آموزش برق ساختمان, آموزش برق صنعتی, مقالات برق

عایق سیم و کابل چیست؟

عایق کابل

در آموزش گذشته به بررسی کامل انواع سایز کابل برق پرداختیم و در این آموزش به عایق سیم و کابل خواهیم پرداخت.

عایق کابل برق مانند سایر لوازم الکتریکی جزئی جدایی ناپذیر در انواع سیستم‌های برق‌رسانی با مقایس بزرگ و کوچک به حساب می‌آید. سیم برق نقشی بدون جایگزین در انتقال جریان الکتریسیته دارد اما بدون وجود عایق مشکلات متعددی به وجود خواهد آمد. هر کابل شامل یک یا چند رشته سیم برق در هم تنیده است که جریان الکتریکی به صورت آزادانه از آن عبور می‌کند. سیم و کابل در صنعت برق و الکترونیک ابزاری بسیار کارآمد به شمار می‌روند و بسیاری از پیشرفت‌های حال حاضر به لطف آن‌ها حاصل شده است. استفاده از سیم بدون روکش پیامدهای مخاطره آمیزی را به همراه دارد، به همین سبب عایقی از جنس مواد نارسانا جهت عبور الکتریسیته تعبیه می‌شود. البته عایق در اتصال کوتاه چندین سیم درون یک کابل نیز عملکرد منحصربه فردی دارد.

شاید در نگاه نخست مسئله پیش و پا افتاده‌ای به نظر برسد اما در بسیاری از کارهای روزمره با عایق کابل برق سروکار دارید. استفاده از مواد نارسانا با جنس خاص، از آسیب‌های ناخواسته مانند برق گرفتگی و هدایت مخرب جریان الکتریسیته جلوگیری می‌کند. این موضوع به جنبه ایمنی و حفاظت کابل عایق بر می‌گردد که در هر سیستم برق‌رسانی مورد توجه قرار دارد. در حقیقت نوعی گواهی استاندارد سازی در انتقال الکتریکی به شمار می‌رود که در این خصوص اهمیت بالایی پیدا می‌کند. در صورتی که قصد خرید کابل برق را دارید، در انتخابتان دقت زیادی به خرج دهید. هر کدام از انواع عایق کابل در شرایط کاری خاص، کارایی مناسبی دارد. به طور خلاصه هر نوع عایق کابل، ویژگی‌های منحصر به فردی دارد که سبب تمایز آن با سایر کابل‌های موجود در بازار می‌شود. البته کیفیت ساخت عایق سیم برق نیز از پارامترهای مهم محسوب می‌شود.

عایق کابل
عایق سیم و کابل

آشنایی با عایق کابل برق

در حالت عمومی سیم و کابل برق را بیشتر در لوازم خانگی برقی و سیم‌کشی ساختمان مشاهده نموده‌اید اما از نقش روکش عایق غافل شدید. این اتفاق برای بسیاری از افراد آشنا به نظر می‌رسد البته این مسئله بیشتر به وظیفه مهم سیم برق بر می‌گردد. در قرن 21 جهان به سمت و سویی حرکت کرده است که زندگی بشر بدون جریان الکتریسیته و برق مختل خواهد شد. بسیاری از پیشرفت‌های حال حاضر به لطف کابل برق و سیم پدید آمد و برنامه‌های زیادی در این خصوص توسعه می‌یابد. اگرچه سیم‌های در هم تنیده برق را هدایت می‌کنند اما بدون وجود روکش عایق کابل، این جریان خطرآفرین خواهد بود. علاوه بر این، عایق کابل، جریان الکتریکی را بدون اختلال و تداخل به مقصد می‌رساند. جهت انتخاب صحیح عایق کابل برای محیط موردنظرتان نیاز به جزئیات دقیقی در مورد کابل‌ها خواهید داشت.

عایق در لغت به معنای پوشش محافظ است و عایق کابل برق نیز بدین منظور توسعه یافته است. زیرا مانع از اختلال هرگونه جریان الکتریکی مزاحم می‌شود و هیچگونه جرم و انرژی قادر به عبور از آن نیست. از آنجایی که این نوع عایق با جریان برق سروکار دارد، استفاده از مواد نارسانا در آن اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند. این روکش به خوبی از عهده هدایت بدون خطر جریان الکتریسیته بر می‌آید و ارتباط ایمن انواع سیم برق را فراهم می‌کند. در حالت کلی هر محصول دارای انرژی الکتریکی باید به صورت مناسبی عایق‌بندی گردد تا از خسارات احتمالی مصون بماند. عایق کابل و سیم برق لوازم ساختمانی و سیستم‌های الکتریکی را محافظت می‌نماید و احتمال خطر برق گرفتگی را به صفر می‌رساند. انواع عایق کابل با مواد اولیه مختلفی ساخته می‌شوند و برای شرایط محیط متنوعی قابل استفاده هستند. این قابلیت دست مشتریان را برای انتخاب باز می‌گذارد.

عایق سیم
انواع عایق سیم و کابل

انواع عایق کابل کدام است؟

برندهای فعال در بازار سیم و کابل با مشخصات و عایق‌های متفاوتی به بازار عرضه می‌کنند، به طور مثال انواع کابل افشار نژاد خراسان، علاوه بر تنوع در اندازه، عایق‌های متفاوتی نیز دارند. در مورد انواع عایق کابل موضوعات مختلفی مطرح می‌گردد و مباحث متنوعی را ارائه می‌دهند. با این حال مبحث اصلی به سیم برق و جریان الکتریسته مربوط است و اینکه چه موادی برای هدایت الکتریکی عملکرد خوبی از خود نشان می‌دهند. عایق سیم برق و کابل مانع از هدایت جریان می‌شود و در برابر عوامل مکانیکی نیز مقاومت خوبی دارد. جدا از اینکه عایق کابل چه انواعی دارد، در ابتدا نسبت به ضخامت آن دقت نمایید. عایق‌بندی کابل برق باید در حد استاندارد وجود داشته باشد و هر مقدار کمتری خطر آفرین خواهد بود. در حقیقت انواع عایق کابل، لایه محافظی را روی سیم برق می‌کشند که البته در نوع خود تفاوت دارند. انواع مختلفی از عایق کابل وجود دارد که به عنوان روکش سیم مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور کلی عایق‌های کابل را به دو دسته ترموپلاستیک و ترموست طبقه‌بندی می‌کنند که در ادامه به آنها می‌پردازیم:

عایق ترموپلاستیک

عایق ترموپلاستیک که در اصطلاح به آنها گرما نرم گفته می‌شود با اعمال حرارت، نرم شده و به شکل دلخواهتان تغییر پیدا می‌کنند. از لحاظ قیمت نیز سیم‌های برقی موقعیت ویژه‌ای دارند که از این نوع عایق بهره می‌برند. بنابراین از اینگونه کابل‌ها با هزینه کمتری بهره می‌برید. عایق کابل ترموپلاستیک انواع مختلفی از قبیل پی وی سی، پلی افلین، پلی اتیلن و پلی اورتان دارد. در ادامه به بررسی و ذکر مزایای برخی از آنها می‌پردازیم.

1-      عایق کابل پی وی سی

پی وی سی با نام علمی پلی وینیل کلراید یکی از مواد پرکاربرد در صنعت سیم و کابل در چندین دهه اخیر است. از این ماده به وفور در روکش و عایق کابل برق فشار ضعیف و سیم برق ساختمان استفاده می‌شود که در دما و شرایط معمولی به کار می‌روند. این نوع عایق با ترکیب رزین، روان کننده و کربن سیاه تولید می‌شود و عملکرد مطلوبی از خود نشان می‌دهد. این ماده غیر سمی و پایدار در برابر اسید و برخی از مواد شیمیایی است، همچنین در برابر رطوبت، شعله و سرما مقاومت بالایی دارد. روکش پی وی سی در دسته عایق‌های ضد آتش قرار می‌گیرد. برخی از ویژگی‌های عایق کابل پی وی سی در زیر آورده شده است:

  • دوام بالا در کنار سبکی عایق
  • استفاده آسان و راحت
  • مقاوم در برابر آتش سوزی
  • سازگار با محیط زیست
  • قابل استفاده در فضاهای باز، زیر خاک و درون آب

2-      عایق کابل پلی اتیلن

عایق پلی اتیلن از جنس فوم پلاستیکی ساخته می‌شود و انعطاف بالایی دارد. این نوع عایق به دو زیر مجموعه کوچکتر با اسامی EPE و XLPE گروه‌بندی می‌شود. از این نوع عایق سیم برق در صنایع مختلف نظیر ساختمان‌سازی استفاده می‌شود. یکی از مصارف عمده عایق پلی اتیلن، استفاده از آن در روکش کابل‌های مخابراتی و فیبر نوری است. برخی از ویژگی‌های عایق کابل پلی اتیلن در زیر آورده شده است:

  • استفاده سریع و آسان
  • مقاومت بسیار بالا در برابر رطوبت
  • قابلیت بکارگیری در دمای زیر صفر درجه
  • دوام و پایداری بالا در برابر ضربه، فشار، آلودگی‌های بیولوژیکی و اشعه فرابنفش
  • ضریب انتقال حرارت بسیار پایین

عایق کابل حرارتی

در دسته دوم با عایق کابل حرارتی سروکار دارید که عملکرد متفاوتی در برخی از جزئیات نسبت به عایق‌های ترموپلاستیک دارند. انواع عایق کابل حرارتی در برابر گرما مقاوم هستند و در صورت حرارت بالا به جای سوختن، تنها جمع می‌شوند. از معروفترین عایق‌های حرارتی می‌توان به الاستومری، اتلین پروپیلین، اتیل وینیل استات، نئوپرن، اتلین پروپیلن، سیلیکون، لاستیک طبیعی اشاره نمود. در ادامه به ویژگی برخی از موراد مهم این لیست خواهیم پرداخت.

1-      عایق کابل الاستومری

عایق الاستومری جزو بهترین عایق‌های حرارتی به حساب می‌آید و از ترکیب پروپیلن، اتیلن و داین شاخته می‌شود. همچنین طیف کاربرد گسترده‌ای دارد و در شرایط مختلف عملکرد مطلوبی ارائه می‌دهد. ما در ادامه برخی از مهمترین ویژگی‌های این نوع عایق را ذکر می‌کنیم:

  • عدم نفوذپذیری در برابر رطوبت و بخار
  • ضد آب و ضد آتش
  • ضریب حرارتی بسیار پایین
  • مقاوم در برابر اشعه یو وی و فرابنفش
  • حفظ کارایی در شرایط دمایی متفاوت از 200- تا 125 درجه سانتیگراد
  • دوام و پایداریی بالایی دارد.

2-      عایق سیلیکون

عایق سیلیکونی، نوعی عایق پیشرفته است که آن را از کربن، هیدروژن و اکسیژن می‌سازند. محبوبیت بالای این نوع عایق به سبب کیفیت و دوام بالای آن در برابر شرایط کاری مختلف است و در صنایع کاربرد گسترده‌ای دارد. در ادامه به برخی از ویژگی‌های مهم عایق سیلیکونی اشاره می‌کنیم:

  • مقاومت بالا در برابر آلودگی و رطوبت
  • مقاومت بالا در برابر حرارت شدید و جریان بار الکتریکی
  • عمر و دوام بالایی دارد.
  • ضد آب
  • کارایی مناسب در شرایط دمایی پایین
  • غیر واکنش پذیر
عایق کابل
انواع عایق سیم و کابل

چرا از عایق‌های کابل مختلف استفاده می‌شود؟

تا اینجای مطلب با انواع عایق کابل آشنا شدید و ویژگی‌های منحصر به فرد هر کدام از آنها را بیان نمودیم. اما برای انتخاب صحیح عایق سیم برق به جزئیات بیشتری از مشخصات آنها نیاز دارید. هر کدام از آنها در شرایط کاری متفاوتی، عملکرد خوبی دارند و دوام بالایی از خود نشان می‌دهند. برای حل این مسئله از تجربه افراد متخصص در این حوزه استفاده کنید تا گزینه بهتری را برای پیشبرد اهدافتان انتخاب نمایید.

این نوشته یک ریپورتاژ آگهی است. انتشار رپورتاژ آگهی در کالنجی 

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *