ، برق کنتاکتور را قطع کند در نتیجه برق اصلی که از مدار قدرت کنتاکتور می‌شود نیز قطع می‌شود.

در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و اجرای این مدار را خدمت شما آموزش دادیم.

مدار فرمان ( سیم های نازک)

برای این کار یک سیم فاز به PH محافظ می دهیم و یک نول هم به N، پس از این کار یک سیم فاز به 15 که پایین محافظ است وصل می کنیم و یک سیم هم از A1 کنتاکتور به 18 محافظ وصل می کنیم  سپس یک نول هم به A2 می بریم، به همین سادگی مدار فرمان محافظ به کنتاکتور وصل می شود.

مدار قدرت(سیم های ضخیم)

برای این که مدار قدرت کنتاکتور را وصل کنیم، کافیست سیم فاز از کلید مینیاتوری زیر کنتور به ورودی کنتاکتور یعنی 1-3-5 کنتاکتور وصل کنیم و از 2-4-6 کنتاکتور هم به جعبه داخل واحد می بریم و در نهایت از جعبه فیوز به کل برق ساختمان.

روش دوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ معمولی مانند محافظ یخچال به همراه یک کنتاکتور

در روش دوم به این صورت عمل می‌کنیم که از یک محافظ معمولی که داخل پریز می‌زنیم به عنوان محافظ کلی استفاده می‌کنیم و در کنارش همانند روش اول از یک کنتاکتور هم برای این کار استفاده خواهیم کرد.

در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و توضیحات کامل‌تر را خدمتتان آموزش دادیم.

اساساً محافظ های معمولی یک ورودی و یک خروجی دارد که ورودی ما دوشاخه ی محافظ است که داخل پریز می زنیم و خروجی هم پریزی است که روی محافظ نصب است، برای نصب این مدل هم کافیست برق به ورودی محافظ بدهیم تا محافظ روشن شود و خروجی هم که پریز روی محافظ است را به کنتاکتور وصل میکنیم.

برای برق ورودی محافظ در تابلو برق، یک پریز تابلویی نیز نیاز داریم تا محافظ معمولی به راحتی روی ریل داخل تابلو نصب شود.( برای این کار یک محافظ کامپیوتر کافی است و زمان آن هم 30 ثانیه باشد خوب است)

و اما دو شاخه: یک قطعه نیم متری سیم به دوشاخه متصل می کنیم و دو شاخه را به پریز روی محافظ وصل می کنیم و آن سر دیگر سیمی که به دو شاخه وصل کردیم را به کنتاکتور متصل می کنیم، یک رشته به A1 و یک رشته هم به A2، به همین آسانی این محافظ هم می توانیم به کنتاکتور متصل کنیم.

در تصویر زیر یک مدل از این محافظ که داخل تابلو نصب شده را مشاهده می کنید.

محافظت از برق کل ساختمان با یک محافظ

در تصویر زیر یک پریز تابلویی را مشاهده می کنید که روی ریل داخل تابلو نصب می شود.

محافظت از برق کل ساختمان با یک محافظ

روش سوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافط پا کنتوری دارای رله داخلی قوی و بدون نیاز به کنتاکتور

این روش به کنتاکتور نیاز ندارد چون محافظ دارای یک رله ی به نسبت قوی هست و صرفاً در مسیر برق اصلی قرار می‌گیرد. یعنی فازونول خروجی کنتور، به ورودی محافظ وصل شده وخروچی محافظ به مصرف کننده‌ها متصل می‌شود.

در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و توضیحات کامل‌تر این روش را خدمتتان توضیح دادیم.

البته در مدار بالا پیشنهاد میشه کلید جریان باقی مانده (کلید نشتی جریان) بعد از محافظ نصب شود.

نتیجه گیری

هر کدام از این سه روش که معرفی کردیم در نهایت یک کار را انجام می‌دهند یعنی وقتی افزایش یا کاهش ولتاژ داشتیم بلافاصله برق را قطع می‌کنند. روش آخر که از محافظ بدون کنتاکتور استفاده کردیم قابلیت‌های بیشتری دارد؛ مثلاً می‌توانیم مقدار حداقل و حداکثر ولتاژ جهت قطع را تنظیم کنیم. همچنین می‌توانیم زمان قطع و وصل محافظ را تنظیم کنیم.

همانطور که گفتیم محافظ‌ها صرفاً برق را قطع می‌کنند و اگر شما می‌خواهید در زمان افزایش یا کاهش ولتاژ یا حتی نوسان برق، برق شما ثابت شود و هیچ قطعی نداشته باشید یشنهاد می‌کنیم از استابلایزر استفاده کنید.

دیدگاهی در مورد “انواع روش های نصب محافظ کلی برق ساختمان

  1. سید گفت:

    سلام یرای نول سیم آبی رنگ که پریز وصل میشود سیم نول اگه ضعیف تر با سطح مقطع کم باشد اشکال دارد .از سیم شماره چند برای فاز و نول محافظ کلی کنتاکتور استفاده کنم برای یک واحد مسکونی . کنتور تکفاز ۵۰ امپر ؟

    1. سلام سیم نول و فاز می‌بایست هم رنج هم دیگه انتخاب بشن
      در مورد سوال بعدی هم سیم نمره ۶ مناسب هست

  2. زهرا گفت:

    باسلام،‌ ببخشید برق قسمتی از اپارتمان ما قطع شده و بعد از کلی بررسی فهمیدیم که برق انباری زیرمین هم قطع شده است، انباری برقش را از اپارتمان میگیرد. برق خانه وصل است ولی وقتی برق انباری را وصل میکنن برق خونه قطع میشه و فیوز میپره، با اینکه اپارتمان ۱۰۰ واحدی هست ما باید چیکار کنیم؟ برقکار نتونست تشخیص بده که مشکل از کجاست. به نظرتون بهترین راه حل برای این مشکل ما چیست؟ممنون

    1. سلام به احتمال زیاد در قسمت انباری اتصالی دارین که باید توسط یک برقکار ماهر عیب یابی بشه

    2. میثم مجتهدی گفت:

      سلام و خسته نباشین… بهترین و مناسبترین تنظیم برای حداقل و حداکثر ولتاژ در محافظ ولتاژ دیجیتالی چند هستش.. من 190و240رو انتخاب کردم… کنتور هم 25امپر هستش

    3. سلام
      مقداری که انتخاب کردید مناسب هست

  3. جم گفت:

    سلام مهندس
    برای مورد استفاده که تنها یک دستگاه جوش تکفازباشه، چه نوع کنتاکتور و محافظ کنتاکتوری مناسب هست؟ توی تصویر 24دی سی هست. آیا با 220 ولت تفاوت داره؟ (حداکثر 20 آمپر در ماکزیزم حالت مورد استفاده قرار میگیره)
    سپاسگزارم

    1. سلام میتونید از کنتاکتور ۲۵ آمپر برای این کار استفاده کنید

    2. مهندس لطیف گفت:

      به نظر من هر محافظی رو که تاخیری داره میشه استفاده کرد
      درسته؟

  4. سلطانی از اهواز گفت:

    سلام جناب مهندس ارجمند ضمن تبریک سال نو
    می خواستم سوال کنم که یک کنتاکتورسه فاز مثلا ۳۲ امپر هر کانال. ورودی و خروجی ان ۲۳ امپر عبور میدهد. یا هرسه کانال باهم این مقدار شدت جریان. آمپر. رو
    تشکر

    1. سلام هر فاز ۳۲امپر تحمل داره

  5. حسین داداش زاده گفت:

    سلام مهندس خسته نباشید میشه محافظ برق ۶۳ امپر کنتاکتوری برای کنتور ۲۵ امپر نصب کنیم

    1. سلام بله میشه موردی نداره

  6. حسین داداش زاده گفت:

    سلام وقت بخیر مهندس . محافظ برق ساختمان رله ای بهتره یا کنتاکتوری

    1. سلام اگر جریان تون بیش از ۲۵ آمپر هست بهتره که کنتاکتور نصب کنید و اگر کمتر از ۲۵ آمپر محافظ ولتاژ مدل ۲۵ آمپر مناسب است

  7. محمودی گفت:

    سلام مهندس جان ما توی خونه سه تا کولر اسپیلت داریم یک عدد 30 هزار و 2 عدد 12 هزار میشه بفرمایید محافظ کلی روی مدار کلی ساختمان بزارم از چه کنتاکتور و رله ی شیوا استفاده کنم ؟

    1. سلام پیشنهاد می کنم از کنتاکتور ۳۲ آمپر استفاده کنید و همچنین از رله محافظ کنتاکتور شیوا امواج مدل ۱۸۰ ثانیه

    2. حسین داداشزاده گفت:

      سلام مهندس وقت بخیر اگه بخواهیم یه محافظ کل ساختمان اجرا کنیم باید کنتاکتور چند امپر داشته باشیم و کدوم مارک کنتاکتور بهتر است ممون

    3. سلام اگر کنتور تک فاز هست از یک کنتاکتور ۲۰ آمپر می تونید استفاده کنید و جهت اطمینان ورودی رو به همدیگه پل کنید و سپس خروجی هم پل کنید رو کنید که از هر سه پلاتین کنتاکتور بشه استفاده کرد
      کنتاکتور اشنایدر مناسب هست

  8. کاربر مهمان گفت:

    با سلام و تشکر فراوان از مطلب خوبتون من از محافظ ۲۰ آمپر شیوا استفاده کردم و کنتاکتور نذاشتم میخواستم ببینم اگر بخوام محافظ جان بذارم بدون کنتاکتور چجوری و کجا باید باشه قبل از محافظ ولتاژ یا بعدش؟ از خروجی محافظ ولتاژ میشه استفاده کرد یا محافظ جان رو باید مجزا نصب کنم؟

    1. سلام هم میتونین قبل از محافظ بذارین و هم میتونین بعدش بذارین فرقی نداره

  9. محسن گفت:

    سلام و عرض ادب
    برای وسایل برقی منزل( یخچال و فریزر ، کولر 30 هزار ، تلویزیون و ماشین لباس شویی) چه برندی از محافظ های موجود دربازار مناسب است؟

    1. سلام محافظ برق پیشرانه معمولاً خوب است و اگر کیفیت بیشتری مد نظرتان است محافظ‌های برند سارا را پیشنهاد می کنم

  10. حسین داداشزاده گفت:

    سلام مهندس خسته نباشید نظرتون درباره محافظ کنتاکتوری ۶۳ امپر مارک ipp برای ساختمان چیه ممنون میشم از راهنمایتون

    1. سلام محافظ ipp هم خوبه البته این مقاله رو زمانی نوشتیم که این محافظ ساخته نشده بود

    2. مجتبی گفت:

      عرض سلام و ۷سته نباشید خدمت شما
      برای محافظت کلی اگه برق سه فاز باشه و بخواهیم از کنتاکتور و محافظ استفاده کنیم اگه کنتاکتور سه فاز ۹ امپر استفاده کنیم مشکلی پیش میاد؟چون ورودی ها با هم جامپر میشن و خروجی ها هم همینطور و در کل تقریبا ظرفیت به ۲۷ آمپر میرسه

    3. سلام اگه برق تون تک فاز باشه و کنتاکتور سه فاز ببندید میشه این کار رو کرد

  11. الکتروتکنیک گفت:

    سلام جناب مهندس وقت بخیر
    تشکر فراوان بابت تهیه مطالب آموزنده اگر امکانش هست بفرمایید که برای ترسیم مدارها از چه نرم افزاری استفاده می کنید ؟

    1. سلام وقتتون بخیر این نقشه ها به صورت دست ساز هست و با نرم افزار پاورپوینت ساخته شده

    2. لطیفی گفت:

      سلام کنتاکتور 32آمپر با کنترل فاز شیوا نصب کردم جهت محافظ برق کلی ولی همیشه درست عمل نمی کنه نوسان برق پیش میاد در آن واحد قطع و وصل میکنه، ممنون میشم راهنمایی بفرمائید

    3. سلام محافظت تون باید از نوع ۱۸۰ ثانیه انتخاب کنید چون دو مدل داره

  12. رضا گفت:

    سلام خسته نباشید
    ببخشید مهندس واسه محافظ کل ساختمان به جای کنتاکتور ac3 Ith2 میتونیم از یک رله ۴۰ آمپری کولری استفاده کنیم یا این رله ها قابلیت عبور جریان دائمی از تیغه ها رو ندارند؟
    نظرتون درباره موازی کردن چند رله آمپر پایین از یک شرکت و کارخانه چیه؟ و آیا راهی هست که همزمان این رله ها عمل کنند و فاصله کلید زنی نداشته باشند؟

    1. سلام و درود قاعدتاً باید جواب دهد و این مورد قابل اجرا است میتوانید استفاده کنید

  13. hoseinimasoud5 گفت:

    سلام و خسته نباشید خدمت شما استاد بزرگوار
    کنتاکتوری که میخوایم برای محافظ ساختمان استفاده کنیم چه مشخصاتی باید داشته باشه چه ۳ فاز و چه تک فاز. ممنون میشم جواب بدید
    سپاس

    1. سلام سه فاز 25 امپر یا تک فاز 25 امپر مناسب هست

  14. دانیال گفت:

    بسیار عالی کارمو راه انداختی خدا خیرت بده

    1. خدا رو شکر که براتون مفید واقع شده

    2. کاربر مهمان گفت:

      می شه دقیق توضیح بدید که کنتاکتور کارش چیه اون وسط.؟ مرسی

    3. سلام
      رله داخلی محافظ فقط تا 5 آمپر میشه ازش جریان کشید و اگر جریان مون بیشتر باشه از کنتاکتور استفاده میکنیم

  15. milad.ghanvati406 گفت:

    بسیار آموزنده….تشکر فراوان

  16. مجتبی گفت:

    سلام و خدا قوت خدمت شما مهندس عزیز
    دوتا سوال داشتم خدمتتون
    ۱_برای کولر گازی ۳۶هزار آیا امکان استفاده تنها از محافظ ولتاژ ۲۰آمپری شیوا امواج هست یا حتما باید از کنتاکتور کنارش استفاده بشه..مقرون به صرفه تر هست آخه
    ۲_یک یا چند مدل از آمپرمتر کلمپی مارک خوب بجز هیوکی چه معرفی میکنین
    با اشکر از زحمات بی دریغ شما

    1. سلام با امپر متراندازه گیری کنید ببینید چند امپر جریان میکشه تا مشخص بشه
      2 مولتی متر کیوریتسو مناسبه

  17. مسلم گفت:

    سلام استاد من کنتاکتور، سه فاز برای محافظت کل برق منزل استفاده کردم متاسفانه باچندبار، نوسان برق مثل اینکه بوبینش ازکارافتادودیگرعمل نمیکند آیا قابل تعمیرمیباشد

    1. سلام بله بوبین مجزا معمولا تو لاله زار تهران گیرتون میاد یا در اینترنت هم جستجو کنید شاید گیر بیاد

  18. علی گفت:

    با سلام و خسته نباشید . دوتا سوال دارم اگه ممکنه پاسخ بفرمایید :
    اول : نوع محافظ چیست ؟ منظورم مشخصات ش هست
    دوم : کلید نشتی همون کلید محافظ جان هست یا کلید IF
    ؟
    جسارتا چون ممکنه پیداتون نکنم بازم ببخشید لطف بفرمایید جوابش رو برام ایمیل کنید ممنون میشم . در ضمن سیستم سرمایشی منزل اسپیلت هست . کدام قطعه ( کنتاکتور یا محافظ یا کلید همون نشتی ) باید امپر بالا داشته باشه ؟
    Ali_t1974@yahoo.com
    ۱۹۷۴انگلیسی نشد تایپ کنم بازم ببخشید .

    1. غفاری گفت:

      سلام
      1 محافظ کنتاکتور شیواامواج
      2 بله

  19. یاس گفت:

    سلام، پشت جعبه فیوز ما یه محافظی گذاشتن وقتی ولتاژ برق محلمون کم و زیاد بشه یا برق قطع و وصل میشه یه صدای وحشتناکی میده واقعا میترسم، از چی میتونه باشه؟ میتونیم محافظشو عوض کنیم؟ جوری باشه که صدا نده؟

    1. غفاری گفت:

      سلام اطلاع ندارم چی هست ممکنه محافظ تون خراب باشه که باید بازش کنید و امکان تعویضش هست

  20. اسماعیل گفت:

    برادر من اگه قرار باشه سه تا فاز رو روی هم وصل کرد که میشه فاز به فاز و بیچاره میشی

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *