آموزش برق ساختمان, آموزش برق صنعتی, مقالات برق, ویدیو های آموزش برق

انواع روش های نصب محافظ کلی برق ساختمان

محافظ کلی برق ساختمان

از کل وسایل برقی ساختمان محافظت کنید !!!!  شاید این موضوع عجیب به نظر برسد اما شدنی است فقط با یک محافظ معمولی مانند محافظ کولر، یخچال، تلویزیون و.. یا یک محافط کنتاکتوری به همراه یک کنتاکتور، میتوان محافظ کلی برق ساختمان را اجرا کرد.

اگر می خواهید بدانید که چطور می توانیم محافظت کل لوازم برقی منزل با یک محافظ را انجام دهیم در این آموزش کاربردی با ما همراه باشید. 🙂

استفاده از محافظ کنتاکتور برای این کار واقعا یک گزینه عالی است، این وسیله می تواند کار ما را ساده کند در ابتدا از شما می خواهم  که مقاله ی روش نصب کنتاکتور را مطالعه کنید تا توضیحاتی که در ادامه می دهم را بهتر درک کنید.

در مقاله ای که بالا معرفی کردیم روش نصب کنتاکتور تک فاز و سه فاز توضیح داده شده است. پس پس فرض را بر این میگیریم که شما با کنتاکتور آشنا هستید.

روش های اجرای محافظ کلی برق منزل

در ابتدا روش هایی که برای اجرای محافظ کلی برق ساختمان نیاز هست بدانید را به صورت تیتروار خدمت تان معرفی می‌کنیم و سپس نحوه سیم بندی و اجرای هر کدوم از این روش‌ها را به صورت عملی توضیح خواهیم داد.

روش اول: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ تابلویی به همراه یک کنتاکتور

روش دوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ معمولی مانند محافظ یخچال به همراه یک کنتاکتور

روش سوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با صرفا با یک محافط پا کنتوری دارای رله داخلی قوی و بدون نیاز به کنتاکتور

در ادامه توضیحاتی که برای هر بخش نیازه بدونید به همراه ویدیوی مربوط به همون روش رو خدمتتون توضیح میدیم

روش اول: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ تابلویی به همراه یک کنتاکتور

در این روش که صرفاً از یک محافظ مخصوص که داخل تابلو برق نصب می‌شود مثل محافظ کنتاکتوری شیوا امواج به همراه یک کنتاکتور استفاده می‌کنیم.

این مدل محافظ از لحاظ ساختار داخلی مانند محافظ‌های معمولی مثل محافظ تلویزیون، کولر و… است اما از لحاظ شکل ظاهری طوری طراحی شده که داخل تابلو برق روی ریل نصب شود و خروجی این محافظ به کنتاکتور فرمان میدهد و زمانی که افت ولتاژ یا افزایش ولتاژ داشته باشیم بلافاصله محافظ عمل کرده و فرمان کنتاکتور هم قطع می‌شود؛ در نتیجه جریان اصلی برق منزل از قسمت مدار قدرت کنتاکتور رد می‌شود و اگر این محافظ، برق کنتاکتور را قطع کند در نتیجه برق اصلی که از مدار قدرت کنتاکتور می‌شود نیز قطع می‌شود.

در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و اجرای این مدار را خدمت شما آموزش دادیم.

مدار فرمان ( سیم های نازک)

برای این کار یک سیم فاز به PH محافظ می دهیم و یک نول هم به N، پس از این کار یک سیم فاز به 15 که پایین محافظ است وصل می کنیم و یک سیم هم از A1 کنتاکتور به 18 محافظ وصل می کنیم  سپس یک نول هم به A2 می بریم، به همین سادگی مدار فرمان محافظ به کنتاکتور وصل می شود.

مدار قدرت(سیم های ضخیم)

برای این که مدار قدرت کنتاکتور را وصل کنیم، کافیست سیم فاز از کلید مینیاتوری زیر کنتور به ورودی کنتاکتور یعنی 1-3-5 کنتاکتور وصل کنیم و از 2-4-6 کنتاکتور هم به جعبه داخل واحد می بریم و در نهایت از جعبه فیوز به کل برق ساختمان.

روش دوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافظ معمولی مانند محافظ یخچال به همراه یک کنتاکتور

در روش دوم به این صورت عمل می‌کنیم که از یک محافظ معمولی که داخل پریز می‌زنیم به عنوان محافظ کلی استفاده می‌کنیم و در کنارش همانند روش اول از یک کنتاکتور هم برای این کار استفاده خواهیم کرد.

در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و توضیحات کامل‌تر را خدمتتان آموزش دادیم.

اساساً محافظ های معمولی یک ورودی و یک خروجی دارد که ورودی ما دوشاخه ی محافظ است که داخل پریز می زنیم و خروجی هم پریزی است که روی محافظ نصب است، برای نصب این مدل هم کافیست برق به ورودی محافظ بدهیم تا محافظ روشن شود و خروجی هم که پریز روی محافظ است را به کنتاکتور وصل میکنیم.

برای برق ورودی محافظ در تابلو برق، یک پریز تابلویی نیز نیاز داریم تا محافظ معمولی به راحتی روی ریل داخل تابلو نصب شود.( برای این کار یک محافظ کامپیوتر کافی است و زمان آن هم 30 ثانیه باشد خوب است)

و اما دو شاخه: یک قطعه نیم متری سیم به دوشاخه متصل می کنیم و دو شاخه را به پریز روی محافظ وصل می کنیم و آن سر دیگر سیمی که به دو شاخه وصل کردیم را به کنتاکتور متصل می کنیم، یک رشته به A1 و یک رشته هم به A2، به همین آسانی این محافظ هم می توانیم به کنتاکتور متصل کنیم.

در تصویر زیر یک مدل از این محافظ که داخل تابلو نصب شده را مشاهده می کنید.

محافظت از برق کل ساختمان با یک محافظ

در تصویر زیر یک پریز تابلویی را مشاهده می کنید که روی ریل داخل تابلو نصب می شود.

محافظت از برق کل ساختمان با یک محافظ

روش سوم: اجرای محافظ کلی برق ساختمان با یک محافط پا کنتوری دارای رله داخلی قوی و بدون نیاز به کنتاکتور

این روش به کنتاکتور نیاز ندارد چون محافظ دارای یک رله ی به نسبت قوی هست و صرفاً در مسیر برق اصلی قرار می‌گیرد. یعنی فازونول خروجی کنتور، به ورودی محافظ وصل شده وخروچی محافظ به مصرف کننده‌ها متصل می‌شود.

در ویدیوی زیر نحوه سیم بندی و توضیحات کامل‌تر این روش را خدمتتان توضیح دادیم.

البته در مدار بالا پیشنهاد میشه کلید جریان باقی مانده (کلید نشتی جریان) بعد از محافظ نصب شود.

نتیجه گیری

هر کدام از این سه روش که معرفی کردیم در نهایت یک کار را انجام می‌دهند یعنی وقتی افزایش یا کاهش ولتاژ داشتیم بلافاصله برق را قطع می‌کنند. روش آخر که از محافظ بدون کنتاکتور استفاده کردیم قابلیت‌های بیشتری دارد؛ مثلاً می‌توانیم مقدار حداقل و حداکثر ولتاژ جهت قطع را تنظیم کنیم. همچنین می‌توانیم زمان قطع و وصل محافظ را تنظیم کنیم.

همانطور که گفتیم محافظ‌ها صرفاً برق را قطع می‌کنند و اگر شما می‌خواهید در زمان افزایش یا کاهش ولتاژ یا حتی نوسان برق، برق شما ثابت شود و هیچ قطعی نداشته باشید یشنهاد می‌کنیم از استابلایزر استفاده کنید.

دیدگاهی در مورد “انواع روش های نصب محافظ کلی برق ساختمان

  1. رضا ف . م گفت:

    سلام وقت بخیر
    ببخشید دوتا سال خدمتتون دارم
    1. بنظرتون واسه یه ساختمان خونه با برق سه فاز برای محافظت مداری که بالا فرمودی ( کنتاکتور و کنترل فاز و ..) بهتره یا اینکه محافظ کامل که قطعات الکترونیکی دارند و ورودی خونه میگذارند بهتره؟
    2. با توجه شرایط قیمتی الان اگه بخوایم محافظ برق ورودی ساختمان رو به روشی که فرمودی سه فاز با سه کنتاکتور و .. نصب کنیم با در نظر گرفتن کنتاکتور 25 آمپری هیوندا کره و سوپر تایمی و قطعات دیگش حدود چقدر هزینه میشه؟
    مرسی

    1. سلام کار هر دو مورد مثل هم هست و میباست استعلام قیمت بگیرین و هر کدوم به صرفه تر بود اجرا کنین

    2. سجاد صفری گفت:

      سلام مهندس ممنون بابت آموزشتون فقط میخواستم بدونم باید حتما از کنتراکتور هم استفاده کرد برای برق ساختمان تو ساختمان های که کنترل تکفاز نصب شده

    3. سلام اگز از محافظ jbh استفاده کنید نیاز به کنتاکتور نیست
      اموزشش داخل سایت هست

  2. مجید گفت:

    سلام استاد
    ببخشید من میخواستم برای کنتور سه فاز خونه که تمامی لوازم خانگیم بتونم محافظت کنم سیستم محافظی ببندم به سه عدد کنتاکتو نیاز دارم و دیگه نمیدونم اسمشون لطفا میشه اسم قطعاتی که نیاز دارم چیست دیگه بستنشو از روی فیلمی که گذاشتین میبندم ممنون

    1. سلام فیلمی که داخل این مقاله هست رو مشاهده کنین، داخل فیلم اسم تجهیزات رو نیز بردیم

  3. حمید گفت:

    جناب غفاری رله حفاظت ولتاژی AC همون محافظ کنتاکتوره یا فرق میکنه؟

    1. عظیم گفت:

      سلام در کنتور سه فازمسکونی میشه بجای سه تا کنتاکتور از یه کنتاکتور استفاده کرد یعنی هر پل برای یه قسمت بره
      یعنی سه تا فاز برن تو ی کنتاکتور

    2. سلام خیر چون حفاظتی انجام نمیشه و بوبین کنتاکتور فقط از یک فاز تغذیه می کند در صورتی که اون فاز به مشکل بر بخوره کنتاکتور قطع و وصل را انجام می دهد به همین خاطر نیازه که برای هر فاز یک کنتاکتور بزاریم

    3. ایوب حاتم نیایی گفت:

      سلام جناب وقتتون بخیرم کارشناسی برق دادم وخیلی ساله داخل این شغلم نصب این تابلومحافظ جان خیلی خوب هست بانفوذی که اینجا دارم تقریبامیشه گفت میتونم تمامی شرکت هاوکارگاهاومرغداری وگاوداری وچاهای اب…..خیلی جاهای دیگم همچنین منازل مسکونیم ازمزیت این کارباخبروقانعشون به نصب کنم حالاشما لطفاراهنمایی بفرمایی ازکجاوچطورمیتونم نمایندگیش وبگیرم ‌.ایلام سکونت دارم

    4. سلام وقتتون بخیر کار خاصی نیاز نیست‌ فقط کافیه این تجهیزات را تهیه کنید و تابلو رو آماده و مونتاژ کنید و به خریدار ها ارائه کنید

  4. حمید گفت:

    قطع شدن همزمان هر سه فاز هدف مد نظر خودمان بود و لی در مورد به هم خوردن توالی فازها حق با شماست .
    اگه کنترل فاز رو حذف کنم و به جاش 3 تا رله 220 رو به خروجی محافظ کنتاکتورها وصل کنم و خروجی رله ها رو سری کنم و به بوبین کنتاکتور وصل کنم به نظرتون باز هم مشکلی پیش میاد؟

  5. حمید گفت:

    سلام
    جناب غفاری
    برای محافظ برق سه فاز با کاربرد تک فاز نیمه صنعتی به جای استفاده از 3 کنتاکتور ، سه تا محافط کنتاکتوری سر راه 3 فاز قرار دادم و خروجی رو وصل کردم به کنترل فاز سه فاز، در نهایت خروجی کنترل فاز رو دادم به بوبین کنتاکتور و بایه کنتاکتور عمل محافظت به طور کامل صورت گرفت که با وضعیت فعلی قیمتها 2 تا کنتاکتور صرفه جویی شد.
    به نظرتون این روش بهتری نیست؟

    1. سلام خیر این روش کاملا اشتباه هست و توصیه نمیشه
      1کنترل فاز مخصوص مصارف سه فاز طراحی و بهینه شده
      2در صورت همسان نبودن جریان مصرفی فاز ها توالی بار به هم میخورد و مدار قطع میشود که ما در مصارف تکفاز نیاز به این کار نداریم
      3در صورت قطعی یک فاز هر سه فاز قطع خواهد شد
      4 در صورت جابجایی دو فاز به دلایل مختلف کنترل فاز عمل میکند و قطع خواهد شد
      ما فقط در مصارف تک فاز نیاز داریم که اگر ولتاژ از حد مجاز بیشتر شد مدار قطع شود نه این مواردی که عرض کردم

      با تشکر

  6. منصور گفت:

    با سلام در خصوص دو فاز شدن ورودی برق ساختمان که تک فاز است چه تجهیزی را پیشنهاد میکنید

    1. سلام مداری که در همین ویدیو توضیح دادیم رو پیشنهاد میکنم

    2. علی مرتضوی گفت:

      سلام دوست عزیز
      اگر منظورتان این است که ورودی تکفاز که یک فاز و نول هست به دو فاز تبدیل میشود. همچین موردی نباید در شبکه رخ دهد و نول که یهو فاز نمی شود. البته این اتفاق زمانی رخ می دهد که دزدان کابل برق بیایند سیم نول از تیر برق را قیچی کنند.
      خلاصه راهکار این کار که برقمان تکفاز هست و دو عدد فاز داریم این است که ترانس 380 ولت به 220 ولت بگذاریم.

  7. علی گفت:

    سلام

    در یکی سیستم AC تک فاز در یک تابلو توزیع میتونیم رله earth fault داشته باشیم که اتصال فاز به زمین رو مشخص کنه؟ چه برند و چه مارکی در بازار هست؟

    ممنونم

    1. سلام بله میشه و برند های مختلفی هست که میتونین انتخاب کنین

  8. بهنام جاویدان فر گفت:

    توی این مدار نیاز هست به یک کنتاکتور و یک محافظ جان و یک فیوز مینیاتوری و محافشپض شیوا

    مقادیر مربوط به کنتاکتور و فیوز تک فاز و محافظ جان چه قدر باید باشه ( از نظر آمپر و … ) مشخصات این اجزا

    1. سلام
      مقادیر متغیر هست و کاملا وابسته به مصرف کننده تون داره ممکنه یکی موتورش نیم کیول وات باشه یکی هم 4 کیلو وات باشه
      در ضمن نحوه انتخاب تجهیزات مناسب طبق مصرف کننده رو در بسته جامع برق صنعتی آموزش دادیم

  9. واعظی فر گفت:

    سلام،ضمن عرض تشکر از شما
    1- امکان استفاده از یک محافظ ولتاژ برای دو کنتور؟
    2- ترتیب (الویت) قرار گرفتن محافظ ولتاژ و محافظ جان؟سپاس

    1. سلام
      سوال یک تون گنگ هست ممنون میشم بیشتر توضیح بدین
      سوال دو بهتره اول کلید مینیاتوری قرار گرفته بشه

  10. افشین گفت:

    سلام مهندس
    کلید محافظ جان رو نصب کردم ساختمون ارت نداره ایا کلید هنگام برق گرفتگی عمل میکنه؟ اگه کسی در تماس با اب کولر دچار برق گرفتگی شد کلید عمل میکنه ؟ خیلی ممنون

    1. سلام در لینک زیر توضیح دادیم بخصوص انتهای مقاله
      https://kalengi.ir/rcd/

  11. واعظی فر گفت:

    سلام،آیا امکان استفاده از یک محافظ جان و یک محافظ ولتاژ بر روی دو کنتور خانگی ۲۵ هم فاز هست؟کدام محافظ بلافاصله بعد از کنتور نصب می شود؟لطفا توضیح بفرمایید؟سپاس

    1. سلام ممنون میشم بیشتر توضیح بدین منظور تو از کدام محافظ بلافاصله بعد از کنتور نصب می شود را متوجه نشدم

  12. احمد قانعی گفت:

    من میخوام برق اضطراری واسه مغازه طلا فروشی کارکنم لطفا راهنمایی کند همراه با فیلم آموزش

    1. سلام مدل نیمه اتومات رو در سایت اموزش دادیم

  13. سالیش گفت:

    سلام من چند نفر کار آموز دارم نیاز به یک کتاب مرجع جهت اموزش برق صنعتی دارم متاسفانه شهرستانیم گیر نماد pdf هم مورد استقبال کار اموزام قرار نگرفت لطفا راهکار شورت کاتی دارید راهنمایی کنید پیشاپیش ممنونیم

    1. سلام ما اموزش های ویدیویی ارائه میکنیم و بسته جامع برق صنعتی رو پیشنهاد میکنم در لینک زیر
      https://kalengi.ir/product/jame/

  14. روح الله گفت:

    سلام..وقت بخیر
    ببخشید میشه ۳ کنتور تک فاز‌ جداگونه رو وصل کرد یا نه حتما باید یه کنتور ۳ فاز باشه ،،برای مدل ۳ فاز…؟

    1. سلام بله میشه موردی نداره

  15. حمید هاشمی گفت:

    مشخصه های اصلی مصارف در میتر های دجیتلی چیست؟ یعنی باکدام جریان سطح مصرف در میتر های دجیتلی حساب میشود

    1. سلام سوال تون رو دقیق متوجه نشدم ولی ظاهرا مولفه اندازه گیری و محاسبه جریان منظورتونه که بر اساس قانون اهم مشخص میشه

  16. محمد رضا گفت:

    سلام
    من این مدار را پیاده کردم و بدرستی کار میکنه
    سوالی که برام پیش اومده اینه که بوبین کنتاکتور چون همیشه در حالت فعال هست اندکی گرم میشه و اوایل بو میداد
    با توجه به قیمت بالای کنتاکتور ، امکان سوختنش هست؟

    1. سلام کنتاکتور ها برای کارکرد دایم طراحی میشه و اگر احیانا سوخته بشه هم بوبین سوخته میشه و نیازه فقط بوبینش تعویض بشه

  17. آرش گفت:

    سلام واقعا عالی و کاربردی.. بخشید یه سوال الان بعد از کلید مینیاتوری و کنتاکتور اون قعطه محافظ جانه یا بی متال

    1. سلام اسمش محافظ کنتاکتوری هست ، عین محافظ معمولی برقه ولی تو تابلو نصب میشه

  18. علی طیاری گفت:

    سلام خسته نباشید من در شمال کشور زندگی میکنم و چون در این ناحیه نوسان برق زیاد هست دستگاه محافظ تلویزیون و یخچال مدام خاموش و روشن میشه البته یه کولر گازی ۳۰ هزار و دوتا ۱۲ هزار هم دارم به نظر شما باید چه دستگاهی با چه مدلی خرید کنم که برق ویلا نوسان نداشته باشه.ممنوتم۰۹۱۳۱۱۳۸۷۵۶
    ۰۹۱۳۲۱۹۷۲۴۰

    1. سلام میبایست از استابلایزر استفاده کنین

  19. علی گفت:

    سلام جناب مهندس وقتتون بخیر خیلی ببخشید که دوباره مزاحمتون میشم طبق معمول دوتا سول دیگر برایم پیش آمده ممنون میشم راهنمییم بفرمایید.

    سوال اول : از اونجای که كلیدهای جریان تفاضلی در برابر تماس هم زمان اشخاص، با دو فاز مختلف و همچنین تماس با یك فاز و هادی خنثی(نول) هیچگونه عكس العملی را از خود نشان نمی دهند در اینگونه موارد جریان برق گرفتگی كه از بدن انسان عبور می كند به جای نشت به زمین، دوباره به سیستم برمی گردد و چون در این حالت جمع آنی جریان خروجی از کلید با جریان ورودی به آن، برابر صفر است، كلید جریان تفاضلی عمل نمی كند که در واقع این مساله بخصوص در زمانی كه انسان برروی كف عایق ایستاده است بیشتراتفاق می افتد.برای این حالت چه کاری باید انجام داد؟

    سوال دوم : وقتی که ما با توجه به مداری که شما برای حفاظت از جان و محافظت از وسایل برقی رو اجرا کردیم آیا میتونم قبل و یا بعد مدار اجرا شده یک رله کنترل بار به همراه ترانس سی تی (امپر متر) و نمایشگر دیجیتال هم قرار بدیم و میزان ولتاژ و آمپر رو در هر فاز مشاهد کنیم یا خیر امکان این کار وجود دارد یا خیر؟

    خیلی خیلی ممنون از لطفتون

  20. علی گفت:

    سلام جناب مهندس وقتتون بخیر از اینکه دوباره مزاحمتون میشم خیلی ببخشید یک سوال دیگر برایم پیش آمده ممنون میشوم آنرا هم پاسخ بدهید برای انتخاب رله کنترل ولتاژ آیا باید براساس نوع انتخاب کنتاکتور رله متفاوتی را انتخاب کرد یا خیر ممنون میشوم راهنمایی بفرمایید چه نوع رله را انتخاب بکنیم بهتر است.

    باتشکر از لطف شما

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *