از کل وسایل برقی ساختمان محافظت کنید !!!! شاید این موضوع عجیب به نظر برسد اما شدنی است فقط با یک محافظ معمولی مانند محافظ کولر، یخچال، تلویزیون و.. یا یک محافط کنتاکتوری به همراه یک کنتاکتور، میتوان محافظ کلی برق ساختمان را اجرا کرد.
اگر می خواهید بدانید که چطور می توانیم محافظت کل لوازم برقی منزل با یک محافظ را انجام دهیم در این آموزش کاربردی با ما همراه باشید. 🙂
استفاده از محافظ کنتاکتور برای این کار واقعا یک گزینه عالی است، این وسیله می تواند کار ما را ساده کند در ابتدا از شما می خواهم که مقاله ی روش نصب کنتاکتور را مطالعه کنید تا توضیحاتی که در ادامه می دهم را بهتر درک کنید.
در مقاله ای که بالا معرفی کردیم روش نصب کنتاکتور تک فاز و سه فاز توضیح داده شده است. پس پس فرض را بر این میگیریم که شما با کنتاکتور آشنا هستید.
فهرست مطالب
روش های اجرای محافظ کلی برق منزل
در ابتدا روش هایی که برای اجرای محافظ کلی برق ساختمان نیاز هست بدانید را به صورت تیتروار خدمت تان معرفی میکنیم و سپس نحوه سیم بندی و اجرای هر کدوم از این روشها را به صورت عملی توضیح خواهیم داد.
روش اول: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ تابلویی به همراه یک کنتاکتور
روش دوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ معمولی مانند محافظ یخچال به همراه یک کنتاکتور
روش سوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با صرفا با یک محافط پا کنتوری دارای رله داخلی قوی و بدون نیاز به کنتاکتور
در ادامه توضیحاتی که برای هر بخش نیازه بدونید به همراه ویدیوی مربوط به همون روش رو خدمتتون توضیح میدیم
روش اول: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ تابلویی به همراه یک کنتاکتور
در این روش که صرفاً از یک محافظ مخصوص که داخل تابلو برق نصب میشود مثل محافظ کنتاکتوری شیوا امواج به همراه یک کنتاکتور استفاده میکنیم.
این مدل محافظ از لحاظ ساختار داخلی مانند محافظهای معمولی مثل محافظ تلویزیون، کولر و… است اما از لحاظ شکل ظاهری طوری طراحی شده که داخل تابلو برق روی ریل نصب شود و خروجی این محافظ به کنتاکتور فرمان میدهد و زمانی که افت ولتاژ یا افزایش ولتاژ داشته باشیم بلافاصله محافظ عمل کرده و فرمان کنتاکتور هم قطع میشود؛ در نتیجه جریان اصلی برق منزل از قسمت مدار قدرت کنتاکتور رد میشود و اگر این محافظ، برق کنتاکتور را قطع کند در نتیجه برق اصلی که از مدار قدرت کنتاکتور میشود نیز قطع میشود.
در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و اجرای این مدار را خدمت شما آموزش دادیم.
مدار فرمان ( سیم های نازک)
برای این کار یک سیم فاز به PH محافظ می دهیم و یک نول هم به N، پس از این کار یک سیم فاز به 15 که پایین محافظ است وصل می کنیم و یک سیم هم از A1 کنتاکتور به 18 محافظ وصل می کنیم سپس یک نول هم به A2 می بریم، به همین سادگی مدار فرمان محافظ به کنتاکتور وصل می شود.
مدار قدرت(سیم های ضخیم)
برای این که مدار قدرت کنتاکتور را وصل کنیم، کافیست سیم فاز از کلید مینیاتوری زیر کنتور به ورودی کنتاکتور یعنی 1-3-5 کنتاکتور وصل کنیم و از 2-4-6 کنتاکتور هم به جعبه داخل واحد می بریم و در نهایت از جعبه فیوز به کل برق ساختمان.
روش دوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ معمولی مانند محافظ یخچال به همراه یک کنتاکتور
در روش دوم به این صورت عمل میکنیم که از یک محافظ معمولی که داخل پریز میزنیم به عنوان محافظ کلی استفاده میکنیم و در کنارش همانند روش اول از یک کنتاکتور هم برای این کار استفاده خواهیم کرد.
در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و توضیحات کاملتر را خدمتتان آموزش دادیم.
اساساً محافظ های معمولی یک ورودی و یک خروجی دارد که ورودی ما دوشاخه ی محافظ است که داخل پریز می زنیم و خروجی هم پریزی است که روی محافظ نصب است، برای نصب این مدل هم کافیست برق به ورودی محافظ بدهیم تا محافظ روشن شود و خروجی هم که پریز روی محافظ است را به کنتاکتور وصل میکنیم.
برای برق ورودی محافظ در تابلو برق، یک پریز تابلویی نیز نیاز داریم تا محافظ معمولی به راحتی روی ریل داخل تابلو نصب شود.( برای این کار یک محافظ کامپیوتر کافی است و زمان آن هم 30 ثانیه باشد خوب است)
و اما دو شاخه: یک قطعه نیم متری سیم به دوشاخه متصل می کنیم و دو شاخه را به پریز روی محافظ وصل می کنیم و آن سر دیگر سیمی که به دو شاخه وصل کردیم را به کنتاکتور متصل می کنیم، یک رشته به A1 و یک رشته هم به A2، به همین آسانی این محافظ هم می توانیم به کنتاکتور متصل کنیم.
در تصویر زیر یک مدل از این محافظ که داخل تابلو نصب شده را مشاهده می کنید.
در تصویر زیر یک پریز تابلویی را مشاهده می کنید که روی ریل داخل تابلو نصب می شود.
روش سوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافط پا کنتوری دارای رله داخلی قوی و بدون نیاز به کنتاکتور
این روش به کنتاکتور نیاز ندارد چون محافظ دارای یک رله ی به نسبت قوی هست و صرفاً در مسیر برق اصلی قرار میگیرد. یعنی فازونول خروجی کنتور، به ورودی محافظ وصل شده وخروچی محافظ به مصرف کنندهها متصل میشود.
در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و توضیحات کاملتر این روش را خدمتتان توضیح دادیم.
البته در مدار بالا پیشنهاد میشه کلید جریان باقی مانده (کلید نشتی جریان) بعد از محافظ نصب شود.
نتیجه گیری
هر کدام از این سه روش که معرفی کردیم در نهایت یک کار را انجام میدهند یعنی وقتی افزایش یا کاهش ولتاژ داشتیم بلافاصله برق را قطع میکنند. روش آخر که از محافظ بدون کنتاکتور استفاده کردیم قابلیتهای بیشتری دارد؛ مثلاً میتوانیم مقدار حداقل و حداکثر ولتاژ جهت قطع را تنظیم کنیم. همچنین میتوانیم زمان قطع و وصل محافظ را تنظیم کنیم.
همانطور که گفتیم محافظها صرفاً برق را قطع میکنند و اگر شما میخواهید در زمان افزایش یا کاهش ولتاژ یا حتی نوسان برق، برق شما ثابت شود و هیچ قطعی نداشته باشید یشنهاد میکنیم از استابلایزر استفاده کنید.
سلام آقای مهندس من از برق زیاد بلد نیستم و اطلاعات و فیلم های شما را دیدم بسیار عالی و خوب بود. همانطور که می دانید به علت کمبود برق در هفته 2 یا 3 نوبت قطعی برق داریم هم برای نوسانات و محافظ جان چند تا سوال داشتم
1- برای یک واحد آپارتمان مسکونی روش سوم از همه بهتره لطفا بفرمایید کدام برند با چه مشخصاتی مانند مدل و آمپر و…… را برای هر یک از دستگا ها بگیریم
2- برای یک آسانسور که پنج توقف برای چهار واحد آپارتمان هست برای جلوگیری از نوسانات برق و قطع و وصل مکرر چه کار کنیم و چه برند و با چه مشخصاتی را بگیریم
سلام و درود بله
در رابطه با برندش مارک سارا و فاراتل خوب هست و آمپرش هم کاملاً بستگی به جریان مصرفی شما داره