آموزش برق ساختمان, آموزش برق صنعتی, مقالات برق, ویدیو های آموزش برق

انواع روش های نصب محافظ کلی برق ساختمان

محافظ کلی برق ساختمان

از کل وسایل برقی ساختمان محافظت کنید !!!!  شاید این موضوع عجیب به نظر برسد اما شدنی است فقط با یک محافظ معمولی مانند محافظ کولر، یخچال، تلویزیون و.. یا یک محافط کنتاکتوری به همراه یک کنتاکتور، میتوان محافظ کلی برق ساختمان را اجرا کرد.

اگر می خواهید بدانید که چطور می توانیم محافظت کل لوازم برقی منزل با یک محافظ را انجام دهیم در این آموزش کاربردی با ما همراه باشید. 🙂

استفاده از محافظ کنتاکتور برای این کار واقعا یک گزینه عالی است، این وسیله می تواند کار ما را ساده کند در ابتدا از شما می خواهم  که مقاله ی روش نصب کنتاکتور را مطالعه کنید تا توضیحاتی که در ادامه می دهم را بهتر درک کنید.

در مقاله ای که بالا معرفی کردیم روش نصب کنتاکتور تک فاز و سه فاز توضیح داده شده است. پس پس فرض را بر این میگیریم که شما با کنتاکتور آشنا هستید.

روش های اجرای محافظ کلی برق منزل

در ابتدا روش هایی که برای اجرای محافظ کلی برق ساختمان نیاز هست بدانید را به صورت تیتروار خدمت تان معرفی می‌کنیم و سپس نحوه سیم بندی و اجرای هر کدوم از این روش‌ها را به صورت عملی توضیح خواهیم داد.

روش اول: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ تابلویی به همراه یک کنتاکتور

روش دوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ معمولی مانند محافظ یخچال به همراه یک کنتاکتور

روش سوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با صرفا با یک محافط پا کنتوری دارای رله داخلی قوی و بدون نیاز به کنتاکتور

در ادامه توضیحاتی که برای هر بخش نیازه بدونید به همراه ویدیوی مربوط به همون روش رو خدمتتون توضیح میدیم

روش اول: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ تابلویی به همراه یک کنتاکتور

در این روش که صرفاً از یک محافظ مخصوص که داخل تابلو برق نصب می‌شود مثل محافظ کنتاکتوری شیوا امواج به همراه یک کنتاکتور استفاده می‌کنیم.

این مدل محافظ از لحاظ ساختار داخلی مانند محافظ‌های معمولی مثل محافظ تلویزیون، کولر و… است اما از لحاظ شکل ظاهری طوری طراحی شده که داخل تابلو برق روی ریل نصب شود و خروجی این محافظ به کنتاکتور فرمان میدهد و زمانی که افت ولتاژ یا افزایش ولتاژ داشته باشیم بلافاصله محافظ عمل کرده و فرمان کنتاکتور هم قطع می‌شود؛ در نتیجه جریان اصلی برق منزل از قسمت مدار قدرت کنتاکتور رد می‌شود و اگر این محافظ، برق کنتاکتور را قطع کند در نتیجه برق اصلی که از مدار قدرت کنتاکتور می‌شود نیز قطع می‌شود.

در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و اجرای این مدار را خدمت شما آموزش دادیم.

مدار فرمان ( سیم های نازک)

برای این کار یک سیم فاز به PH محافظ می دهیم و یک نول هم به N، پس از این کار یک سیم فاز به 15 که پایین محافظ است وصل می کنیم و یک سیم هم از A1 کنتاکتور به 18 محافظ وصل می کنیم  سپس یک نول هم به A2 می بریم، به همین سادگی مدار فرمان محافظ به کنتاکتور وصل می شود.

مدار قدرت(سیم های ضخیم)

برای این که مدار قدرت کنتاکتور را وصل کنیم، کافیست سیم فاز از کلید مینیاتوری زیر کنتور به ورودی کنتاکتور یعنی 1-3-5 کنتاکتور وصل کنیم و از 2-4-6 کنتاکتور هم به جعبه داخل واحد می بریم و در نهایت از جعبه فیوز به کل برق ساختمان.

روش دوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ معمولی مانند محافظ یخچال به همراه یک کنتاکتور

در روش دوم به این صورت عمل می‌کنیم که از یک محافظ معمولی که داخل پریز می‌زنیم به عنوان محافظ کلی استفاده می‌کنیم و در کنارش همانند روش اول از یک کنتاکتور هم برای این کار استفاده خواهیم کرد.

در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و توضیحات کامل‌تر را خدمتتان آموزش دادیم.

اساساً محافظ های معمولی یک ورودی و یک خروجی دارد که ورودی ما دوشاخه ی محافظ است که داخل پریز می زنیم و خروجی هم پریزی است که روی محافظ نصب است، برای نصب این مدل هم کافیست برق به ورودی محافظ بدهیم تا محافظ روشن شود و خروجی هم که پریز روی محافظ است را به کنتاکتور وصل میکنیم.

برای برق ورودی محافظ در تابلو برق، یک پریز تابلویی نیز نیاز داریم تا محافظ معمولی به راحتی روی ریل داخل تابلو نصب شود.( برای این کار یک محافظ کامپیوتر کافی است و زمان آن هم 30 ثانیه باشد خوب است)

و اما دو شاخه: یک قطعه نیم متری سیم به دوشاخه متصل می کنیم و دو شاخه را به پریز روی محافظ وصل می کنیم و آن سر دیگر سیمی که به دو شاخه وصل کردیم را به کنتاکتور متصل می کنیم، یک رشته به A1 و یک رشته هم به A2، به همین آسانی این محافظ هم می توانیم به کنتاکتور متصل کنیم.

در تصویر زیر یک مدل از این محافظ که داخل تابلو نصب شده را مشاهده می کنید.

محافظت از برق کل ساختمان با یک محافظ

در تصویر زیر یک پریز تابلویی را مشاهده می کنید که روی ریل داخل تابلو نصب می شود.

محافظت از برق کل ساختمان با یک محافظ

روش سوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافط پا کنتوری دارای رله داخلی قوی و بدون نیاز به کنتاکتور

این روش به کنتاکتور نیاز ندارد چون محافظ دارای یک رله ی به نسبت قوی هست و صرفاً در مسیر برق اصلی قرار می‌گیرد. یعنی فازونول خروجی کنتور، به ورودی محافظ وصل شده وخروچی محافظ به مصرف کننده‌ها متصل می‌شود.

در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و توضیحات کامل‌تر این روش را خدمتتان توضیح دادیم.

البته در مدار بالا پیشنهاد میشه کلید جریان باقی مانده (کلید نشتی جریان) بعد از محافظ نصب شود.

نتیجه گیری

هر کدام از این سه روش که معرفی کردیم در نهایت یک کار را انجام می‌دهند یعنی وقتی افزایش یا کاهش ولتاژ داشتیم بلافاصله برق را قطع می‌کنند. روش آخر که از محافظ بدون کنتاکتور استفاده کردیم قابلیت‌های بیشتری دارد؛ مثلاً می‌توانیم مقدار حداقل و حداکثر ولتاژ جهت قطع را تنظیم کنیم. همچنین می‌توانیم زمان قطع و وصل محافظ را تنظیم کنیم.

همانطور که گفتیم محافظ‌ها صرفاً برق را قطع می‌کنند و اگر شما می‌خواهید در زمان افزایش یا کاهش ولتاژ یا حتی نوسان برق، برق شما ثابت شود و هیچ قطعی نداشته باشید یشنهاد می‌کنیم از استابلایزر استفاده کنید.

دیدگاهی در مورد “انواع روش های نصب محافظ کلی برق ساختمان

  1. سعید جلالیان لرکی گفت:

    سلام خسته نباشید لطفا راهنمایی کنید بجای سه تا کنتاکتور وسه تا محافظبرای برق سه فاز در ساختمان ،،مدار ساده تر سه فاز هم وجود دارد؟لطفا راهنمایی کنید

    1. سلام بله
      محافط ولتاژ jbh هست که هم مدل تک فاز داره هم سه فاز و رله 80 امپری که دیگه نیازی به کنتاکتور نیست

  2. بهنام جاویدان فر گفت:

    سلام استاد کسی هست سیستم محافظ تک فاز رو برام ببنده و بفرسته

    1. سلام بجای این مدار میشه از محافظ کلی jbh هم استفاده کرد و مار ساده تری هست

    2. رحیم کرمپوریان گفت:

      درود بر شما مهندس جان برای محافظت از ۳ تا یخچال و ماشین لباسشویی و ظرفشویی و تلویزیوین و کامپیوتر و ۳تا چرخ خیاطی صنعتی و اتو و کولر گازی ۳۶۰۰۰و کولر آبی ۷۵۰۰ بهترین محافظ چه مارکی خوب هست و چند آمپر بگیرم خونمون تک فاز هست

    3. سلام و درود
      محافظ شیوا و کنتاکتور که در فیلم بالا توضیح دادیم مناسب کار شما هست

    4. Saeid گفت:

      سلام بهنام جان بله بنده تو کار تابلو و محافظ هستم اگر خواستی در خدمتم ۰۹۳۶۷۷۵۴۱۸۶

  3. alianaluei گفت:

    سلام آقا ارادت
    ببخشید یه سوال برام پیش آمده اینکه خودت کنتر برق محافظ به حساب میاد
    اصلا جریان برق را کنترل میکند یا فقط کارش حساب کردن برق استفاده شده است ؟

    1. سلام
      کنتور برق حفاظت خاصی انجام نمیده

  4. محمدی گفت:

    سلام خسته نباشید
    بابت اطلاع رسانیتون ممنون و تشکر فراوان
    میخواستم بپرسم
    نوع کنتاکتور هایی ک تو مدار استفاده کردین چیه؟؟
    ینی هر مدلی رو تهیه کنیم
    فرقی نداره

    1. سلام و درود
      بستگی به جریان مصرفی تون داره که چه امپری رو انتخاب کنید

    2. سینا گفت:

      جنوب کشور ۲۵ تا ۳۲ جواب میده
      شهرهای سرد سیر ۱۲ تا ۲۲
      البته ورودی تقسیم بر روی کنتاکت ها برق قدرت یعنی ۱ ۳ ۵ و یا بهتر بگم برای وسایل برقی تقسیم بندی قرار دهید بین خروجی روی ۲ ۴ ۶
      در ضمن بهتر اون کلید مینیاتوری جوری قرار دهید که در صورت خرابی این مسیر بتوانید با on کردنش ساختمان تا بر طرف کردن مشکل (مثلا خرابی کنتاکتور یا محافظ) بدون برق نباشید و بعد از آن دوباره در حالت off قرار داده شود

  5. محمدحسین شیروانی گفت:

    سلام ودرود مهندس غفاری عزیز
    بنده برقکارصنعتی هستم ودرتابستان گذشته که قطعی برق فراگیرشد این سیستم رو به وفور به صورت تکفاز وسه فاز پیاده کردم وخداروشکر دقت سیستم درمواقع بحرانی شدن شبکه بسیارمناسبه.ولی یه سوال ذهن بنده رو شدیدا درگیرکرده که آیا دائما وصل بودن بوبین کنتاکتور باعث سوختن بوبین وآسیب دیدن کنتاکتوروقطع برق نمیشه؟ آخه توی بازار شایع هست که دائم کار بودن کنتاکتور دراین سیستم موجب سوختن بوبین کنتاکتور خواهدشد.سپاس بیکران ازسایت خوبتون

    1. سلام و درود نه اتفاقی نمی افته تو خونه خودمون همین سیستم شش ساله که روشن هست

    2. سینا گفت:

      کنتاکتور برای این ساخته شده شرکت های بنام بوبین برای فروش دارند در صورت خرابی کنتاکتور میتونید بوبین پیدا کنید

  6. 9023463644 گفت:

    درود مهندس غفاری و عرض خسته نباشید خدمت شما و مجموعه توانمندتون
    ممنون میشم که راهنمایی کنید : واسه یه ساختمان مسکونی که کنتورش سه فازه و هم مصرف کننده سه فاز داره هم تکفاز میخام محافظ برق بزارم که قطع و وصلش با تاخیر همراه باشه ، پیشنهاد فنی شما چیه ؟ پیشاپیش ممنون

    1. سلام وقتتون بخیر پیشنهاد بنده این هستش که برای مصرف کننده های سه فاز تون یک کنترل فاز با یک کنتاکتور نصب کنید و برای مصرف کننده های تک فاز محافظ‌های کنتاکتوری کلی نصب کنید که این دو محافظ به صورت مجزا خواهد بود

    2. 9023463644 گفت:

      درود . ضمن تشکر از راهنماییتون خواستم عرض کنم که جایی که محافظ باید نصب بشه قبل از تابلو فیوز داخل واحد هست و عملا تفکیک مصرف کننده ۳ فاز و تکفاز ممکن نیست . آیا در این حالت هم میشه طبق پیشنهاد بالا عمل کرد ؟

    3. سلام ممنون میشم دقیق تر توضیح بدین، یعنی هم مصرف کننده تک فاز دارید هم سه فاز؟

  7. مجید گفت:

    سلام و خسته نباشید خدمت شما
    با تشکر از آموزشها و همچنین پاسخگوییتون
    ما برای منزل جدا از لوازم برقی روتین خانگی (یخچال و ماشین لباسشویی و…) از یک کولر گازی 18 هزار استفاده میکنیم که به دلیل ضعیف بودن سیم کشی داخلی، کابل جدا از کنتور برق به کولر کشیدیم. و سایر لوازم برقی از سیم کشی اولیه منزل استفاده میکنن.
    در ابتدا سوال بنده این هست که بهتره ما محافظ برق رو به صورت مشترک برای کولر و برق واحد استفاده کنیم یا برای هر کابل از یک محافظ جدا استفاده کنیم.
    سوال دوم اینکه بهتره از محافظ در جعبه فیوز داخل منزل نصب بشه یا در کنار کنتور (چون کنار کنتور تابلو برق وجود ندارد.)
    و سوال سوم اینکه نظرتون در مورد محافظ گرین لاین رو میفرمایید؟ (با توجه به اینکه وصل کردن کابل ضخیمتر از سایز 2.5 به خروجی محافظ شیوا دشواره و مارک گرین لاین خروجی های بزرگتری داره.)
    ارادتمند

    1. سلام و درود از اونجایی که نصب یک محافظ کفایت میکنه میتونید یک محافظ و یک کنتاکتور برای کل منزل نصب کنید و محل نصب آن هم تفاوتی ندارد سوال آخر هم که فرمودید میتونید از این محافظه گرین لاین به تنهایی استفاده کنید یا محافظ شیوا امواج به همراه کنتاکتور استفاده کنید

  8. حسین درویشی گفت:

    سلام مهندس غفاری
    برای برق سه فاز قیمت محافظ شیوا چقدر می باشد؟

  9. سعید پرورش نیا گفت:

    سلام مهندس.اگه امکانش هست مدل کنتاکتور هم بگید برا مصارف خانگی.کیفیت خوب و قیمت مناسب باشه

    1. سلام و درود مارک اشنایدر مناسب هست

    2. 9945706334 گفت:

      مهندس غفاری سلام.وقت شما بخیر.آیا میشه محافظ برق رو بدون نصب کنتاکتور کنار کنتور برق تک فاز خانگی نصبش کرد؟با سپاس از پاسختون.خدانگهدار.

    3. سلام و درود بله میشه
      در لینک زیر آموزش دادیم
      https://kalengi.ir/jbh/

  10. ابوالفضل مرغوب گفت:

    سلام خسته نباشید مهندس من تازه جهیزیه خریدم و همه وسایلم هم نو هست برای نوسان برق چی پیشنهاد میدید که انجام بدم محافظ برق ورودی ساختمان ببندم جواب میده؟
    کولر گازی لباسشویی ظرفشویی یخچال ساید و این ها رو دارم آیا با یک محافظ برق ورودی ساختمان جواب میده؟ چ مارکی بندازم خوبه ممنون میشم

    1. سلام بله میتونین از محافظ کلی ساختمان استفاده کنین مارک شیوا امواج مناسب هست

    2. روح الله حکیمی گفت:

      سلام، محافظ شیوا در نوع سه فاز هم است؟
      بدون کنتاکتور میشه نصبش کرد؟

    3. سلام مدل سه فاز میشه کنترل فاز و نیاز به کنتاکتور داره
      اگه مصرف کننده تون تک فاز هست محافظ سه فاز jbh رو پیشنهاد میکنم

    4. روح الله حکیمی گفت:

      تشکر.

  11. محمد سلیمانی گفت:

    سلام میشه تو یک جعبه فیوز بدون استفاده از کنتاکتور. ابتدا فیوز منیاتوری 32 آمپر رو نصب کرد بعدش محافظ جان رو و بعدش محافظ ولتاژ کل ساختمون رو میشه کلا توضیح بدهید فیوز نشتی جریان (محافظ جان) باید تو جعبه فیوز قبل محافظ ولتاژ کل ساختمان(محافظ زمان دار ولتاژ داخل کنتور یا جعبه فیوز) یا بعدش نصب شه. ممنون میشم به دو قسمت سوالم پاسخ بدهید. سپاس

    1. سلام اگر محافظ کلی برق ساختمان از نوع رله ۳۰ آمپری برنا بزارین دیگه نیازی به کنتاکتور ندارین ولی اگر محافظ شما از نوع رله ۵ آمپری شیوا امواج باشد نیاز به کنتاکتور خواهد بود

  12. مهدی گفت:

    سلام
    میگن محافظ کلی ساختمان خیلی فایده نداره چون ساختار تجهیزات مثلا یخچال با کولر متفاوته و برای هرکدام باید از محافظ مربوط به خودش استفاده کرد.
    آیا این مطلب درسته؟
    و شما برای اطمینان بیشتر از محافظت از تجهیزات چه پیشنهادی دارید؟

    1. سلام و درود محافظ کلی برق ساختمان مشکلی نداره و میتونید استفاده کنید این که یک وسیله باید محافظ مخصوص خود را داشته باشد منظور کنترل بار است که در مصارف سه فاز باید هر وسیله ی کنترل بار مخصوص خودش را داشته باشد ولی این قضیه در محافظ برق منزل صدق نمی کند

  13. حسین گفت:

    وقت بخیر
    کنتور ما ۳ فاز است
    برقکار برای محافظ کل ساختمان یک کنتاکتور ۳۷ کیلو اُهم-۶۳آمپر مدل HDC3 6511 نصب کرده و یک محافظ تواتر
    توی یک ماه گذشته ۲ بار کلید ام کی کولر سوخته درحالیکه سابقه نداشته
    و کلید ام کی داغ میشه
    دلیلش چیه ؟ و چکار باید کرد

    1. سلام اتصالات تون رو بررسی بکنید که سست نباشه که باعث افزایش جریان میشه و مورد دوم هم وجود نوسانات و افت ولتاژ شدید باعث داغ شدن خواهد شد

  14. محمدعلی پیریائی گفت:

    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت جناب مهندس.باتوجه به برق رفتن های مکرر در طول یکروز ؛برای جلوگیری از نوسانات و سوختن وسایل برقی گرانقیمت درمنزل و داشتن همیشگی برق( یک واحد
    از آپارتمان ۶واحده)باید چگونه عمل نمایم؟باتشکر از راهنماییهای گرانقدرتان.

    1. سلام
      در لینک زیر کامل آموزش دادیم
      https://kalengi.ir/swing/

  15. محمدرضا قاسمی پور گفت:

    سلام
    کنتور ما سه فاز هست. برای محافظت از لوازم برقی بعد از کنتور یک کنتاکتور و کنترل فاز قرار گرفته است. مشکلی که دارم این هست که با هر نوسان یا مشکلی برق قطع میشه ولی بلافاصله هم وصل میشه و تاخیری نداره که به نظرم خود همین ایجاد مشکل میکنه.
    آیا این ترکیب محافظتی انجام میده؟ اگر نه و یا مناسب نبودن چه پیشنهادی دارید؟
    چون ما در خوزستان هستیم یک کولر ۳۶ و ۱۲ همزمان روشن هستند.
    سپاسگذار میشم راهنمایی بفرمایید

    1. سلام
      استفاده از کنترل فاز در جایی که مصرف کننده تک فاز هست اشتباه هست و این مشکلات رو داره و میبایست از مداری که در بالا توضیح دادیم استفاده کنید

  16. کاربر کالنجی گفت:

    سلام جناب مهندس با سپاس از راهنمایی های جنابعالی
    1-میخواستم بپرسم برای یه خونه 80 متری با کولر ابی یخچال فریزر تلویزیون و دو عدد کامپیوتر میشه فقط از محافظ ولتاژ 20 امپر شیوا امواج استفاده کرد؟
    2-نظرتون در مورد محافظ پشت کنتوری 30 امپری سارا الکتریک یا پارت الکتریک چیه؟
    سپاس از محبتتون

    1. سلام و درود
      بله میشه استفاده کرد مسأله ای نداره

  17. رضا گفت:

    سلام وقت بخیر
    1-نظرتون و در مورد محافظ های برق کل ساختمان میخواستم بدونم محافظ نوسان برق پارت الکتریک مدل PE5137 بهتره یا محافظ ۱۲۰۰۰ ولت آمپر – پای کنتور – سارا
    2- اگه مداری که فرمودید رو بخوام واسه تک فاز درست کنم لطف میکنید نام و مدل کنتاکنور و محافظ رو بفرمایید

    سپاسگذارم

    1. سلام
      ۱ مدل سارا پیشنهاد می‌کنم
      ۲ کنتاکتور ۲۵امپر و محافظ کنتاکتور شیوا امواج

  18. مجید گفت:

    جناب مهندس سپاس از راهنماییتون و مطالب ارزشمند شما برق آپارتمان ما ۵۰ آمپر هست دوتا کولر گازی که به صورت داکت اسپلیت سقفی و یونیت های خارجی در بالکن هست ، اگر بخوام با روشی که شما فرمودین از محافظ کنتاکتوری برلی کل واحد استفاده کنم ظرفیت محافظ شیوا چند آمپری باید باشه که جواب بده یا اصلا مهم نیست؟

    1. سلام جریان کنتاکتور مهم هست که باید حتماً یک کنتاکتور ۵۰ آمپر انتخاب کنید ولی محافظ، رنج جریانش ثابت هست و پیشنهاد میشه از نوع ۱۸۰ ثانیه تهیه کنید

    2. میثم مجتهدی گفت:

      سلام… محافظ شیوا امواج دیجیتالی وقتی ولتاژ کم یا زیاد میشه و قطع میکنه چرا بعد از اینکه ولتاژ به حد مجاز میرسه دیگه وصل نمیشه…

    3. سلام ظاهرا خود تایمر مشکل داره

  19. میریکتا گفت:

    سلام مهندس گرامی
    لطفا راهنمایی بفرمایید که من قصد دارم یک عدد محافظ برای کلیه لوازم منزل داشته باشم بطوری که بتوان انرا همانند فیوز هایی که در جعبه فیوز اپارتمان هست درون جعبه فیوز نصب کنم وکنده کاری وفیره نداشته باشه لطفا نوع محافظ و احیانا اگر شما این وسیله رو دارید قیمت و تا دستم برسد چقدر میشود .

    1. سلام همین مداری که در مقاله بالا توضیح دادیم رو میتونید اجرایی کنید ما فقط آموزش میدیم و فروش تجهیزات نداریم برای خرید محافظش میتونید به سایت شیوا امواج مراجعه کنید

  20. Reza گفت:

    سلام کنتاکتور ۵۰ امپر نصب کنم تا چند امپر میشود مصرف کننده خانگی تک فاز از آن کشید ؟
    کیفیت کنتاکتور اشنایدر چطوره؟

    1. سلام کنتاکتور ۵۰ آمپر یعنی اینکه هر فاز توانایی عبور ۵۰ آمپر رو داره و میتونید ازش استفاده می کنید و مورد بعدی که کنتاکتور اشنایدر هست اگر اصلی باشه مناسب است و مدل فیکش نیز در بازار موجود هست

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *