کلید نشتی جریان در انواع مختلف با کارایی های مختلف در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد و میبایست شناخت کاملی از انواع کلید نشتی جریان داشته باشیم و نحوه تست صحیح انواع کلید نشتی جریان و عیب یابی آنها را یاد بگیریم تا از حوادث های احتمالی جلوگیری کنیم؛در این آموزش برق در کالنجی ،به کلید نشتی جریان یا به اصطلاح عامیانه محافظ جان می پردازیم.
فهرست مطالب
بررسی انواع کلید نشتی جریان و تست سلامت کلید
در مقالات قبلی به یک کلید نشتی جریان نصب شده در تابلو برق پرداختیم و دراین آموزش به مباحث تخصصی تر در مورد کلید نشتی جریان می پردازیم،اگر آموزش قبلی را ندیده اید میتوانید از اینجا مطالعه کنید.
در ویدیوی پایین چند مدل کلید نشتی جریان را مشاهده می کنید که نوع تک فاز و سه فاز با رنج نشتی جریان 0.1 امپر و 30 میلی آمپر وجود دارد که قصد داریم این کلید ها را تحلیل و بررسی کنیم.
تست جریان نشتی کلید چگونه انجام می شود؟
در ویدیوی بالا به دو روش تست کلید پرداخته ایم و یک روش دیگر نیز در ادامه توضیح خواهیم داد:
روش 1: همانطور که در ویدیوی بالا گفتیم دکمه تست روی خود کلید است که با وصل کردن ورودی میبایست کلید تست به درستی کار کند.
روش 2: با استفاده از دستگاه تستر نشتی جریان است که در ویدیو نحوه کار با این دستگاه نیز توضیح داده ایم.
اما روش 3: اگر کلید نشتی جریان در مدار قرار داشته باشد و سیم ارت هم در مدار قرار داشته باشد با اتصال کوتاه کردن سیم نول و سیم ارت، کلید نشتی جریان میبایست عمل کند.نحوه تست را در تصویر زیر مشاهده کنید:
آیا وجود سیم ارت در هنگام نصب کلیدنشتی جریان ضروری است؟
سوالی که ممکن است برای شما نیز پیش بیاید همین مورد است که آیا واقعا به سیم ارت هم نیاز داریم؟
در منازلی که نسبتاً قدیمی است و سیم کشی بدون ارت انجام شده و ما می خواهیم کلید نشتی جریان بگذاریم،آیا گذاشتن کلید در این مکان ها موثر است یا خیر؟
پاسخ:
به صورت کلی اگر این مبحث رابررسی کنیم ما باید یک سوال اساسی را قبل از سوالات بالا برای خود مطرح کنیم،کار سیم ارت در مدار کلید نشتی جریان چیست؟
در واقع کار سیم ارت انتقال جریان نشتی به زمین است و کار خود کلید قطع مدار پس از رسیدن جریان نشتی به حد غیر مجاز است.
یعنی اگر سیم ارت در مدار کلید نشتی جریان باشد ما در حین معیوب بودن یا وجود نشتی جریان هیچ برق گرفتگی احساس نمی کنیم و کلید مدار را قطع می کند.
و اگر سیم ارت در مدار نباشد جریان نشتی از بدن ما عبور کرده و پس از آن مدار قطع می شود و این جریان به نوع کلید بستگی دارد، مثلاً اگر کلید نشتی جریان از نوع 30 میلی آمپر باشد جریانی به مقدار 30 میلی آمپر از بدن عبور کرده و کلید عمل می کند و این جریان 30 میلی آمپر حد مجاز برق گرفتگی است و بیش از 30 میلی آمپر خطر مرگ انسان وجود دارد.
نتیجه گیری:
در هر دو حالت وجود سیم ارت و عدم وجود سیم ارت،گذاشتن کلید نشتی جریان توصیه می شود و اگر سیم ارت باشد هیچ برق گرفتگی احساس نمی کنیم ولی اگر سیم ارت نباشد برق گرفتگی در حد یک شوک به ما وارد شده و کلید عمل می کند و در نتیجه از برق گرفتگی خطرناک جلوگیری می کند.
در ضمن ویدیوی بالا بخش کوچکی از آموزش عیب یابی در برق صنعتی است، جهت کسب اطلاعات بیشتر و تهیه نسخه کامل این دوره می توانید روی تصویر زیر کلیک کنید.
سلام، من یه محافظ جان نصب کردم ولی در جا عمل میکرد و برق رو قطع میکرد، چک که کردم دیدم سیم نول رو به زمین متصل کردن، سیم اتصال نول به زمین رو قطع کردم و درست شد، میخواستم بدونم دلیل اتصال نول به زمین چیه؟ الان لازمه از پشت محافظ جان سیم نول رو دوباره به زمین اتصال بدم؟ (سیم کشی قدیمیه وسیم ارت نداره)
سلام و درود بله حتماً سیم نول و ارد رو از پشت کلید نشتی جریان به هم متصلش بکنید و این حالت استانداردش هست
سلام برای من در کنتور یک کلید نشت جریان 300 میلی امپر نصب شده . ایا این کلید هم در 30 میلی امپر قطع میکنه و همین درسته یا چی
سلام و درود بله دقیقاً به این صورت هست
سلام مهندس. من محافظ نشتی جریان تو کنتور نصب کردم یه نقشه هست رو خود کلید خوب n1رو بالا زده n2 رو هم پایین زده. روی خود ورودی و خروجی نول فقط دو تا N زده که مشخص نمیکنه کدوم ورودی و کدوم خروجیه خوب من طبق نقشه و جهت نوشته های انگلیسی روی کلید سیم نول ورودی رو به قسمت بالا زدم و خروجی رو هم به پایینی زدم. سیم فاز ورودی جعبه تقسیم رو هم به همین ترتیب حالا دو تا سوال دارم 1 اول آیا درست وصل کردم چون دکمه تست کار میکنه و اصلا تفاوتی میکرد که ورودی های فاز و نل رو پایین کلید یا برعکس بالای کلید در نظر بگیرم. 2. یه محافظ ولتاژ دیجیتال 60 آمپر هم برای کل ساختمون بعد این محافظ نشتی گذاشتم و از اون به منیاتوری ها برق دادم آیا درست نصب کردم یا باید محافظ ولتاژ کل واحد رو قبل از محافظ جان نسب میکردم چون این منطقی تر بود محافظ ولتاژه جعبه ایی با باکس فلزی با رنگ کوره ایی از مارک تااوکه هست که به علت بزرگی بیرون جعبه فیوز نصب کردم
سلام و درود N ۱ ورودی هست و N ۲ خروجی هست و اگر به این صورت وصل کردین درسته در مورد محافظ هم بهتره که قبل از کلید نصب بشه ولی اگر بعدش نصب کردین هم عمل خواهد کرد.
ضمن عرض سلام
قسمت آخر در مورد سیم ارت رو بسیار دقیق و ساده بیان کردید. در صفحات دیگر هر چه مطالعه کردم جواب سوالم رو نگرفتم. خیلی ممنون
سلام و درود
بسیار هم عالی
خوشحالیم که براتون مفید واقع شده
سلام
لطفاً راهنمایی بفرمایید وقتی سیم ارت با نول وصل باشه کلید نشتی عمل میکنه چطور این مشکل حل میشه چون از پیش کنتور نول با ارت بهم متصل هستن بنظرتون باید ارت هم از کلید نشتی عبور بدم؟
سلام میبایست سیم نول و ارت از هم جدا کنین چون اساس کار کلید نشتی جریان همینه و به زمین که برخورد کنه نشتی ایجاد میشه و قطع میشه
سلام یک پمپ ا اسب با نول و فاز وارد مدار میکنم بعضی وقتها rcd میپره علت چیه در صورتیکه بدنه برق نداره
سلام احتمالا نشتی جریان دارین که باید بررسی کنین اگه موردی مشاهده نشد پایین پمپ رو یه تکه چوبی چیزی بزارین که عایق بشه و مجدد چک کنین
مهندس درباره سوال دوست مون
در محافظ جان 3 فاز
اگ حالت انبالانسی پیش بیاد
محافظ جان عمل میکند یا ن؟؟
سلام خیر عمل نخواهد کرد
سلام مهندس عزیزوبزرگوارجناب غفاری،خدایی ممنون ومدیون میشیم بابت اینهمه اطلاعات خوب ومفیدوآموزنده بسی جای تشکروقدردانی داردانشاالله خداوندتوفیق ونگهدارحضرتعالی باشدبنده دست مبارک شماخدمتکاررامیبوسم.کوچک شماابوالفتح بارگاهی ازبندربوشهر
سلام و درود آقای بارگاهی عزیز
از قدر شناسی تون ممنونم
سلام مهندس جان
وقت بخیر
می خواستم با یک دو شاخه تک فاز صنعتی ولامپ مداری درست کنم که با زدن دوشاخه به. پریز از درستی اتصال فاز به سمت راست پریز و درستی عملکرد rcd اطمینان کسب کنم
دستگاهش در بازار هست ولی می خواستم یه سادهاشو
خودم بسازم
مدار این را در سایت می گذارید با تشکر
با سلام
1- آیا در مدار در صورت اتصالی فاز و نول، RCD عمل مینماید یا خیر؟
2- آیا در مدار در صورت اتصالی نول به بدنه فلزی (هادی حفاظتی pe)، RCD عمل مینماید؟
با تشکر ازشما
سلام
1خیر
2بله