آموزش برق صنعتی, مقالات برق, ویدیو های آموزش برق

نحوه سیم‌بندی مدار فرمان و قدرت یکی پس از دیگری

نقشه مدار یکی پس از دیگری

مدار یکی پس از دیگری از جمله متداول‌ترین روش سیم‌بندی برق صنعتی است. در طراحی بسیاری از دستگاه‌ها و یا سیستم‌های صنعتی به چنین عملکردی نیاز داریم. این مدار به ما اجازه می‌دهد تا بخش‌های مختلف سیستم را به شکل متوالی راه‌اندازی کنیم. به شکلی که فعالیت یک بخش اجازه فعال شدن بخش‌های بعدی باشد.

نحوه سیم‌بندی مدار فرمان و قدرت یکی پس از دیگری

راه‌اندازی متوالی موتورهای الکتریکی، راه‌اندازی تجهیزات دستگاه‌ها در ترتیب معین و طراحی بر پایه‌ی سلسله ‌مراتب کارکرد انواع تجهیزات الکتریکی از اهداف مدار یکی پس از دیگری هستند. درویدیوی زیر با جزئیات کامل به چگونگی طراحی مدار فرمان و مدار قدرت یکی پس از دیگری پرداخته‌ایم. همچنین تمامی مباحث طراحی این سیم‌بندی و دیگر انواع سیم‌بندی برق صنعتی را در دوره جامع نقشه‌ کشی رنگی خدمت تان آموزش دادیم.

مدار فرمان یکی پس از دیگری

مدار یکی پس از دیگری برای آن است که بتوانیم یک تجهیز را شرط راه‌اندازی تجهیزات بعدی قرار بدهیم. برای این منظور از دو کنتاکتور استفاده می‌کنیم. به شکلی که کنتاکتور اول شرط راه‌اندازی کنتاکتور دوم باشد. در چنین شرایطی مادامیکه سیستم قطع است، نمی‌توانیم کنتاکتور دوم را فعال کنیم. چرا که فعالیت کنتاکتور دوم با شرط آغاز به‌ کار کنتاکتور اول سیم‌بندی شده ‌است.

روش سیم‌بندی شستی استپ استارت مدار یکی پس از دیگری

مدار فرمان یکی پس از دیگری

در ابتدای سیم‌بندی مدار فرمان یکی پس از دیگری به پیش‌بینی ملاحظات ایمنی نیاز داریم. لذا در خروجی هر دو کنتاکتور از بیمتال استفاده ‌شده است که نسبت‌ به اضافه جریان حساس است و در صورت خرابی و یا هر نوع اتفاق در مصرف‌ کننده هر یک از کنتاکتورها عمل می‌کنند. مدار فرمان این بیمتال‌ها باید به شکل سری سیم‌بندی شود. به ‌این ‌ترتیب سیم فاز را با عبور از فیوز به شکل سری در تیغه NC (۹۵ و ۹۶) هر کدام از بیمتال کنتاکتورها عبور می‌دهیم. با این تکنیک در صورت اضافه جریان هر کدام از مصرف ‌کننده‌ها، کل مدار فرمان یکی پس از دیگری قطع می‌شود.

شستی استوپ به شکل سری با خروجی بیمتال کنتاکتورها قرار دارد. در ادامه باید برای سیم‌کشی شستی استارت کنتاکتورها اقدام کنیم. اما این سیم‌بندی باید به شکل یکی پس از دیگری انجام شود. این کار با سیم‌بندی توالی شستی‌های استارت کنتاکتورهای اول و دوم انجام خواهد شد.

این اتصال توالی شستی‌های استارت با سیم‌بندی شستی استارت کنتاکتور اول پس‌ از شستی استوپ آغاز می‌شود. به ‌این ‌ترتیب که شستی را با تیغه NO کنتاکتور اول موازی کرده و در ادامه برای فعالیت به بوبین A1 کنتاکتور اول متصل می‌کنیم.

اما شستی استارت کنتاکتور دوم باید با شرط فعالیت کنتاکتور اول برقرار شود. لذا از تیغه NO کنتاکتور اول (کنتاکت کمکی دوم کنتاکتور اول) برای فعال شدن شستی استارت کنتاکتور دوم استفاده می‌کنیم. در واقع سیم ورودی شستی استارت کنتاکتور دوم موازی با شستی استارت کنتاکتور اول از طریق خروجی شستی استوپ تأمین می‌شود. اما خروجی شستی استارت کنتاکتور دوم با عبور از تیغه NO کنتاکتور اول به جهت فعال‌سازی کنتاکتور دوم فرستاده خواهد شد. به ‌این ‌ترتیب فعال بودن کنتاکتور اول شرط فعالیت شستی استارت کنتاکتور دوم است. برای تکمیل مدار فرمان یکی پس از دیگری نیز باید A2 هر دو کنتاکتور را به سیم نول متصل کنیم.

مدار قدرت یکی پس از دیگری

مدار قدرت یکی پس از دیگری

مدار قدرت یکی پس از دیگری بسیار ساده است. اگر چه در طراحی مدار فرمان، سیم‌بندی هر دو کنتاکتور کاملاً وابسته به یکدیگر هستند و یکی شرط دیگری شده ‌است؛ اما در چگونگی سیم‌بندی مدار قدرت یکی پس از دیگری کنتاکتورها مستقل از یکدیگر هستند.

در سیم‌بندی مدار قدرت از کلیدهای مینیاتوری در مسیر هر کنتاکتور نصب می‌شود و سیستم سه فاز R، S، T به شکل موازی در هر کدام از کنتاکتورها توزیع خواهد شد. در این ‌صورت هر کدام از کنتاکتورها می‌توانند جریان الکتریکی مستقلی را عبور دهند؛ اما از قبل و حین طراحی مدار فرمان، یکی از آنها شرط دیگری شده ‌است. روش سیم‌بندی مدار قدرت و مدار فرمان یکی پس از دیگری با رعایت جزئیات فنی ساده است و با اندک مهارت به ‌خوبی آن را اجرا خواهید کرد. دردوره نقشه کشی برق به صورت شکل رنگی به چگونگی اصول این سیم‌بندی اشاره شده‌ است. همچنین در صورت علاقه به اطلاعات فنی و روش طراحی انواع مدارهای برق صنعتی می‌توانید ازاین دوره بهره ببرید

در دوره جامع آموزش و طراحی برق صنعتی گروه کالنجی به صفر تا صد طراحی و نقشه‌کشی انواع مباحث پایه و حرفه‌ای برق صنعتی به صورت شکل رنگی پرداخته شده ‌است.

دیدگاهی در مورد “نحوه سیم‌بندی مدار فرمان و قدرت یکی پس از دیگری

  1. جیسون گفت:

    سلام آقا شاید من دارم اشتباه میکنم ولی تو عکس شما از تیغه های 13 14 و 23 24 استفاده کردید که طبق گفته های خودتون جفتش میشه NO ولی تو متن نوشتید که میره تو تیغه NC که میشه 11 12

    1. سلام و درود
      بله درسته اشتباه تایپی بود و اصلاح شد ممنون از اطلاع رسانی تون

  2. کاظمی گفت:

    سلام به جای استفاده از بیمتال در آموزش هاتون از کنترل بار هم اضافه بکنید وبا کنترل بار هم توضیح بدهید ممنون

    1. سلام و درود
      ممنون از پیشنهاد تون

  3. علیرضا جعفریان گفت:

    سلام برای خرید این دوره چه پیشنیاز هایی لازم داره و اینکه چند ساعت آموزشی دارید؟

    1. سلام و درود پیشنیاز این دوره بسته جامع آموزش برق صنعتی هست که با به صورت کلی با نقشه کشی فنی برق صنعتی آشنا بشین و اساس کار ها رو یاد بگیرید
      ساعت دوره رو در ابتدای همین صفحه نوشتیم

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *