آموزش برق ساختمان, آموزش برق صنعتی, مقالات برق, ویدیو های آموزش برق

نصب و سیم بندی دستگاه هشدار دهنده نشت آب

دستگاه هشدار دهنده نشت آب

دستگاه هشدار دهنده نشت آب، ایده‌ای برای تأمین شرایط امن در ساختمان‌ها و تأسیسات حساس است. شاید در نگاه نخست طراحی چنین دستگاهی عجیب و یا غیرضروری به ‌نظر آید. اما قطعاً استفاده از هشدار دهنده وجود آب در ساختمان‌ها که با تأسیسات آب سروکار دارند و یا خطر آب‌گرفتگی آنها را تهدید می‌کند، الزامی است.-حح

برند شیوا امواج کیت دقیقی برای تشخیص نشت آب طراحی کرده ‌است. دستگاه هشدار دهنده نشت آب شیوا امواج با متصل شدن به سنسور آب می‌تواند حضور حجم معینی از آب در هر فضایی را شناسایی کند. این دستگاه در نهایت، نشتی آب را به شکل یک سیگنال کنترل اطلاع می‌دهد. از این سیگنال می‌توانید برای راه‌اندازی هشدار استفاده کنید و یا از آن برای قطع کردن یک شیر برقی در مسیر جریان آب و یا شیر برای خروج آب استفاده نمایید.

سیم بندی دستگاه هشدار دهنده تشخیص آب روش پیاده‌سازی ساده‌ای دارد. ما در کالنجی به چگونگی نصب دستگاه هشدار تشخیص آب از برند شیوا امواج میپردازیم.

روش سیم بندی دستگاه هشدار دهنده نشت آب شیوا امواج

دستگاه هشدار تشخیص آب شیوا امواج با سطح ولتاژ ۱۲ ولت جریان DC کار می‌کند. لذا برای سیم بندی دستگاه ملزم به تهیه‌ی یک منبع برق ۱۲ ولت DC هستید. عموم فضاهای صنعتی و یا تابلو برق‌ها در محیط‌های کارگاهی و تأسیساتی از چنین سیگنالی دارند. در غیر این ‌صورت می‌توانید به ‌راحتی از منبع برق ۱۲ ولت در کنار هشدار دهنده وجود آب نصب نمایید.

در بخش بالایی دستگاه هشدار تشخیص آب شیوا امواج ۴ عدد ترمینال طراحی ‌شده است. دو ترمینال مربوط به تغذیه‌ی دستگاه از خطوط مثبت و منفی ۱۲ ولت جریان DC هستند. دو ترمینال دیگر نیز برای اتصال سنسور آب می‌باشند. در بخش پایین دستگاه هشدار دهنده وجود آب نیز ۳ ترمینال با شماره‌های ۱۸ و ۱۶ و ۱۵ حضور دارند. این ترمینال‌ها مربوط به رله‌های NO و NC داخل دستگاه هشدار تشخیص آب هستند.

برای سیم بندی دستگاه هشدار تشخیص آب شیوا امواج از خطوط مثبت و منفی ۱۲ ولت به ترمینال های مثبت و منفی بالای دستگاه متصل می‌کنیم. سنسور آب نیز از طریق ترمینال‌های A و B متصل می‌شوند. تا زمانی ‌که آبی وجود نداشته باشد و یا آب تا سطح ارتفاع مورد نظر نرسیده باشد، هیچ فعالیتی در دستگاه هشدار تشخیص آب صورت نمی‌گیرد. لذا تیغه‌های NO و NC آن بدون تغییر باقی می‌مانند. به ‌این ‌ترتیب عملکرد سیستم به همان روش پایدار تداوم پیدا می‌کند. اما با مشاهده‌ی آب، بسته به سطح حساسیت، سنسور دستگاه هشدار تشخیص آب عمل کرده و فعالیت تیغه NO و NC را معکوس می‌کند. به ‌این ‌ترتیب جریان متفاوتی از آنچه تاکنون در سیستم حاکم بوده، آغاز می‌شود.

هشدار نشت آب

نحوه سیم بندی ترمینال‌های ۱۵، ۱۶ و ۱۸ در بخش پایینی دستگاه هشدار تشخیص آب، الگوی عکس‌العمل ما در مقابل تشخیص آب است. این ترمینال‌ها فقط رله‌های داخلی دستگاه هستند که قرار است مسیر سیگنال را وصل و یا قطع نمایند. برای مثال می‌توانید از یک دستگاه آژیر ۱۲ ولت برای هشدار آب استفاده کنید. در این ‌صورت لازم است تا از برق مثبت به ترمینال مشترک ۱۵ وصل کنید و از سمت ترمینال ۱۸ در آنسوی رله NO برای هشدار بفرستید. حالا وقتی آب در محل مشاهده می‌شود، رله NO سیگنال ۱۲ ولت را برای عملکرد هشدار وصل می‌کند.

شما می‌توانید از این سیگنال برای فعال شدن شیر تخلیه و یا فعال شدن یک سیستم اتوماتیک شده استفاده کنید. دست شما در فعال کردن هر نوع تجهیز با هر نوع برق مصرفی باز است. مثلاً می‌توانید با چرخش سیم فاز ۲۲۰ ولت در ترمینال‌های شماره ۱۵ و ۱۸ تجهیزات ۲۲۰ ولت را راه‌اندازی کنید.

البته گاهی لازم است تا در صورت سنس وجود آب برخی از تجهیزات را از کار بیاندازید. در این ‌صورت می‌توانید از تیغه NC ترمینال‌ها با اتصال پایه‌های ۱۵ و ۱۶ استفاده کنید. در این ‌صورت تا زمانی ‌که آبی سنس نشده ‌است، سیگنال الکتریکی برای فعالیت تجهیزی ارسال می‌شود؛ اما به ‌محض سنس آب این سیگنال قطع شده و فعالیت تجهیز متوقف می‌شود.

شرایط نصب سنسور تشخیص سطح آب

این سنسور با ارسال امواج الکترومغناطیس وجود آب در فضای تحت پایش خود را تشخیص می‌دهد و در نهایت سیگنال اطلاعاتی را به شکل یک سطح ولتاژ متغیر برای دستگاه هشدار تشخیص آب ارسال می‌نماید.

موقعیت نصب سنسور تشخیص آب برای سنس سطح آب اهمیت زیادی دارد. این سنسور باید به شکلی نصب شده باشد تا بخش‌های فلزی ارسال و دریافت امواج الکترومغناطیس رو به سمت پایین برای سنس کردن سطح آب تنظیم شده باشد. در عین ‌حال طول رشته سیم برای اتصال سنسور تا دستگاه هشدار دهنده وجود آب نباید بیشتر از ۴ متر باشد.

چراغ‌های LED دستگاه هشدار تشخیص وجود آب چه کاربردی دارند؟

شرکت شیوا امواج در طراحی این دستگاه هشدار تشخیص آب علاوه‌بر قابلیت ایجاد رله‌های کنترل از یک سری چراغ‌های LED برای بیان اطلاعاتی در مورد وضعیت کل سیستم استفاده می‌کند. بر روی بدنه دستگاه ۴ عدد چراغ LED تعبیه شده ‌است.

  • چراغ اول برای اطلاع از روشن بودن دستگاه است. در صورتی ‌که این چراغ خاموش باشد، کل سیستم غیرفعال است. چنین عیبی می‌تواند از خرابی منبع تغذیه و یا قطعی در کابل تغذیه دستگاه باشد.
  • چراغ دوم، هشدار وجود آب است. این چراغ پس ‌از تشخیص آب توسط سنسور آب فعال شده و همراه آن یک سیگنال صدا نیز تولید می شود. مقدار صدای تولید شده دستگاه ناچیز است.
  • چراغ سوم برای تشخیص خطا و حسگر کارایی دارد. دستگاه در هر لحظه شرایط اتصال خود با سنسور آب را پایش می‌کند. در صورت هر گونه قطع ارتباط و یا طولانی شدن طول رشته سیم این چراغ روشن شده و معرف عدم دسترسی به سنسور تشخیص آب است.
  • چراغ چهارم سیگنال اخطار است. این چراغ برای اطلاع از شرایط پیش ‌آمده در فضای تحت پایش سنسور تعبیه شده ‌است. به ‌این ‌ترتیب که در صورت آب‌گرفتگی و رفع شدن خودبه‌خودی آب‌گرفتگی اگر چه حالا سنسور چیزی را تشخیص نمی‌دهد؛ اما سابقه این آب‌گرفتگی به شکل فعال شدن این چراغ نشان داده می‌شود.
دستگاه هشدار دهنده نشت آب

در کنار این لامپ های اطلاعاتی و یا هشدار دهنده یک کلید نیز تعبیه شده‌ است. شما می‌توانید از این کلید فشاری برای قطع کردن موقتی سیگنال اخطار به مدت ۳۰ دقیقه استفاده کنید. اگر در این مدت آب‌گرفتگی رفع شده باشد، سیگنال جدیدی تولید نمی‌شود. در غیر این صورت برای بار دیگر سیگنال هشدار دستگاه فعال خواهد شد.

دستگاه هشدار تشخیص آب برای هر نوع وجود آب در انواع فضاهای ساختمانی و تأسیساتی طراحی ‌شده است. این دستگاه می‌تواند لایه‌های سطحی آب با عمق خیلی کم را نیز تشخیص دهد. قاعدتاً اگر در شرایطی هستید که احتمال هر گونه نشت آب و یا جریان یافتن آب زیاد است، توصیه می‌شود تا از دستگاه هشدار دهنده وجود آب استفاده کنید.

دیدگاهی در مورد “نصب و سیم بندی دستگاه هشدار دهنده نشت آب

  1. صابر ایمانی گفت:

    سلام-
    زیر زمین مسکونی داریم که آب آن به چاه از تراز زیر زمین به ارتفاع چاه ۸ متری می ریزد اگر چاه پر شود فاجعه ببار می آورد لذا سوال بنده این هست که آیا می شود قبل از رسیدن به ارتفاع ۸ متری اطلاع پیدا نموده و پمپ لجن کش موجود در چاه فعال شده و فاضلاب به شبکه پیش بینی شده هدایت شود . منظور بنده این هست که فاضلاب قبل از رسیدن به تراز زیر زمین آژیر کشیده شود . لطفاً نام وسیله یا دستگاه را جهت خرید اعلام فرمایید.
    با تشکر فراوان

    1. سلام و درود
      ویدیویی که داخل همین مقاله گذاشتیم رو مشاهده کنید و مدارش را اجرا کنید مشکلتون حل میشه

  2. یوسف گفت:

    سلام
    در صورت امکان از تله متری هم اطلاعاتی تهیه کنید
    با تشکر*

  3. سید محمد موسوی نژاد گفت:

    با سلام و عرض ادب و احترام
    سوال من اینه که آیا میتوان در محل کنتور آب منزل دستگاه یا کیتی را طراحی و نصب کرد که جریان یافتن آب به داخل ساختمان ( کار کرد کنتور ) را از نیمه شب تا صبح که مصرف وجود ندارد هشدار دهد؟؟

    1. سلام و درود
      موردی به ذهنم نمیرسه

    2. پژمان پرنور گفت:

      سلام بله از فلو سوییچ استفاده ونید و خروجی رو به مدار فرمان بدید تا اعلام کنه

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *