آموزش برق ساختمان, مقالات برق, ویدیو های آموزش برق

نقشه سیم کشی یخچال فریزر بدون برفک

نقشه سیم کشی یخچال فریزر بدون برفک

یخچال فریزرهای بدون برفک به متداول‌ترین لوازم خانگی تبدیل شده‌اند. این نوع یخچال‌ها محبوبیت بالایی دارند و با وجود آنکه قیمت آنها به نسبت مدل‌های معمولی بالاتر است؛ اما مورد استقبال عموم مردم قرار گرفته‌اند. به ‌عنوان تعمیرکار این نوع یخچال‌ها لازم است تا ازمدار داخلی یخچال فریزر بدون برفک اطلاع داشته باشید.

در آموزش های گذشته به نحوه سیم بندی ترموستات یخچال فریزر قدیمی پرداختیم و اساس سیم بندی یخچال فریزر های قدیمی را نیز در همان آموزش توضیح دادیم و در این آموزش به مدل بدون برفک خواهیم پرداخت.

در طراحی یخچال‌های بدون برفک از قطعات الکترونیکی زیادی استفاده ‌شده است. در عین ‌حال سیم‌بندی این یخچال‌ها نسبتاً پیچیده است. همه این موارد کنار هم لزوم فراگیری روش سیم کشی یخچال فریزر بدون برفک را دو چندان می‌کند. در ویدیوی زیر به طور کامل این روش سیم‌کشی تشریح شده‌ است. در صورت نیاز می‌توانید از سایت کالنجی برای تماشای دیگر فیلم‌های آموزشی در زمینه برق صنعتی و ساختمان استفاده کنید.

اجزای الکترونیکی یخچال فریزر بدون برفک

در این یخچال‌ها از تعداد قطعات الکتریکی متنوع استفاده ‌شده است که به قرار زیر هستند:

  • سوئیچ درب: برای کنترل عملکرد و یا روشنایی یخچال در صورت باز شدن درب است.
  • لامپ: این قطعه در امتداد سوئیچ درب نصب می‌شود.
  • ترموستات یخچال: برای کنترل دمای محیط یخچال کارایی دارد.
  • ترموستات فریزر: پایش و کنترل دما در بخش فریزر را انجام می‌دهد.
  • فن یخچال و فن فریزر: برای گردش هوا در محیط بسته یخچال و فریزر نصب می‌شوند.
  • هیتر دیفراست: یک المنت تکفاز است که برای جلوگیری از برفک زدن یخچال نصب شده ‌است. زمانی ‌که سرمای داخل یخچال از حدی بالاتر باشد، این هیتر فعال شده و گرمای لازم برای جلوگیری از برفک را تولید می‌کند.
  • تایمر دیفراست: یک قطعه امنیتی برای اطمینان از عملکرد مفید کمپرسور است. این تایمر در بازه‌های ۶ یا ۸ ساعت در صورت عمل نکردن ترموستات، وارد کار شده و مدار الکتریکی کمپرسور را برای مدتی قطع می‌کند. به این ترتیب در صورت خراب بودن و یا عدم عملکرد مناسب ترموستات از طریق این رله از عملکرد دائمی کمپرسور جلوگیری می‌شود.
  • ترمودیسک یخچال: سنسوری برای عملکرد هیتر دیفراست است. این قطعه در واقع نوعی سنسور تشخیص دما برای عملکرد اتوماتیک هیتر دیفراست است. به‌ این ‌ترتیب که در صورت کم شدن بیش ‌از حد دمای یخچال عمل کرده و هیتر دیفراست را فعال می‌کند. در مدار سیم کشی یخچال فریزر بدون برفک از دو عدد ترمودیسک یکی برای یخچال و دیگری برای فریزر استفاده شده ‌است.
  • ترمو فیوز: یک فیوز حرارتی است که در مسیر الکتریکی هیتر دیفراست قرار دارد. این فیوز برای جلوگیری از افزایش حرارت محیط یخچال نصب شده ‌است. در شرایط عادی با افزایش دمای یخچال در اثر کارکرد هیتر دیفراست، ترموستات عمل کرده و مدار هیتر قطع می‌شود. اما اگر به هر دلیلی مانند خرابی ترموستات این اتفاق نیافتد، آنگاه این فیوز عمل کرده و با قطع جریان هیتر دیفراست از افزایش دمای بیش ‌از حد فضای داخلی یخچال جلوگیری می‌کند. ترمو فیوز یکبار مصرف است و به مانند هر فیوز دیگر پس ‌از عمل کردن دیگر کارایی ندارد. لذا وقتی به هر دلیل ترمو فیوز بسوزد، هیتر دیفراست از کار افتاده و دیگر مجدداً فعال نمی‌شود. در این ‌صورت و با ادامه فعالیت عادی یخچال، برفک تولید خواهد شد. لذا باید ترمو فیوز سوخته را تعویض کنیم.
  • رله استارت: برای آغاز فعالیت کمپرسور نصب شده ‌است و در مدار عملکردی آن از یک خازن استفاده ‌شده است.
  • رله اوور لود: یک رله حرارتی در سیم کشی یخچال فریزر بدون برفک است. این رله در مسیر اتصال نول کمپرسور قرار دارد و در صورت عملکرد یکسره کمپرسور و افزایش حرارت آن فعال شده و از آسیب دیدن کمپرسور جلوگیری می‌کند.
  • کمپرسور: اصلی‌ترین بخش فنی و الکتریکی هر یخچال فریزر است که وظیفه دارد تا جریان گاز مبرد را در کل سیستم سرمایش یخچال توزیع کند.

نحوه سیم کشی یخچال فریزر بدون برفک

نقشه سیم کشی یخچال فریزر بدون برفک

نحوه سیم کشی یخچال فریزر بدون برفک برای اتصال الکتریکی بخش‌های مختلف آن به شکل سری و در یک سلسله ‌مراتب از تجهیزات کنترلی و ایمنی است. در تصویر بالا جزئیات کامل می‌توانید مسیر سیم‌کشی قطعات مختلف این سیستم را مشاهده کنید. در روش سیم‌کشی برخی قطعات عملکرد کنترلی و برخی دیگر عملکرد ایمنی و در نهایت برخی دیگر برای کارکرد شرایط یخچال فریزر هستند.

ترموستات بخش کنترلی یخچال است که در هر دو بخش یخچال و فریزر مستقل حضور دارد و دمای حاکم در این فضاها را پایش می‌کند. در شرایط عادی عملکرد فن یخچال، فن فیوز و در نهایت کمپرسور وابسته به عملکرد ترموستات است. اگر همه ‌چیز عادی باشد و ترموستات به‌ موقع فعالیت کند، هرگز سرما آن‌قدر زیاد نیست که برفکی تولید شود. اما برای جلوگیری از ایجاد برفک، باقی بخش‌های الکتریکی سیم‌کشی خواهند شد.

هیتر دیفراست برجسته‌ترین قطعه الکتریکی بخش برفک زدای یخچال است که عملکرد آن تحت تأثیر ترمودیسک یخچال و ترمودیسک فریزر قرار دارد. برق ورودی هیتر از سمت ترمودیسک‌ها و به شکل سری کشیده شده ‌است. با این ‌وجود در مسیر اتصال الکتریکی و پس ‌از ترمودیسک‌ها باید ترمو فیوز را قرار دهیم. چرا که قرار است تا این قطعه از عملکرد بی‌وقفه هیتر جلوگیری کند.

تایمر دیفراست نیز پس‌ از ترموستات‌ها و قبل ‌از رله استارت سیم‌کشی می‌شود تا در صورت عمل نکردن ترموستات از قابلیت توقف زمان ‌بندی کمپرسور برخوردار باشد. رله استارت کمپرسور از طریق همین تایمر دیفراست سیم‌بندی خواهد شد. کمپرسور در آخرین مرحله از سیم کشی یخچال فریزر بدون برفک قرار دارد. البته برای امنیت کارکرد کمپرسور نیز از رله اوور لود (رله حرارتی) استفاده خواهد شد. موقعیت این رله در اتصال سیم نول کمپرسور است تا در صورت افزایش حرارت بدنه کمپرسور عمل کرده و قبل ‌از آنکه خرابی پیش آید، مسیر جریان آن را قطع می‌کند.

دیدگاهی در مورد “نقشه سیم کشی یخچال فریزر بدون برفک

  1. روح الله حقیقی گفت:

    سلام اموزشهایتان بسیار مفید میباشد سپاسگزاریم

    1. علی رجبی از قزوین الوند گفت:

      سلام علیکم ممنون از لطفتون خیلی عالی بود

  2. تابش گفت:

    عالی ودقیق،

  3. محمدرضا عبدی نژاد گفت:

    توضیحاتتون خیلی خوب و عالی بود سپاس

    1. محمدگلبهار گفت:

      خیلی عالی خداخیرت بده

خوشحال می شویم نظر یا سوال تان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *